31 477 Bestrijden witwassen en terrorismefinanciering

A BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 augustus 2022

De Financial Action Task Force (FATF) heeft vandaag een evaluatierapport gepubliceerd over het Nederlandse beleid tegen witwassen, terrorismefinanciering en financiering van de verspreiding van massavernietigingswapens.

Bijgaand zend ik u, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, het FATF-rapport.1 Ik voeg daarbij een vertaling in het Nederlands van de samenvatting en de belangrijkste aanbevelingen.

Nederland heeft volgens de FATF de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt in zijn aanpak van witwassen en financiering van terrorisme. De financiële taskforce betitelt de Nederlandse aanpak van witwassen als een robuust systeem en beschouwt de binnenlandse samenwerking en coördinatie op zowel beleids- als operationeel niveau als kernkwaliteiten.

Tegelijkertijd komt de FATF met een aantal aanbevelingen. Zo constateert de taskforce dat Nederland zich nog meer moet inzetten om te voorkomen dat rechtspersonen worden misbruikt voor criminele doeleinden. Een andere verbeteringen die de FATF voorstelt, betreft de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door niet-financiële beroepsgroepen als notarissen, advocaten en handelaren en het toezicht daarop.

Zoals aangekondigd in mijn brief van 30 maart 2022 over onderzoeken aanpak witwassen en terrorismefinanciering2, zal ik na de zomer samen met de Minister van Justitie en Veiligheid een integrale gezamenlijke beleidsreactie geven op het FATF-rapport en een aantal andere onderzoeken op dit beleidsterrein.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag


X Noot
2

Kamerstukken II 2021/22, 31 477, nr. 73.

Naar boven