22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3410 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 mei 2022

Hierbij stuur ik uw Kamer de reactie op het verzoek tijdens de Regeling van werkzaamheden d.d. 10 mei 2022 (Handelingen II 2021/22, nr. 77, Regeling van werkzaamheden) om voorafgaand aan het Commissiedebat arbeidsmigratie op 19 mei te reageren op de Mededeling van de Europese Commissie over het aantrekken van vaardigheden en talent naar de EU.1

Op 27 april jl. heeft de Europese Commissie een Mededeling gepubliceerd waarin een aantal initiatieven wordt voorgesteld op het gebied van legale migratie (van buiten de Europese Unie) om krapte op de Europese arbeidsmarkt tegen te gaan en irreguliere migratie te voorkomen. Deze initiatieven vormen onderdeel van de nadere uitwerking van het «Pact voor migratie en asiel», dat in september 2020 is verschenen. Deelname van lidstaten aan de voorgestelde initiatieven van de Commissie is op vrijwillige basis. De bevoegdheid van lidstaten om zelf te bepalen hoeveel arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie zij onder welke voorwaarden willen toelaten, blijft met de voorgestelde initiatieven volledig intact. De Commissie wil in het derde kwartaal van 2022 een high-level conferentie organiseren over de voorstellen in de mededeling.

Op dit moment wordt gewerkt aan het opstellen van een kabinetsstandpunt in reactie op de Mededeling van de Commissie. Het kabinet heeft voor de standpuntbepaling de gebruikelijke zesweken-termijn om een BNC-fiche op te stellen nodig. Het kabinet zet geen onomkeerbare stappen in Brussel tot uw Kamer is geïnformeerd over het kabinetsstandpunt en de gelegenheid heeft gehad zich hierover uit te spreken.

In lijn met de geldende informatieafspraken omtrent EU-informatievoorziening, zal het BNC-fiche op 3 juni aan u toegezonden worden.

Ik vertrouw erop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

Naar boven