19 637
Vreemdelingenbeleid

nr. 940
LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 23 mei 2005

De vaste commissie voor Justitie1 belast met de behandeling van de brief van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie d.d. 26 november 2004 over restitutie van het legesbedrag voor het terugkeervisum heeft de eer als volgt verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen. De daarop door de regering gegeven antwoorden zijn hierbij afgedrukt.

De voorzitter van de commissie,

De Pater-van der Meer

Adjunct-griffier van de commissie

Beuker

1

Hoeveel brieven werden er op 13 mei 2004 door de IND verstuurd in verband met deze problematiek?

Door de IND zijn ongeveer 12 000 brieven verstuurd in verband met de problematiek rond het verlengen van verblijfsvergunningen.

2

Hoeveel aanvragen voor restitutie van het legesbedrag zijn inmiddels ingediend bij de IND en afgedaan?

In totaal zijn 22 verzoeken om restitutie ingediend en afgedaan.

3

Hoeveel personen komen in aanmerking voor restitutie van leges?

Van de tweeëntwintig verzoeken zijn er vier ingewilligd.

4

Hoeveel terugkeervisa werden gratis verstrekt in verband met de ontstane achterstanden?

In de periode tussen 13 mei 2004 en 1 maart 2005 zijn ongeveer 30 000 terugkeervisa gratis verstrekt.

5

Zijn de achterstanden bij de verlenging van de vergunningen tot verblijf inmiddels volledig ingelopen? Zo neen, kunt u een overzicht geven van de actuele stand van zaken?

Afgezien van een beperkt aantal te behandelen zaken die om specifieke redenen nog niet behandeld konden worden (met name in afwachting van medisch advies dan wel nog te betalen leges) is er geen achterstand.

Aangaande de termijn waarbinnen een verblijfsdocument wordt verstrekt nadat op de aanvraag tot het verlengen van de verblijfsvergunning is beslist, verwijs ik u naar de antwoorden op de vragen van het kamerlid Dijsselbloem (PvdA) over de vertraging bij inburgering door problemen bij het verstrekken van verblijfspasjes (2040507630).

6

Welke groep vreemdelingen is uitgesloten voor restitutie, hoeveel mensen betreft dit, en waarom is deze keuze gemaakt?

Terugkeervisa zijn gratis verstrekt aan vreemdelingen die een aanvraag tot het verlenen of het verlengen van een verblijfsvergunning regulier hadden ingediend en op wiens aanvraag niet tijdig was beslist dan wel aan wie niet tijdig een verblijfsdocument was verstrekt.

Aan vreemdelingen die in het kader van de verlengingsaanvraag de brief van 13 mei 2004 hadden ontvangen, waarin onder meer de mogelijkheid werd geboden tot het gratis verstrekken van een terugkeervisum, kon vanaf 13 mei 2004 gratis een terugkeervisum worden verleend op vertoon van deze brief. In het geval deze vreemdelingen desondanks leges moesten betalen omdat zij op dat moment de brief van 13 mei 2004 niet konden overleggen, konden zij om restitutie van het betaalde legesbedrag vragen waarbij de brief alsnog diende te worden overgelegd. Het verzoek om restitutie van vreemdelingen die een verlengingsaanvraag hadden gedaan maar deze brief bij het restitutieverzoek niet konden overleggen, werd afgewezen.

In mijn brief van 26 november 2004 aan de Tweede Kamer (TK, 2004–2005, 19 637, nr. 876) ben ik met name ingegaan op het verstrekken van gratis terugkeervisa aan vreemdelingen die in afwachting waren van een beslissing op de verlengingsaanvraag. Uitsluitend aan die vreemdelingen die de brief van 13 mei 2004 konden overleggen bij hun restitutieverzoek, konden de betaalde leges worden gerestitueerd.

