36 202 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2023)

Nr. 35 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT EN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 november 2022

De motie van de leden Omtzigt en Dassen1, ingediend tijdens het wetgevingsoverleg over het Belastingplan, verzoekt ons de beloofde brief met oplossingsrichtingen voor chronisch zieken die veel energie verbruiken voor 7 november aan uw Kamer te versturen. Met deze brief willen wij uw Kamer informeren over onze appreciatie ten aanzien van deze motie. Gegeven het tijdpad zoals opgenomen in de motie moeten wij deze ontraden. Binnen het Kabinet is namelijk afgesproken de (inventarisatie naar) oplossingsrichtingen integraal te wegen en bij de Najaarsnota inzichtelijk te maken. Het verzoek in de motie komt niet overeen met deze tijdslijn.

In de brief van 17 oktober jl. (Kamerstuk 36 200 XVI, nr. 32) hebben we aangegeven de zorgen te begrijpen van chronisch zieken met een hoog energieverbruik. We delen de intentie om chronisch zieken aanspraak te laten maken op een tegemoetkoming. Voorts hebben we aangegeven te onderzoeken of zij voldoende geholpen zijn met het prijsplafond voor kleinverbruikers en of de bestaande vergoedingen vanuit de Zvw, Wlz en gemeenten een passende vergoeding vormen voor energiekosten. Hiertoe zijn wij op dit moment in gesprek met Zorgverzekeraars Nederland om te bezien of de huidige vergoeding toereikend is en in welke mate de vergoeding van energiekosten naar een passend(er) niveau moet worden gebracht, indien dit wenselijk is. Daarnaast kunnen gemeenten in het kader van het sociaal domein voor doelgroepen in specifieke gevallen een deel van de energiekosten vergoeden vanuit de Bijzondere Bijstand. Dit is afhankelijk van de persoonlijke situatie en daarbij wordt maatwerk geleverd zoals dit van gemeenten regulier verwacht wordt. Daarnaast zal de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen voor de begrotingsbehandeling van SZW een brief naar uw Kamer sturen met nadere informatie over het tijdelijk noodfonds voor energiekosten.

Na besluitvorming in het kabinet informeren wij uw Kamer uiteraard over de mogelijkheden om chronisch zieken te compenseren voor een hoog energieverbruik.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen


X Noot
1

Kamerstuk 36 202, nr. 33

Naar boven