29 407
Vrij verkeer werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten

nr. 51
BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 september 2006

In de discussie met Uw Kamer over het vrij verkeer van werknemers met de nieuwe lidstaten van de EU is besloten tot het ontwikkelen en implementeren van flankerend beleid op het gebied van met name handhaving arbeidsvoorwaarden en huisvesting, en het tegengaan van illegale arbeid. Daarnaast zal stapsgewijs worden toegewerkt naar een vrij verkeer van werknemers door het laten vervallen van de arbeidsmarkttoets in de verschillende sectoren.

In de afgelopen maanden heb ik gemerkt dat in de maatschappelijke discussie beide aspekten op een niet juiste wijze met elkaar in verband worden gebracht. Met name in de gesprekken die met sociale partners gevoerd zijn, bleek meer dan eens dat invoering van flankerend beleid gezien wordt als voorwaarde voor de vrijstelling van de arbeidsmarkttoets. Om deze reden wil ik het onderscheid tussen beide nog eens voor het voetlicht brengen.

De invoering van flankerend beleid is direct gekoppeld aan de invoering van het vrij verkeer van werknemers. Implementatie van het flankerend beleid geeft voldoende garanties dat werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten gelijk beloond zullen worden als Nederlandse werknemers. Er is dan ook geen reden meer om na invoering van dit beleid de tewerkstellingsvergunningsplicht te continueren.

De afschaffing van de arbeidsmarkttoets staat hier los van. Bij de vaststelling van de volgorde van sectoren die voor afschaffing in aanmerking komen, zijn primair arbeidsmarktfactoren van belang, zoals het WW-percentage en de ontwikkeling daarvan. Immers, zolang de tewerkstellingsvergunningsplicht blijft bestaan, toetst CWI of de werkgever marktconforme arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen biedt en wordt in relevante zaken ook getoetst op adequate huisvesting.

Na de eerste vrijstelling van 5 juni jl. zal ik medio september opnieuw een aantal sectoren vrijstellen van de arbeidsmarkttoets. In de bijgevoegde bijlage vindt u de paragraaf 19a van de Uitvoeringsregels Wet arbeid vreemdelingen met de opsomming van de dan vrijgestelde sectoren.1

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H. A. L. van Hoof


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven