28 600 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (XIV) voor het jaar 2003

nr. 155
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 7 juli 2003

Tijdens de jongste begrotingsbehandeling werd mij gevraagd de positie van Nederland te vergelijken met andere Noordwest-Europese lidstaten op het vlak van de implementatie van de Europese wet- en regelgeving.

Om tot een vergelijking te komen zijn er een aantal dossiers, te weten gewasbescherming, mest en mineralen, dierenwelzijn (voor pluimvee en varkens), natuurbescherming en diervoeders, bekeken. Ter beoordeling van de Nederlandse positie ten opzichte van andere landen is gekeken naar de nationale implementatie van de betreffende EU-richtlijnen in de lidstaten Duitsland, Denemarken, België en Spanje. Voorts is er rekening gehouden met aanvullende (wettelijke) eisen in de betrokken lidstaten.

Een inhoudelijke zoektocht naar de positie van Nederland t.o.v. de andere Europese lidstaten levert een divers beeld op. Met andere woorden, er valt geen eenduidige conclusie te trekken, behalve dan dat we geen absolute koploper noch een absolute achterblijver zijn. De positie van Nederland t.o.v. andere lidstaten verschilt per dossier. Hieronder zal ik per dossier stil staan bij de Nederlandse positie. Voor een uitgebreide analyse verwijs ik U naar de bijlagen.

Gewasbescherming

De beoordeling van nieuwe werkzame stoffen is volledig geharmoniseerd en is er geen verschil tussen de lidstaten.

De bestaande werkzame stoffen worden in EU-verband herbeoordeeld. Aanvankelijk heeft Nederland, samen met Denemarken en Duitsland, voorop gelopen middels vervroegde herbeoordeling. Inmiddels heeft Nederland deze koers losgelaten en sluiten wij aan bij het Europese tempo.

Nederland kent een viertal essentiële toepassingen. Hiermee zit Nederland samen met Denemarken (drie essentiële toepassingen) in de kopgroep.

Mest en Mineralen

Het doel van het Europese milieubeleid ten aanzien van mest en mineralen is het verminderen van de mineralenverliezen in de landbouw. Nederland heeft daarvoor een systeem van mestafzetovereenkomsten en het Mineralen Aangiftesysteem ingevoerd. Ondanks het intensieve mestbeleid van Nederland is het stikstofoverschot in Nederland hoger dan in andere landen.

Dierenwelzijn pluimvee

Voor pluimvee bestaat op Europees niveau alleen regelgeving voor legkippen. Met de implementatie op nationaal niveau loopt Nederland iets achter ten opzicht van de andere lidstaten. Met het in de Tweede Kamer voorliggende Legkippenbesluit sluit Nederland aan bij de EU-richtlijn evenals de andere lidstaten. Alleen Duitsland wenst voorop te lopen door middel van het eerder verbieden van legbatterijen.

Dierenwelzijn varkens

Wetsvoorstellen aangaande de gewijzigde richtlijn zijn in de lidstaten in voorbereiding. Nederland gaat met het gewijzigde Varkensbesluit verder dan de EU-richtlijnen en bevindt zich hiermee samen met Denemarken en Duitsland in de kopgroep.

Natuurbescherming

Uitgangspunt voor het Europees natuurbeschermingsbeleid zijn de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn.

Ten aanzien van de Vogelrichtlijn is de lijst van aangewezen gebieden nagenoeg compleet. Op het gebied van de implementatie van de Habitatrichtlijn heeft de Europese Commissie aangegeven dat Nederland volledig heeft voldaan aan de verplichting gebieden aan te melden voor de communautaire lijst. Nederland staat nog voor een belangrijke opgave voor de verdere realisering van Natura 2000, met betrekking tot de vaststelling van Natura 2000 gebieden, doorwerking in wet- en regelgeving en bescherming en beheer van gebieden. Een eenduidige bepaling van de positie van Nederland is vanwege de diversiteit van volledige implementatie niet mogelijk.

Diervoeders

In vergelijking tot Denemarken en België kent Nederland weinig aanvullende wet- en regelgeving. Nederland loopt voorop met zelfregulering in de diervoedersector en een kwaliteitsborgingssysteem. Duitsland gaat niet verder dan EU richtlijnen en kent een aantal richtwaarden. Spanje heeft de EU richtlijnen 1 op 1 overgenomen. België, Denemarken en Nederland behoren tot de kopgroep op het gebied van kwaliteit en veiligheid van diervoeders.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C. P. Veerman

Naar boven