24 095 Frequentiebeleid

Nr. 415 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juni 2017

Agentschap Telecom houdt toezicht op het gebruik van het frequentiespectrum en telecommunicatie en sinds 1 januari 2016 op meet- en weeginstrumenten. Hierbij informeer ik uw Kamer over het verschijnen van de Staat van de Ether, het jaarbericht 2016 van Agentschap Telecom.1 In dit jaarbericht beschrijft het agentschap de belangrijkste ontwikkelingen en trends die het in 2016 heeft waargenomen.

Agentschap Telecom beschrijft de snelle digitalisering van de samenleving en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor de digitale infrastructuur. De hoge standaard van de telecommunicatie-infrastructuur in Nederland heeft volgens het agentschap sterk bijgedragen aan de mate waarin ons land heeft kunnen digitaliseren. De snelheid en capaciteit van onze mobiele netwerken bieden ruimte aan digitale innovatie, maar wel zal nieuwe vraag de druk op het schaarse frequentiespectrum vergroten. Deze trend onderschrijf ik en adresseer ik ook in de Nota Frequentiebeleid 2016, die ik uw Kamer eind vorig jaar heb aangeboden.2 Verder zal ik in de te verschijnen Nota Mobiele Communicatie aangeven op welke wijze nieuwe frequenties beschikbaar komen voor mobiele communicatie.

Er waren in 2016 geen grote incidenten op gebied van telecommunicatie. Wel signaleert Agentschap Telecom dat de ingezette daling van graafschades, onder andere aan telecomkabels, tot stilstand is gekomen. Ook meldt het agentschap een stijging in het aantal meldingen van (kleinschalige) telecomstoringen. De betrouwbaarheid van telecommunicatie is in toenemende mate essentieel voor de Nederlandse samenleving. Samen met Agentschap Telecom en de sector blijf ik daarom werken aan het waarborgen van de continuïteit van telecommunicatienetwerken en aan het verder reduceren van het aantal graafschades.

Agentschap Telecom noemt als nieuwe uitdaging het waarborgen van digitaal vertrouwen. Het agentschap houdt sinds 2016 toezicht op de Nederlandse aanbieders van vertrouwensdiensten. Deze elektronische vertrouwensdiensten, zoals elektronische handtekeningen, elektronische zegels, digitale bezorgdiensten en certificaten waarmee websites worden beveiligd, leveren een belangrijke bijdrage aan een betrouwbare digitale samenleving. De vertrouwensdiensten worden ook in andere lidstaten van de Europese Unie erkend. Daarmee leveren ze een bijdrage aan de digitale interne Europese markt. Daarnaast pleit het Agentschap Telecom voor meer bevoegdheden onder de radioapparatenrichtlijn op het gebied van de betrouwbaarheid van de beveiligingssoftware van Internet of Things-apparaten. Daartoe heeft het agentschap voorstellen ingediend bij de Europese Commissie. Zoals aangegeven in de kabinetsreactie op de SER-verkenning «Mens en technologie: samen aan het werk» onderzoekt het kabinet in overleg met het bedrijfsleven op welke wijze de cyberveiligheid van het Internet of Things versterkt kan worden.3 De door AT genoemde opties onder de radioapparatenrichtlijn worden daarin meegenomen.

Met dit jaarbericht laat Agentschap Telecom naar mijn mening zien dat het agentschap zichzelf vernieuwt, in het verlengde van zijn klassieke werkveld, en daarmee inspeelt op uitdagingen die de digitalisering met zich meebrengt.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

De Staat van de Ether verschijnt in digitale vorm en is te raadplegen via http://magazines.agentschaptelecom.nl/staatvandeether

X Noot
2

Kamerstuk 24 095, nr. 409

X Noot
3

Kamerstuk 29 544, nr. 773

Naar boven