29 538 Zorg en maatschappelijke ondersteuning

34 104 Langdurige zorg

Nr. 242 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 mei 2017

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de doorlooptijd facturatie eigen bijdragen nieuwe klanten en het incassoproces bij het CAK. De aanleiding hiervoor waren enkele signalen van burgers, berichten in media over stapelfacturen en de brief1 «Informatie over inning eigen bijdragen Wmo 2015» die uw Kamer op 9 oktober 2015 heeft ontvangen. Bijgaand treft u het rapport van dit onderzoek2. Hieronder ga ik in op de uitkomsten van het onderzoek.

De NZa concludeert dat er bij het factureren van de eigen bijdragen en de incasso door het CAK veel goed gaat. Wel zijn er verbeteringen mogelijk in de administratieve organisatie en interne beheersing van de processen. Het gaat hier bijvoorbeeld om hergebruik van klantgegevens binnen het CAK en het optimaler gebruikmaken van gegevens in de keten. Ook adviseert de NZa om het beleid voor de eigen bijdragen in de Wmo en de Wlz meer gelijk te trekken. Nu wordt bijvoorbeeld in de Wmo en de Wlz een ander begrip van «loon» gehanteerd bij het vaststellen van de eigen bijdrage. Tot slot heeft de NZa enkele aanbevelingen gedaan ten aanzien van de inrichting van de incasso.

Voor een deel zijn verbeteringen gericht op het voorkomen van stapelfacturen al ingezet. Ik verwijs hiervoor bijvoorbeeld naar mijn brief3 «uiterlijke termijnen voor facturatie bijdrage Wmo 2015» van 31 januari 2017. Ook is met de Belastingdienst afgesproken om de frequentie van het uitwisselen van gegevens te verhogen, zodat inkomensgegevens eerder worden ontvangen en de eigen bijdragen sneller kunnen worden berekend.

Het Ministerie van VWS, het CAK en de ketenpartijen blijven werken aan verdere verbeteringen. Zoals aangegeven in mijn brief van 31 januari 2017 wordt er door de VNG, CAK en het programma i-Sociaal Domein gezamenlijk gewerkt aan het optimaliseren van de informatie-uitwisseling tussen gemeenten, aanbieders en CAK. Momenteel wordt een pilot met het berichtenverkeer (iWmo-standaarden) uitgevoerd ter verbetering van de gegevensuitwisseling tussen deze partijen. Op basis van de resultaten van de pilot worden de vervolgstappen bepaald. Ook worden de mogelijkheden verkend om Wmo-cliënten, die hieraan de voorkeur geven, volgens de systematiek van het energiemodel de eigen bijdrage te factureren.

De adviezen van de NZa om de loonbegrippen Wlz en Wmo te uniformeren en het gebruik van gegevens uit de Wmo voor de Wlz wettelijk te verankeren moeten verder worden onderzocht op voor- en nadelen. Dit geldt ook voor het centraal registreren van klantgegevens. Eventuele besluitvorming daarover laat ik aan het nieuwe kabinet. Dat geldt ook voor het advies om een integrale benadering te hanteren in beleid en uitvoering voor de eigen bijdragen van de Wmo en Wlz.

De NZa geeft aan dat de incasso door het CAK over het algemeen goed verloopt. Daar waar cliënten een betalingsachterstand oplopen is er veel persoonlijk contact en maatwerk. Het CAK heeft het aantal persoonlijke contacten eind 2016 geïntensiveerd en onderzoekt daarbij of huisbezoeken van meerwaarde kunnen zijn. Ook is het CAK gestart met het zogenaamde kwadrantenmodel waar ook het CJIB en de Belastingdienst mee werken. Dit model geeft handvatten voor het maken van onderscheid tussen verschillende typen personen ten aanzien van betalingsbereidheid en betalingsmogelijkheid en de meest effectieve aanpak per type. Hierbij wordt ook gekeken in hoeverre de overdracht van een vordering naar een incassopartner zinvol is.

Ik concludeer dat de aanbevelingen van de NZa voor het grootste deel aansluiten bij de reeds ingezette verbeteringen. Een aantal aanbevelingen zal nader onderzocht moeten worden. Gezien de demissionaire status laat ik besluitvorming daarover aan het nieuwe kabinet.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn


X Noot
1

Kamerstuk 29 538, nr. 197

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Kamerstuk 29 538, nr. 209

Naar boven