30 196
Duurzame ontwikkeling en beleid

nr. 38
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 4 september 2008

De algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie1 heeft een aantal vragen bij brief (08-WWI-B-037) voorgelegd aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie naar aanleiding van de uitzending van NOVA van 9 juli 2008 over het energielabel.

De minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 4 september 2008.

Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

Van Gent

De griffier van de commissie,

Van der Leeden

1

Klopt het dat uw ministerie al enige maanden op de hoogte was van de problemen met de rekenmethode voor het energielabel?

Ja. VROM/WWI is enkele maanden geleden geïnformeerd over het feit dat in Almere in een bepaald geval aan hoekappartementen «betere» energielabels zijn toegekend dan aan tussenappartementen, terwijl ze in verhouding minder energiezuinig zouden zijn. Hierop heeft VROM/WWI laten onderzoeken wat de verklaring hiervoor is en of er vergelijkbare zaken bekend zijn. De onderzoeksresultaten waren ten tijde van de Nova-uitzending nog niet bekend bij VROM.

2

Zijn er behalve het tussenwoning/eindwoning probleem nog andere (mogelijke) gebreken in onderzoek?

Uit intern onderzoek is ook gebleken dat de kwaliteit van het energielabel in de utiliteitsbouw verbetering behoeft. Voor de energielabeladviseurs in de utiliteitsbouw zal een verplicht examen ingevoerd worden, vergelijkbaar met het verplichte examen voor de energielabelopnemers en -adviseurs in de woningbouw.

De VROM-Inspectie start in het najaar een onderzoek naar de kwaliteit van de afgegeven energielabels in de woningbouw. Dit onderzoek was al vastgelegd in het Jaarplan 2008 van de VROM-Inspectie. De onderzoeksrapportage wordt begin 2009 verwacht.

3

Waarom zal het onderzoek vier maanden duren?

Het onderzoek naar de methodiek van het energielabel in de woningbouw is inmiddels afgerond. In de begeleidende brief bij de beantwoording van deze Kamervragen informeer ik u over de resultaten.

4

Wat betekent dit voor de invoering van de nieuwe puntentelling voor energiebesparing bij huurwoningen?

Zoals u bekend is, heb ik uw Kamer onlangs gemeld dat ik de energieprestatie van een woning op basis van het energielabel wil laten meewegen in het woningwaarderingsstelsel. Via dit puntensysteem kan de verhuurder de maximale huurprijs voor een woning bepalen. De aanpassing van het woningwaarderingsstelsel op basis van het energielabel wordt niet vertraagd door de verandering van het energielabel.

5

Bent u bereid de uitgifte van energielabels per direct stop te zetten, gelet op de fouten in de berekeningssystematiek en het onderzoek dat u ernaar doet? Zo neen, waarom niet? Wat wordt er precies onderzocht? Wanneer kunt u de Kamer informeren over de uitkomsten van het onderzoek?

Ik zie in de huidige situatie geen reden om de uitgifte van energielabels voor gebouwen op te schorten of geheel stop te zetten. Het onderzoek naar de methodiek van het energielabel in de woningbouw heeft immers opgeleverd dat de methodiek als zodanig geen gebreken vertoont. Een dergelijke maatregel zou de markt ernstig verstoren, naar verwachting zeer grote schadeclaims met zich meebrengen, Nederland in conflict brengen met de Europese Commissie en vooral de uitvoering van op het energielabel gebaseerd beleid ernstig vertragen.

Voor de uitkomsten van het onderzoek verwijs ik u naar de begeleidende brief die tezamen met de beantwoording van deze Kamervragen aan uw Kamer is verzonden.

6

Wat betekent een en ander voor het vertrouwen in en het draagvlak voor het energielabel?

Door de introductie van een vernieuwd en verbeterd energielabel hoop ik het vertrouwen in het energielabel te herwinnen.

7

Krijgen de mensen die reeds een energielabel hebben hun geld terug dan wel gratis een correct label?

Ik vind het belangrijk om zorgvuldig met de consument om te gaan en ik zorg ervoor dat de woningeigenaren die reeds een energielabel hebben over de uitleg en informatie op het nieuwe energielabel kunnen beschikken. Dit geldt ook voor de woningeigenaren die in de komende periode tot 1 januari 2009 een energielabel aanvragen.

8

Wat bent u voornemens te doen om te voorkomen dat mensen met klachten hierover van het kastje naar de muur worden gestuurd?

Ik zal er zorg voor dragen dat de bestaande klachtenregeling zo spoedig mogelijk nog transparanter en consumentvriendelijker wordt. Ik streef ernaar om de klachtenregeling bij voorkeur via de Stichting Geschillen Commissies voor Consumentenzaken te laten lopen. Hiervoor treed ik in overleg met de betrokken brancheorganisaties en de minister van Justitie.

9

Hoe voorkomt u dat mensen voor het indienen van klachten hierover moeten betalen?

Bij de verbetering van de bestaande klachtenregeling zal ik de kosten voor de mensen die een gerede klacht willen indienen zo beperkt mogelijk houden.


XNoot
1

Samensdtelling:

Leden: van de Camp (CDA), van Gent (GL), Voorzitter, van der Staaij (SGP), Kamp (VVD), Arib (PvdA), Poppe (SP), Weekers (VVD), Ondervoorzitter, Dijsselbloem (PvdA), Depla (PvdA), Van Bochove (CDA), van der Ham (D66), Vietsch (CDA), Sterk (CDA), Verdonk (Verdonk), Jansen (SP), Ortega-Martijn (CU), Wolbert (PvdA), van der Burg (VVD), Van Heugten (CDA), Bouchibti (PvdA), van Dijk (SP), Thieme (PvdD), Fritsma (PVV), van Toorenburg (CDA) en Vacature (SP).

Plv. leden: Bilder (CDA), Dibi (GL), Vacature (SGP), Vacature (algemeen), Timmer (PvdA), Kant (SP), Blok (VVD), Bouwmeester (PvdA), Kraneveldt-van der Veen (PvdA), Willemse-van der Ploeg (CDA), Pechtold (D66), Blanksma-van den Heuvel (CDA), Vacature (CDA), Neppérus (VVD), de Wit (SP), Voordewind (CU), Heijnen (PvdA), Zijlstra (VVD), Haverkamp (CDA), Leerdam (PvdA), Ulenbelt (SP), Vacature (PvdD), Madlener (PVV), Vacature (CDA) en Karabulut (SP).

Naar boven