24 095
Frequentiebeleid

nr. 173
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 september 2004

Hierbij wil ik graag u, mede namens de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op hoofdlijnen informeren over digitale radio (TDAB, Terrestrial Digital Audio Broadcasting) en de procedure die ik voornemens ben te hanteren bij de uitgifte van de vergunningen daarvoor.

Wat is TDAB?

TDAB is een innovatieve, frequentie-efficiënte vorm van digitale radio. Naast het beschikbaar komen van meer ruimte voor radioprogramma's met een technisch hoge ontvangstkwaliteit, maakt TDAB nieuwe vormen van datadienstverlening mogelijk. Daarmee wordt een brede range van nieuwe innovatieve diensten mogelijk, variërend van uitgebreide aanvullende informatie over bijvoorbeeld de uitgezonden muziek, tot en met regionale weerberichten en verkeersinformatie. Door de introductie van digitale radio zal de consument straks over meer keuzemogelijkheden beschikken ten aanzien van radioprogramma's en datadiensten dan nu het geval is.

Een ander wezenlijk verschil tussen FM en TDAB is dat bij TDAB een aantal stations via één frequentie gebundeld worden uitgezonden. Dat gebeurt in een zogeheten multiplex. De beheerder van de multiplex voegt de programma's van de verschillende stations bijeen tot één pakket dat vervolgens wordt uitgezonden. De consument kan met een digitale ontvanger eenvoudig het door hem gewenste station selecteren. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar de bijlage1 bij deze brief.

Nederland heeft in internationaal overleg een aantal frequenties toegewezen gekregen. Eén van de digitale frequenties is reeds in 2003 op haar aanvraag aan de (landelijke) Publieke Omroep toegewezen.

De Publieke Omroep is inmiddels begin 2004 met de uitzendingen vanuit IJsselstein begonnen. Eind dit jaar moet digitale radio, demografisch gezien, voor 70% van de bevolking te ontvangen zijn (voornamelijk in de Randstad). Daarna vindt ook de uitrol naar de rest van Nederland plaats. De Publieke Omroep vervult hiermee een voortrekkersrol bij de introductie van digitale radio in Nederland. De uitgifte van de frequenties aan commerciële partijen is thans aan de orde en noodzakelijk om de markt voor TDAB in Nederland verder te ontwikkelen en tot een succes te brengen.

Digitale radio is ontwikkeld om als opvolger voor de huidige analoge FM radio te dienen. Deze internationale lijn wordt ook door de Europese Unie gehanteerd. TDAB zal daarom de komende jaren moeten bewijzen dat het een volwaardige vervanger van FM kan zijn én tegelijkertijd ruimte biedt voor innovatieve datadiensten. Zeker in het begin zal dat moeilijk zijn. Er zijn nog geen luisteraars, dus is er van reclame-inkomsten vooralsnog weinig te verwachten. Bovendien zal iedere luisteraar een nieuw ontvangsttoestel moeten aanschaffen, want de huidige analoge radio's kunnen geen TDAB ontvangen.

Naast TDAB worden of zijn ook andere technologieën voor digitale radio ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld DRM, Digital Radio Mondiale, voor AM/middengolf-radio. Al die technieken hebben hun eigen karakteristieken met plus- en minpunten. TDAB is de bekendste en meest ontwikkelde en veel landen in Europa en daarbuiten hebben al TDAB-netwerken in gebruik. Veel van de andere technieken hebben nog geen staat van dienst en er zijn nog geen internationale afspraken gemaakt over het gebruik van frequenties voor die technieken.

Het voor ons liggende proces.

Ik heb tot taak om de frequenties voor digitale radio uit te geven. De komende maanden zal worden gewerkt aan het beleidsvoornemen, dat in het najaar van 2004 aan u zal worden voorgelegd. In het beleidsvoornemen zal een aantal zaken zijn uitgewerkt. Dat betreft dan voornamelijk de uitwerking van de verdelingsprocedure, het aantal vergunningen en de omvang daarvan, de voorschriften en verplichtingen die aan de vergunningen verbonden worden, de voorwaarden waaraan een aanvrager moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning en de hoofdlijnen van selectiecriteria. Ook zullen daarin voorstellen worden gedaan met betrekking tot het te ontwikkelen beleid voor de afschakeling van analoge radio.

Het beleidsvoornemen zal ter advisering worden aangeboden aan respectievelijk de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de markt via het Overlegorgaan Post en Telecommunicatie (OPT). Door middel van het OPT zal het betrokken radioveld formeel worden geconsulteerd. Vanwege mogelijke mededingingsaspecten zal het voornemen tevens aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden voorgelegd.

Na de verschillende consultaties wordt het definitieve beleid verwoord in de benodigde regelgeving, waarna vervolgens de procedure voor de verdeling van de frequenties kan worden gestart. We streven ernaar om voor de zomer van 2005 de digitale radiofrequenties te hebben toegekend.

De Minister van Economische Zaken,

L. J. Brinkhorst


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven