Gemeenteblad van Altena
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Altena | Gemeenteblad 2024, 463583 | verkeersbesluit of -mededeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Altena | Gemeenteblad 2024, 463583 | verkeersbesluit of -mededeling |
VERKEERSBESLUIT AANWIJZEN PARKEERGELEGENHEID VOOR HET OPLADEN VAN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN D’ALTENAER WERKENDAM
Onderwerp : Aanwijzen parkeergelegenheid uitsluitend voor het opladen van elektrische voertuigen
Locatie: Werkendam | d’Altenaer t.h.v. Van Tienhoven van de Bogaardstraat 4
Burgemeester en wethouders van Altena,
Artikel 18 eerste lid, onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994) is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Altena bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Met ingang van 1 januari 2020 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de teammanager Ruimtelijk Beheer, vastgelegd in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Altena 2020.
Artikel 15, eerste lid, moet een verkeersbesluit worden genomen voor plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna BABW), genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Artikel 15, tweede lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg en voor het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, als de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
Op de bovengenoemde weg maatregelen dienen te worden genomen, overeenkomstig hoofdstuk 1 van de WVW1994 met als doel:
het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer (art 2, lid 2, sub a);
Elektrisch rijden is in opkomst en in het klimaatakkoord en de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) is afgesproken dat er vanaf 2030 alleen maar elektrische auto’s mogen worden verkocht. Daarmee zal het aandeel elektrische auto’s en daarmee ook de behoefte aan laadpalen de komende jaren alleen maar toenemen. De ontwikkeling en realisatie van laadinfrastructuur mag hierbij geen belemmering vormen voor de groei van het aantal elektrische auto’s.
Wie niet beschikt over parkeergelegenheid op eigen terrein zal gebruik moeten maken van een parkeerplaats met laadvoorziening in de openbare ruimte. Het is namelijk niet toegestaan om laadkabels over openbaar terrein zoals de weg of trottoir naar een elektrische auto te leggen. Ook kabelgoottegels zijn daarbij niet toegestaan.
Meer informatie daarover leest u in het Besluit nadere regels plaatsing elektrische laadpalen op openbare plaatsen Altena 2024.
Bij de keuze van de locatie van de laadpaal is zoveel als mogelijk aangesloten bij het gemeentelijke beleid voor het plaatsen van laadpalen. Hierbij is er gekozen om het laadpunt te plaatsen op een verzamellocatie (klein parkeerterrein), een neutrale plaats (niet bij iemand voor het voorraam van de woning), een zichtlocatie (goed zichtbaar op de route) en vormt de locatie van de laadpaal geen belemmering voor straatmeubilair of doorgang voor voetgangers.
Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat de laadmogelijkheid door iedereen met een elektrisch voertuig kan worden benut, in plaats van door slechts één bewoner c.q. gebruiker. Om de bruikbaarheid van de laadpaal te kunnen garanderen, is het noodzakelijk om de bijbehorende parkeerplaats te reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen. Dit is mogelijk door plaatsing van het bord E8c, conform model van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), voorzien van een onderbord OB504 met neer wijzende pijlen.
De locatie van het oplaadpunt sluit goed aan bij het klimaatakkoord en de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) alsmede bij de wensen van de gemeente m.b.t. elektrische oplaadpunten voor wat betreft het gebruik en zichtbaarheid.
De gemeente werkt mee aan de aanvraag omdat dit bijdraagt aan het bevorderen van een doelmatig of zuinig energieverbruik (overeenkomstig artikel 2, lid 3, van de WVW 1994) en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoel in de Wet Milieubeheer (overeenkomstig artikel 2, lid 2, sub a, van de WVW 1994).
Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregel een onduidelijke en/of onveilige verkeerssituatie zou ontstaan.
Gelet op artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politie inzake de handhaafbaarheid.
Gelet op artikel 26 van het BABW wordt dit verkeersbesluit bekendgemaakt door op de in artikel 5 onderscheidenlijk 6 van de Bekendmakingswet bepaalde wijze, namelijk door plaatsing van het besluit in het Gemeenteblad.
Op grond van voorgaande overwegingen besluiten wij:
Aldus besloten te Almkerk, 31 oktober 2024
Namens burgemeester en wethouders van Altena,
ing. R.H.J. van Malten
Teammanager Ruimtelijk Beheer
Indien u het met deze beslissing niet eens bent kunt u hiertegen, op grond van de Algemene wet bestuursrecht ( Awb ) een schriftelijk gemotiveerd bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Altena. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en gaat in na de dag van bekendmaking van dit besluit.
Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:
a). naam en adres van de indiener;
c). een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;
d). de gronden van het bezwaar;
e). een handtekening van de indiener;
f). indien u bezwaar maakt namens een instelling: een kopie van de statuten en ondertekening van het bezwaarschrift door alle functionarissen die volgens de statuten bevoegd zijn om de instelling in rechte te vertegenwoordigen (vaak zijn ingevolge de statuten de handtekeningen van meerdere bestuursleden noodzakelijk).
Als u over een DigiD beschikt kun u ook digitaal een bezwaarschrift indienen viahttps://loket.gemeentealtena.nl . Op het moment dat u een bezwaarschrift heeft ingediend kunt u ook de voorzieningenrechter van de Rechtbank in Breda verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. Hiervoor moet sprake zijn van onverwijlde spoed. Voor het verzoek om een voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd. U kunt u verzoek indienen bij de Rechtbank.
Voorzieningenrechter Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Altena:www.gemeentealtena.nl of van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant:www.rechtspraak.nl.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-463583.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.