Voorlopige aanwijzing gronden ex artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten Esserberg te Haren

Burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen maken ingevolge artikel 7, eerste lid, van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij bij besluit van 1 maart 2022 op grond van het bepaalde in artikel 6 Wvg hebben besloten voorlopig gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn en het besluit tot voorlopige aanwijzing voor een ieder ter inzage ligt.

 

Ligging, huidig gebruik en toegedachte bestemming

De bedoelde gronden zijn gelegen achter sportpark Esserberg te Haren en kadastraal bekend Gemeente Haren, sectie N, nummers 22, 23, 24 en 25. De gronden zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastrale kaart en de daarbij behorende perceelslijst, één en ander naar de stand van de openbare registers van het Kadaster per 28 februari 2022.

De betreffende gronden hebben op dit moment de bestemming ‘agrarisch met waarden’ en worden feitelijk gebruikt als grasland. Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen zullen de gronden in ieder geval afwijken van het huidige gebruik en naar alle waarschijnlijkheid worden aangewend voor het ontwikkelen van sportdoeleinden en eventueel andere maatschappelijke bestemmingen. Aldus staat vast dat de toegedachte bestemming niet-agrarisch is, en afwijkt van het huidige gebruik.

 

Gevolgen

De voorlopige aanwijzing houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Groningen te koop moeten aanbieden. De eigenaren en beperkt gerechtigden van de gronden ontvangen een dezer dagen bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen daarvan.

Het besluit tot voorlopige aanwijzing treedt in werking de dag na dagtekening van het Gemeenteblad waarin de terinzagelegging bekend is gemaakt en vervalt van rechtswege drie maanden na dagtekening of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing ingevolge artikel 3, 4 of 5 Wvg in werking treedt.

 

Ter inzage

Het besluit van burgemeester en wethouders ligt, tezamen met het raadsvoorstel en concept raadsbesluit, en de daarvan deel uitmakende kadastrale kaart en perceelslijst met kadastrale aanduiding van de in de aanwijzing opgenomen percelen, de grootte, alsmede de naam van de eigenaren en beperkt gerechtigden en de overige relevante gegevens, met ingang van 4 maart 2022 gedurende zes weken tijdens kantooruren voor een ieder kosteloos ter inzage bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1. Voor het inzien van de stukken kunt u telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14050. De stukken kunnen eveneens worden geraadpleegd via de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl.

 

Rechtsbescherming

Belanghebbenden kunnen gedurende een termijn van zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad, schriftelijk bezwaar maken tegen voornoemd besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van Groningen, postbus 30026, 9700 RM Groningen. Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend en tevens van mening is dat spoed is vereist, kan een voorlopige voorziening vragen aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Groningen, afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen.

 

 

Zienswijze ontwerp raadsbesluit

De gemeenteraad moet het besluit van het college binnen drie maanden bestendigen door het nemen van een besluit tot aanwijzing. Gebeurt dit niet, dan komt de voorlopige aanwijzing van rechtswege te vervallen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit worden belanghebbenden op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht in de gelegenheid gesteld gedurende een termijn van vier weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad, hun zienswijzen ten aanzien van het concept raadsbesluit schriftelijk, dan wel mondeling, naar voren te brengen. Een schriftelijke zienswijze kan worden gericht gemeenteraad van Groningen, t.a.v. mevrouw P. Vos, postbus 7081, 9701 JB Groningen.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan contact worden opgenomen met mevrouw Vos via telefoonnummer 14050.

 

Groningen, 1 maart 2022

Naar boven