36 202 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2023)

Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2022

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Staatssecretaris van Mijnbouw, de nota van wijziging op het wetsvoorstel Belastingplan 2023 aan (Kamerstuk 36 202, nr. 15). De nota van wijziging bevat de resterende maatregelen uit de augustusbesluitvorming die, zoals eerder aangegeven in de aanbiedingsbrief bij het pakket Belastingplan 2023, niet tijdig voor het aanvragen van advies van de Raad van State waren afgerond.

Het betreft de volgende maatregelen:

  • 1) Wijziging Mijnbouwwet vanwege tijdelijke verhoging cijns;

  • 2) Afschaffing doelmatigheidsmarge gebruikelijk loon;

  • 3) Verhoging werkkostenregeling;

  • 4) Begrenzing periodieke giftenaftrek; en

  • 5) Duurzame ontwikkeling Caribisch Nederland.

Daarnaast zijn vrijwel alle certificeringen van het CPB en twee adviezen van de ATR voor het pakket Belastingplan als bijlage bijgevoegd. Beoogd is om de laatste certificering voor het wetgevingsoverleg na te sturen. Het CPB en de ATR hadden begrijpelijkerwijs aangegeven niet tijdig voor Prinsjesdag alle certificeringen en adviezen af te kunnen ronden. Ook is het toetsingskader fiscale regelingen voor de maatregel met betrekking tot de duurzame ontwikkeling van Caribisch Nederland als bijlage bijgevoegd.

Het advies van de ATR met nummer U105 heeft betrekking op de energiemaatregelen. De ATR heeft hier geen opmerkingen bij. Het advies van de ATR met nummer U106 heeft betrekking op enkele fiscale koopkracht- en dekkingsmaatregelen uit het augustuspakket. De ATR adviseert om toe te lichten wat het effect is op de koopkracht van dit pakket aan maatregelen en om alternatieve maatregelen te overwegen die de koopkracht versterken door het afschaffen van een belasting, premie of heffing, dan wel de heffing tijdelijk op 0% te stellen alvorens deze af te schaffen. Ook vraagt de ATR aandacht voor de administratieve lasten van wijzigingen in belastingtarieven.

Het kabinet wijst erop dat in augustus de effecten op de koopkracht van alle relevante maatregelen, ook uitgavenmaatregelen, in samenhang zijn gewogen. Daarbij is ook gekeken welke maatregelen het meest doeltreffend en doelmatig zijn, én uitvoerbaar. Het door de ATR geadviseerde afschaffen van belastingen, premies, of heffingen is niet specifiek gemaakt. Daarnaast heeft het niet eenzelfde effect op de koopkracht als de voorgenomen maatregelen en heeft het doorgaans grote gevolgen voor de schatkist. Het kabinet heeft echter wel oog voor het verder vereenvoudigen van het belastingstelsel, zoals is aangegeven in de Fiscale beleids- en uitvoeringsagenda. Daarom worden in het pakket Belastingplan 2023 belangrijke stappen gezet om het belastingstelsel te vereenvoudigen met het afschaffen van een aantal fiscale regelingen. Het kabinet komt daarnaast voor de zomer van 2023 met een aanpak fiscale regelingen waarin verdere stappen staan om negatief geëvalueerde fiscale regelingen af te afschaffen of te vereenvoudigen. Ten aanzien van de administratieve lasten wijst het kabinet erop dat tariefswijzigingen jaarlijks voorkomen. Dit levert enkel voor een klein aantal bedrijven beperkte, extra handelingen op naast de jaarlijkse handelingen in het kader van indexatie. Het gros van de bedrijven en burgers hoeft hierbij geen extra handelingen te verrichten.

De Staatssecretaris van Financiën, M.L.A. van Rij

Naar boven