Ook vreemdelingen die een aanvraag tot het verlenen van een verblijfsvergunning regulier hadden ingediend en op wiens aanvraag niet tijdig was beslist dan wel aan wie niet tijdig een verblijfsdocument was verstrekt, kwamen in aanmerking voor een gratis terugkeervisum. De visumloketten van de IND waren geïnstrueerd om ook in deze gevallen een gratis terugkeervisum te verstrekken. Indien de vreemdeling desondanks leges had betaald, hetgeen door de duidelijke instructie aan de visumloketten nauwelijks is voorgekomen, kon op verzoek van de vreemdeling restitutie worden verleend.

7

Is het waar dat vreemdelingen eerst kosten hebben moeten maken voor het verkrijgen van een terugkeervisum?

Ja, in de vier gevallen in het antwoord op vraag 3. Daarnaast kan niet geheel worden uitgesloten dat aan vreemdelingen, die recht hadden op een gratis visum, kosten in rekening zijn gebracht voor een terugkeervisum en dat deze vreemdelingen vervolgens niet om restitutie hebben gevraagd.

8

Gezien de nog steeds lange doorlooptijden bij de IND, hoe lang duurt de gemiddelde behandeling van een verzoek om restitutie?

In de geautomatiseerde systemen van de IND kunnen geen exacte gegevens over de behandelduur van restitutieverzoeken worden geregistreerd. Op grond van een interne peiling bij de IND is gebleken dat de behandeltijd van restitutieverzoeken sterk uiteen liep, al naar gelang het voor de beoordeling van het verzoek noodzakelijk was aanvullende gegevens op te vragen dan wel nader onderzoek te verrichten. In de regel waren enige maanden gemoeid met de behandeling van restitutieverzoeken.

Indien was vastgesteld dat de vreemdeling aanspraak kon maken op restitutie, werden de betalingsopdracht en de datum van betaling in het financiële systeem geregistreerd.

9

Wordt er over de betaalde leges bij restitutie wettelijke rente betaald? Zo neen, waarom niet?

Wettelijke rente is verschuldigd indien er sprake is van een vertraging van de betaling van de restitutie. Bij inwilliging van een verzoek om restitutie vindt de betaling in aansluiting op de beslissing plaats.

10

Kunt u nader toelichten wat u ertoe heeft gebracht om alleen aan vreemdelingen die de IND-brief van 13 mei 2004 hebben ontvangen en na die datum een terugkeervisum hebben aangevraagd, leges te restitueren?

Zie mijn antwoord op vraag 6.

11

Waarom hebben andere vreemdelingen geen recht op restitutie van het legesbedrag?

Zie mijn antwoord op vraag 6.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van de Camp (CDA), De Vries (PvdA), Van Heemst (PvdA), Vos (GL), Rouvoet (CU), Adelmund (PvdA), De Wit (SP), Albayrak (PvdA), Luchtenveld (VVD), Wilders (Groep Wilders), Weekers (VVD), De Pater-van der Meer (CDA), voorzitter, Çörüz (CDA), Verbeet (PvdA), ondervoorzitter, Wolfsen (PvdA), De Vries (CDA), Van Haersma Buma (CDA), Eerdmans (LPF), Van Vroonhoven-Kok (CDA), Van Fessem (CDA), Straub (PvdA), Griffith (VVD), Van der Laan (D66), Visser (VVD), Azough (GL), Vacature (algemeen), Vacature (algemeen).

Plv. leden: Jonker (CDA), Dijsselbloem (PvdA), Timmer (PvdA), Halsema (GL), Van der Staaij (SGP), Kalsbeek (PvdA), Van Velzen (SP), Tjon-A-Ten (PvdA), Van Baalen (VVD), Blok (VVD), Hirsi Ali (VVD), Aasted Madsen-van Stiphout (CDA), Jager (CDA), Van Heteren (PvdA), Arib (PvdA), Buijs (CDA), Sterk (CDA), Varela (LPF), Joldersma (CDA), Ormel (CDA), Van Dijken (PvdA), Örgü (VVD), Lambrechts (D66), Rijpstra (VVD), Karimi (GL), Hermans (LPF), Vergeer (SP).

Naar boven