Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau plan-MER Programma Windenergie Amsterdam

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

maakt, gelet op artikel 160,eerste lid, onder a, van de Gemeentewet, bekend dat voor het Programma Windenergie Amsterdam een milieueffectrapportage (m.e.r.) procedure wordt doorlopen.

Milieueffectrapportage (m.e.r.)

De milieueffectrapportage is een procedure met als hoofddoel het milieubelang volwaardig te laten meewegen bij de voorbereiding en vaststelling van plannen en besluiten. Voor plannen en besluiten die belangrijke gevolgen voor het milieu (kunnen) hebben, wordt vaak een milieueffectrapportage doorlopen. De milieueffectrapportage brengt de milieueffecten van een plan of project in beeld, waaronder de gevolgen van alternatieven, zodat het milieubelang volwaardig meeweegt in de besluitvorming (in dit geval) over het Programma Windenergie Amsterdam. De verwachte gevolgen worden beschreven in een milieueffectrapport (MER).

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) markeert de start van de milieueffectrapportage. De NRD is bedoeld om de reikwijdte en het detailniveau van het onderzoek naar de milieueffecten te beschrijven. Binnen de verschillende zoekgebieden van de RES1.0 NHZ (de locatiealternatieven), beschrijft de NRD welke milieuaspecten onderzocht worden, hoe deze worden beoordeeld en op welk detailniveau het onderzoek in het MER zal worden gedaan.

Van woensdag 22 februari tot en met dinsdag 4 april 2023 ligt de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage en kan een ieder zienswijzen naar voren brengen. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

Op maandag 13 maart vindt een online informatiebijeenkomst plaats over windenergie in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.amsterdam.nl/windenergie. Tijdens deze bijeenkomst wordt de NRD en het onderzoek naar mogelijke milieueffecten van nieuwe windturbines in Amsterdam toegelicht. Ook wordt toegelicht hoe zienswijzen over de NRD ingediend kunnen worden.

Over de NRD wordt advies ingewonnen bij de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Het Programma Windenergie Amsterdam gaat de zoekgebieden in Amsterdam uit de RES 1.0 NHZ, waar mogelijk grootschalige windenergie in Amsterdam gerealiseerd kan gaan worden, verder uitwerken en onder welke voorwaarden dat zou kunnen.

Documenten bekijken

Alle informatie staat vanaf woensdag 22 februari 2023 op de website www.amsterdam.nl/windenergie en https://www.amsterdam.nl/inspraak/ 

U kunt de stukken van woensdag 22 februari tot en met dinsdag 4 april 2023 bij de Stadsloketten van Noord, Nieuw-west, Oost, Zuidoost en Weesp fysiek inzien. Kijk op https://www.amsterdam.nl/contact/ voor locaties en openingstijden.

Uw zienswijze is welkom

Een zienswijze indienen kan vanaf woensdag 22 februari 2023 tot en met dinsdag 4 april 2023 op 2 manieren worden ingediend:

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze digitaal via resamsterdam@amsterdam.nl 

o.v.v. Zienswijze NRD Windenergie Amsterdam

Post

Het college van B en W Amsterdam P/a directeur Ruimte & Duurzaamheid Postbus 2758 1000 CT Amsterdam

o.v.v. Zienswijze NRD Windenergie Amsterdam

Vervolg

De zienswijzen worden samengevat en beantwoord in een Nota van Beantwoording. Indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd. Het college betrekt de zienswijzen en het advies van de Commissie m.e.r. bij de verdere procedure.  

Naar boven