24 095 Frequentiebeleid

Nr. 389 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juli 2015

Het bedrijfsleven, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en mijn departement hebben de afgelopen jaren met veel succes geïnvesteerd in gerichte en structurele maatregelen om het aantal High Impact Crimes blijvend naar een lager niveau te brengen. Een van deze maatregelen is het investeren in het snel en breed beschikbaar komen van de mogelijkheid om gestolen smartphones volledig onbruikbaar te maken.

Deze maatregel is ingegeven door het feit dat bij straatroven in ongeveer de helft van de gevallen een smartphone ontvreemd werd. Ook bleek uit politiecijfers dat inbrekers en zakkenrollers het vaak gemunt hebben op de smartphone. Dit vormt een aanzienlijke schadelast voor burgers en bedrijven, waaronder verzekeraars.

De inspanningen van mij en mijn ambtgenoot van Economische Zaken hebben eraan bijgedragen dat toestelblokkering op dit moment op toestellen van Apple en op nieuwe toestellen van Samsung eenvoudig in gebruik genomen kan worden. Deze twee bedrijven hebben samen circa 80% van de markt voor high end smartphones in handen. De overige fabrikanten zijn met soortgelijke oplossingen bezig, die medio 2015 in nieuwe toestellen beschikbaar zullen zijn1.

Om de toepassing van toestelblokkering – ook bij reeds in gebruik zijnde smartphones – te promoten zijn er in de tweede helft van 2014 verschillende voorlichtingscampagnes gestart. Hierbij zijn ook afspraken gemaakt over voorlichting door de telecomproviders aan hun klanten. De providers doen dit via de verkoopmedewerkers en de serviceteams in de winkels van telecomaanbieders, bij de aankoop van nieuwe telefoons of het afsluiten of verlengen van abonnementen. Ook wordt de informatie over toestelblokkering regelmatig herhaald op bestaande media, zoals gebruikersfora, klantenservice, nieuwsbrieven en een attentieboodschap bij facturen. Met deze acties zijn nu al meer dan 6 miljoen bestaande klanten met een data-abonnement bereikt.

Daarnaast heb ik de in samenspraak met Koninklijke Horeca Nederland en met de medewerking van verschillende gemeenten ontwikkelde bewustwordings-campagne «Ben jij het waard» herhaald in 2014. Parallel hieraan zijn in 2014 en 2015 promotieteams in gemeenten ingezet om het gebruik van volgsoftware en de veelal hieraan gekoppelde toestelblokkeringopties, onder de aandacht te brengen. Ook zijn er promotieteams ingezet bij door scholen en ouderenbonden georganiseerde bijeenkomsten.

Dat de uitgevoerde maatregelen effectief blijken, blijkt uit de vergelijking die is gemaakt tussen de cijfers uit 2013 en 2014. Deze vergelijking laat zien dat het aantal gestolen telefoons in 2014 met 33,4% is gedaald ten opzichte van 2013. In de laatste 2 kwartalen van 2014 – waarin de meeste promotieactiviteiten hebben plaatsgevonden – is de daling van het aantal geroofde smartphones het hoogst. In het derde kwartaal was er sprake van een daling van 39,2%, in het vierde kwartaal was dit zelfs 44,2%! Niet onvermeld mag blijven dat het aantal straatroven ook in het eerste vijf maanden van 2015 significant is gedaald en wel met 18%.

Ik ben de telecomproviders erkentelijk voor de door hen gedane toezegging om ook de komende jaren structureel met mij te blijven investeren in het promoten van de voorgestane brede toepassing van het gebruik van toestelblokkering bij nieuwe en reeds verkochte smartphones. Dit zal gebeuren op eenzelfde wijze en met dezelfde inzet als in 2014 en zal helpen het stelen van deze toestellen nutteloos te maken, de afzetmarkt voor straatrovers, inbrekers en zakkenrollers verder te frustreren en zo in samenhang met andere activiteiten tot een verdere daling van het aantal gestolen smartphones leiden.

Gegeven de reeds zichtbare opbrengsten van toestelblokkering en de minimale kosten van toestelblokkering lijken de maatschappelijke lasten van de invoering van IMEI-blokkering, waaronder ook de extra administratieve belasting voor de politie, thans niet meer in verhouding te staan tot de redelijkerwijs te verwachten opbrengsten van de invoering van IMEI-blokkering. De Minister van Economische Zaken heeft in samenspraak met mij en in het licht van de hiervoor geschetste ontwikkelingen dan ook besloten om het wetgevingstraject dat deze blokkering mogelijk moest maken stop te zetten.

Mocht de komende jaren evenwel blijken dat toestelblokkering niet tot de beoogde resultaten leidt, niet alle telefoonmerken uitgerust worden met toestelblokkering en IMEI blokkering alsnog uit veiligheidsredenen gewenst blijkt te zijn, dan zal ik samen met mijn ambtgenoot van Economische Zaken, met voorrang, bezien welke wijzigingen in beleid en/of inzet van middelen, op basis van de op dat moment beschikbare technologie, noodzakelijk zijn en desgewenst het wetgevingstraject weer hervatten.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur


X Noot
1

Kamerstuk 24 095, nr. 372.

Naar boven