Omgevingsvisie gemeente De Fryske Marren

Burgemeester en wethouders van gemeente De Fryske Marren maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 21 december 2022 besloten heeft de Omgevingsvisie De Fryske Marren vast te stellen.

Plangebied

Het plangebied van het tweede ontwerp van de Omgevingsvisie De Fryske Marren omvat het gehele grondgebied van gemeente De Fryske Marren.

Status

De omgevingsvisie is opgesteld in de geest van de Omgevingswet. Formeel is deze wet nog niet van kracht (verwachte inwerkingtreding 01-07-2023) en gelden de bepalingen van de Wet ruimtelijke ordening. Daarom heeft deze omgevingsvisie als strategisch beleidsdocument in het kader van de Wet ruimtelijke ordening de status van structuurvisie.

Wanneer de Omgevingswet in werking treedt geldt de Omgevingsvisie De Fryske Marren, op grond van artikel 4.10 van de Invoeringswet Omgevingswet, van rechtswege als een gemeentelijke omgevingsvisie zoals bedoeld in artikel 3.1 van de Omgevingswet.

Inhoud

De omgevingsvisie is een overkoepelende visie op de toekomst van de gemeente. De visie geeft in hoofdlijnen aan hoe de gemeenteraad in samenspraak met de Mienskip de toekomst van de gemeente ziet. Daarbij gaat het om de fysieke leefomgeving, mogelijkheden om te wonen, werken, recreëren en te ondernemen. Nu en in de toekomst en in een gezond en plezierig leefklimaat. De visie zal de basis vormen voor het op te stellen Omgevingsplan, ook een instrument uit de nieuwe Omgevingswet.

In de Omgevingsvisie geeft de raad aan hoe u een planinitiatief kunt voorbereiden zo dat het een zo groot mogelijke kans van slagen heeft. De gemeenteraad beschrijft de kernwaarden die de grondslag zijn voor afweging van initiatieven. Verder beschrijft de visie speerpunten waar de gemeente samen met de gemeenschap mee aan de slag wil gaan. Verder bevat de visie een uitvoeringsplan waarin alle acties die voortvloeien uit de speerpunten zijn beschreven.

Vaststelling

Het tweede ontwerp van de Omgevingsvisie De Fryske Marren heeft met ingang van 18 februari 2022 tot 29 april 2022, gedurende een periode van 10 weken, ter inzage gelegen. Daarbij werd de mogelijkheid geboden om een zienswijze in te dienen. In totaal zijn er 46 zienswijzen ingediend. Alle reacties heeft de gemeenteraad meegewogen bij het besluit om de omgevingsvisie vast te stellen.

Op basis van de ingediende zienswijzen is een reactienota opgesteld, waarin per zienswijze is aangegeven hoe deze verwerkt is in de omgevingsvisie. Daarnaast zijn er nog een beperkt aantal ambtelijke wijzigingen doorgevoerd, deze zijn ook nader toegelicht in de reactienota.

Tot slot heeft de gemeenteraad in zijn vergadering van 21 december 2022 een tweetal amendementen aangenomen die in de definitieve versie van de omgevingsvisie en de reactienota zijn verwerkt.

Raadplegen

Opvallend is dat de Omgevingsvisie De Fryske Marren een digitaal document is. Dankzij deze digitalisering kunnen achterliggende beleidsstukken, websites, video's en de interactieve kaart beter in de visie geïntegreerd worden.

De Omgevingsvisie De Fryske Marren met bijbehorende stukken kunt u inzien via de gemeentelijke website www.defryskemarren.nl/omgevingsvisie.

Daarnaast is de Omgevingsvisie De Fryske Marren te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. De planid is NL.IMRO.1940.SVDFM18OMGEVINGSVI-VA01.

Inwerkingtreding

De omgevingsvisie treedt in werking de dag na bekendmaking. Tegen het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van de omgevingsvisie kan op grond van artikel 8:5 van de Algemene wet bestuursrecht geen beroep worden ingesteld.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met één van de medewerkers van het team ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14.

 

Joure, 18 januari 2023

Burgemeester en wethouders van De Fryske Marren

Naar boven