Verkeersbesluit voor de aanleg van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan Oosterstraat (nabij perceel 29) te Leiden

Z/24/3747720

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden;

Aanleiding

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden nemen een verkeersbesluit voor het aanwijzen van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats. Onlangs is een aanvraag ingediend om op de Oosterstraat (nabij perceel 29) te Leiden een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen. Om ervoor te zorgen dat de parkeerplaats alleen gebruikt kan worden door de begunstigde, is gemeente voornemens om bebording te plaatsen die aangeeft dat de nabijgelegen parkeerplaats alleen gebruikt mag worden voor het parkeren van het voertuig met het op het onderbord vermelde kenteken.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW);

  • dat er overeenkomstig artikel 24 BABW overleg is gevoerd met de gemandateerde korpschef verkeersadviseur van de politie. Deze heeft positief geadviseerd voor het aanleggen van de gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.

Bevoegdheid

  • dat burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden, overeenkomstig artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, het bevoegd gezag zijn voor het nemen van verkeersbesluiten en dat deze bevoegdheid op grond van de mandaatregeling van burgemeester en wethouders van Leiden en het daarop gebaseerde onder mandaatbesluit waarin de bevoegdheid tot het nemen van dit verkeersbesluit is onder gemandateerd aan de afdelingsmanager Mobiliteit.

Overwegende dat

  • de begunstigde in het bezit is van een Europese gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder;

  • de begunstigde beschikt over een eigen voertuig en heeft een geldig rijbewijs;

  • een gehandicaptenparkeerkaart wordt verstrekt aan bestuurders waarvan door een onafhankelijk arts is vastgesteld dat zij redelijkerwijs niet meer dan 100 meter aan één stuk kunnen lopen;

  • dat door de parkeerdruk rondom de woning het voorkomt dat belanghebbende haar/zijn auto bij thuiskomst niet kan parkeren binnen haar/zijn loopafstand van de toegang tot haar/zijn woning;

  • dat de begunstigde niet kan voorzien in een parkeerplaats op eigen terrein;

  • de weg waarop deze verkeersmaatregel wordt getroffen in beheer en onderhoud is bij de gemeente Leiden;

  • de begunstigde niet beschikt over eigen parkeerruimte en is daarom aangewezen op openbare parkeergelegenheden;

  • de goedkeuring van het verzoek zal het algemeen verkeersbelang niet in de weg staan;

  • aan de reservering van de parkeerplaats op de Oosterstraat (nabij perceel 29) te Leiden, worden de voorwaarden verbonden dat door of vanwege begunstigde de gemeente in kennis moet worden gesteld:

     

    • a.

      wanneer vaststaat dat voor langere tijd geen gebruik wordt gemaakt van de gehandicaptenparkeerplaats;

    • b.

      wanneer een ander motorvoertuig wordt aangeschaft;

    • c.

      wanneer het gehandicaptenvoertuig wordt vervangen door een ander gehandicapten voertuig;

    • d.

      wanneer aan de gehandicaptenparkeerplaats geen behoefte meer bestaat.

Hieruit volgt dat het gewenst is de gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan te leggen.

B E S L U I T

  • 1.

    Een parkeerplaats op de Oosterstraat (nabij perceel 29) te Leiden aan te wijzen als gehandicaptenparkeerplaats door het plaatsen van een bord model E06 van bijlage 1 van het RVV 1990.

  • 2.

    Er een onderbord wordt geplaatst met daarop (thans) het kenteken TJ-733-L van het voertuig dat gebruikt wordt door de begunstigde.

  • 3.

    Begunstigde is in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart Bestuurder.

  • 4.

    Dit verkeersbesluit wordt bij eerste mogelijkheid op de gebruikelijke wijze gepubliceerd in het Gemeenteblad en in de Stadskrant van gemeente Leiden.

Het verkeersbesluit wordt ingetrokken indien betrokkene niet meer aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening van de aan te leggen gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.

Leiden, 08-11-2024

Burgemeester en wethouders van Leiden,

Namens dezen,

Dhr. F.J.H. Douglas

Manager Mobiliteit

Bezwaar

Indien u zich met het bovenstaande besluit niet kunt verenigen, kunt u als belanghebbende conform artikel 6:7 van de Awb binnen 6 weken na de verzenddatum van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiden dat het besluit heeft genomen. Dat kan digitaal via https://gemeente.leiden.nl en te zoeken naar ‘Bezwaar en beroep’. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). U kunt uw bezwaarschrift ook schriftelijk indienen naar Postbus 9100, 2300 PC te Leiden onder vermelding van “Verkeersbesluit aanleg van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op kenteken op de Oosterstraat (nabij perceel 29) te Leiden (gemeentekenmerk: Z/24/3747720)”.

Het bezwaarschrift dient conform artikel 6:5 van de Awb te zijn ondertekend en bevat tenminste de volgende zaken: uw naam en adres, de dagtekening van het bezwaar, een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht en de gronden van uw bezwaar. Wanneer u zich door een derde laat vertegenwoordigen, verzoeken wij u tevens de naam, het volledige adres en het telefoonnummer van deze persoon te vermelden.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Bij een spoedeisend belang kan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, een verzoek om een voorlopige voorzieningen worden gedaan om het besluit te schorsen. Een dergelijk verzoek dient vergezeld te gaan van een kopie van het bezwaarschrift. Voor het indienen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven. Met een DigiD kunt u het verzoek om een voorlopige voorziening ook digitaal indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Tekening

Naar boven