Ontwerp Omgevingsvisie Lingewaard

Burgemeester en wethouders van Lingewaard maken bekend dat het ontwerp van de omgevingsvisie Lingewaard ter inzage ligt.

 

Waarom een omgevingsvisie Lingewaard ?

De omgevingsvisie is één van de instrumenten uit de Omgevingswet. Met het opstellen van een omgevingsvisie voldoet de gemeente aan een verplichting uit de Omgevingswet.

 

Wat is de ontwerp omgevingsvisie Lingewaard?

In de omgevingsvisie staat het beleid over hoe we omgaan met de ruimte voor de lange termijn, tot ca. 2035. De omgevingsvisie geldt voor het hele grondgebied van de gemeente, dus alle woonkernen, bedrijventerreinen en het hele buitengebied. De omgevingsvisie geeft het beleid aan voor de fysieke leefomgeving. Dit gaat over hoe we omgaan met ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en ruimte voor bedrijven, landbouw, natuur, mobiliteit en dergelijke, maar ook hoe we omgaan met verduurzaming van bijvoorbeeld het bouwen, de energietransitie en de zorg voor een gezonde leefomgeving.

Een omgevingsvisie is bindend voor de gemeente zelf. Dat betekent dat de gemeente zich aan de omgevingsvisie moet houden of alleen goed gemotiveerd daarvan kan afwijken. Voor anderen, zoals inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, bevat de visie geen verplichtingen. Voor hen biedt de visie aanknopingspunten voor samenwerking of initiatief op het gebied van ontwikkeling, gebruik en beheer van de fysieke leefomgeving.

In 2019 zijn we begonnen met het opstellen van de omgevingsvisie. Een startnotitie is door de gemeenteraad vastgesteld in januari 2020 en een Koersdocument in mei 2021. In die periode is ook met inwoners en partners zoals bijvoorbeeld buurgemeenten, provincie en Waterschap gesproken. Het ontwerp voor de omgevingsvisie is nu gereed.

 

Hoe kunt u de ontwerp omgevingsvisie Lingewaard inzien?

De ontwerp omgevingsvisie Lingewaard ligt ter inzage in het gemeentekantoor (tijdens openingstijden) van Lingewaard aan de Kinkelenburglaan 6 in Bemmel.

Digitaal kunt u de ontwerp omgevingsvisie inzien op de website ruimtelijkeplannen.nl via de link Ruimtelijkeplannen.nl (zoeken op IMRO.NL.1705.307-ON01) en op samen.lingewaard.nl via de link

www.samen.lingewaard.nl/omgevingsvisie.

 

Hoe kunt u reageren op de ontwerp omgevingsvisie Lingewaard?

De ontwerp omgevingsvisie is in te zien vanaf donderdag 26 januari a.s. tot met woensdag 8 maart a.s.. In die periode kunt u reageren. Dit kan door een schriftelijke of mondelinge zienswijze in te dienen bij de gemeenteraad van Lingewaard, Postbus 15, 6680 AA Bemmel. U kunt ook via de website van de gemeente Lingewaard een zienswijze indienen via de link https://www.lingewaard.nl/een-zienswijze-tegen-een-ontwerpbestemmingsplan-indienen. U vult dan bij bestemmingsplan Omgevingsvisie in. Voor een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het Klantcontactcentrum via ons algemene telefoonnummer (026) 32 60 111.

 

Wat gebeurt er daarna?

Van de reacties (zienswijzen) geven we in een reactienota aan wat we ermee doen. Daarna besluit de gemeenteraad over het vaststellen van de omgevingsvisie Lingewaard. Omdat een omgevingsvisie geen verplichtingen voor anderen bevat, kan tegen een omgevingsvisie geen beroep worden ingesteld.

 

Bemmel, 25 januari 2023.

 

Naar boven