29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 857 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2017

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel tot opname van het persoonsgebonden budget in de Zorgverzekeringswet (hierna: Zvw-pgb) is de motie van het Kamerlid Voortman aangenomen waarin wordt gevraagd om een verkenning van de mogelijke belemmeringen die de Wet marktordening gezondheidszorg (hierna: Wmg) en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (hierna: Wkkgz) kunnen vormen voor het inkopen van bepaalde vormen van zorg met het Zvw-pgb1. De regering wordt verzocht om in overleg met Per Saldo de knelpunten van de Wmg en de Wkkgz voor zorgverleners die ingehuurd worden op basis van een Zvw-pgb te inventariseren en maatregelen te nemen om deze knelpunten weg te nemen. Naar aanleiding van de motie informeer ik uw Kamer als volgt.

  • Zorgverleners van verzekerden met een Zvw-pgb zijn zorginstellingen, zelfstandigen zonder personeel (hierna: zzp’ers), werknemers of naasten.

  • Uit analyse van de Wmg en de Wkkgz zijn geen knelpunten naar voren gekomen voor het inschakelen van deze zorgverleners.

  • Per Saldo heeft geen signalen uit de praktijk ontvangen over mogelijke knelpunten in de uitvoering van de Wmg of Wkkgz bij een Zvw-pgb.

  • Op dit moment zijn maatregelen dan ook niet nodig.

Soorten zorgverleners

In de toelichting op de wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met het Zvw-pgb2 is nader ingegaan op de verschillende categorieën zorgverleners die werkzaam zijn voor verzekerden met een Zvw-pgb. Dit zijn in hoofdzaak:

  • 1. zorginstellingen en zzp'ers die zorg verlenen in opdracht van de verzekerde;

  • 2. werknemers die zorg verlenen op grond van een arbeidsovereenkomst met de verzekerde;

  • 3. naasten die vanwege een sociale relatie met de verzekerde zorg verlenen.

Inventarisatie knelpunten

Naast een eigen analyse van de voorschriften in de Wmg en de Wkkgz om de mogelijke knelpunten te inventariseren, heb ik Per Saldo gevraagd of knelpunten bekend zijn als gevolg van toepassing van deze twee wetten. Bij Per Saldo zijn uit de praktijk geen signalen van knelpunten bekend.

Wmg

De Wmg is in beginsel van toepassing op zorg of diensten als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz), die geleverd wordt door zorgaanbieders. De Wmg heeft tot doel om regels te stellen over marktordening, doelmatigheid en beheerste kostenontwikkeling op het gebied van de gezondheidszorg. De Wmg beoogt tevens de positie van de consument te beschermen en te verbeteren, onder meer door de informatievoorziening te bevorderen en de transparantie van de zorgmarkten te vergroten.

Een zorgaanbieder in de zin van de Wmg (artikel 1 aanhef en onder c) is:

  • 1. de natuurlijke persoon of rechtspersoon die beroeps- of bedrijfsmatig zorg verleent.

  • 2. de natuurlijke of rechtspersoon voor zover deze tarieven in rekening brengt namens, ten behoeve van of in verband met het verlenen van zorg door een zorgaanbieder, als bedoeld onder 1.

Instellingen, zzp'ers en werknemers die met een Zvw-pgb bekostigde zorg verlenen, vallen onder de definitie van zorgaanbieder in de zin van de Wmg.

Zij verlenen immers beroeps- of bedrijfsmatig zorg aan de verzekerde. Instellingen en zzp'ers zijn ingesteld op het verlenen van zorg. Van hen mag een professionele organisatie van de zorgverlening verwacht worden, zodat ze erop zijn ingericht om aan de gestelde wettelijke waarborgen van de Wmg te kunnen voldoen. Bij het inventariseren van deze waarborgen zijn geen voorschriften aangetroffen die voor problemen zouden zorgen als de instelling of zzp-er alleen zorg verleent via een Zvw-pgb. Met betrekking tot deze zorgverleners zijn dan ook in de praktijk geen knelpunten gesignaleerd.

Op werknemers is een groot deel van de Wmg niet van toepassing, omdat zij geen tarieven in rekening brengen, maar op basis van een arbeidsovereenkomst loon ontvangen. Het deel van de Wmg dat wel op hen van toepassing is, heeft betrekking op het verschaffen van duidelijke informatie van de zorgverlener aan de verzekerde. Op dit punt zijn ook in de praktijk geen knelpunten gesignaleerd.

Naasten vallen niet onder de Wmg en worden verder niet besproken.

Wkkgz

De Wkkgz heeft tot doel de kwaliteit van zorg en een goede en effectieve behandeling van klachten en geschillen in de zorg te verbeteren door de zorgaanbieder hierin te stimuleren. In de Wkkgz zijn dan ook eisen opgenomen met betrekking tot de kwaliteit van de zorg en de wijze van afhandeling van klachten en geschillen.

Voor instellingen en zzp'ers geldt net als bij de Wmg dat bij deze categorie zorgverleners geen knelpunten zijn gesignaleerd. Werknemers en naasten vallen niet onder de Wkkgz3.

Gelet op het voorgaande zijn voor beide wetten dan ook geen knelpunten geconstateerd voor zorgverleners die op basis van een Zvw-pgb worden ingehuurd. Het treffen van maatregelen is daarom niet noodzakelijk.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Kamerstuk 34 233, nr. 52

X Noot
3

Kamerstuk 32 402, F, p. 15 en 16

Naar boven