27 581
Grondbeleid

nr. 30
BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 maart 2007

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 21 februari (07-LNV-B-09) verzocht om een reactie op het artikel uit het Financieel Dagblad van 20 januari jl. «Bedrijf schrapt stuk natuur».

Het artikel gaat over de vestiging van een bedrijf in Roermond. Daarbij gaat ter plaatse 25 hectare natuur verloren. Tegelijkertijd wordt elders op kosten van het bedrijf 200 hectare natuur ontwikkeld. Deze constructie is mogelijk door de Verhandelbare Ontwikkelings Rechten-methode (VORm), een ruimtelijk instrument dat door de provincie Limburg in haar ruimtelijk beleid is opgenomen.

De provincie Limburg hanteert een contourenbeleid, dat – heel in het kort – bepaalt dat «stedelijke functies» een plaats vinden in en rond bebouwingskernen. In hoofdlijnen is het beleid dat voor stedelijke functies als wonen en bedrijvigheid slechts in uitzonderingsgevallen buiten de aangegeven contour gebouwd kan worden en alleen wanneer ook een tegenprestatie wordt geleverd. Deze tegenprestatie bestaat uit een ruimtelijke kwaliteitsverbetering of de aanleg van nieuwe natuur op ecologisch kansrijke plekken.

Belangrijke elementen in de VORm zijn dat het instrument niet kan worden toegepast in een omgeving waar sprake is van hoogwaardige natuur (EHS, gebieden die onder de Natuurbeschermingswet vallen) en dat toepassing van het instrument altijd moet leiden tot een win-winsituatie: economie en ecologie worden ontwikkeld in onderlinge samenhang en in evenwicht met elkaar. Het instrument is in lijn met de ontwikkelingsgerichte benadering die de Nota Ruimte voorstaat. De toepassing van dit instrument is uiteindelijk een provinciale verantwoordelijkheid.

Zowel bij de ontwikkeling van het instrument VORm als bij de planvorming in dit concrete geval is mijn ministerie betrokken geweest. Naar mijn mening is hier de Verhandelbare Ontwikkelings Rechten-methode succesvol toegepast. Samenwerking tussen een bedrijf en de overheid heeft ertoe geleid dat het bedrijf zich kan vestigen op een locatie die toekomst heeft en dat 25 hectare laagwaardige natuur wordt ingeruild voor de ontwikkeling van 200 hectare natuur waarmee de relatie tussen twee belangrijke Natura 2000-gebieden (Meinweg en Roerdal) versterkt kan worden. Dit past binnen het rijksbeleid.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg

Naar boven