Besluit tot onttrekking aan de openbaarheid van 3 parkeerplaatsen aan de Diesfeldtlaan t.h.v. Rijsakkers 11 in Groessen, gelegen in de gemeente Duiven

Gemeenteraad van de gemeente Duiven,

 

Gelet op:

  • Artikelen 9 en 11 van de Wegenwet op grond waarvan de gemeenteraad bevoegd is een onttrekkingsbesluit te nemen. Ook afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing.

Overwegende:

  • dat er voldoende gewichtige redenen voor dit besluit aanwezig zijn en het algemeen belang zich niet tegen dit besluit verzet, zie onderstaande motivering.

Is het gewenst om:

3 openbare parkeerplaatsen aan de Diesfeldtlaan in Groessen, ter hoogte van Rijsakkers 11, aan de openbaarheid te onttrekken.

 

Motivering onttrekkingsbesluit:

Dat er een verzoek is binnengekomen bij de gemeente Duiven van de bewoner van Rijsakkers 11 in Groessen voor het kopen van een drietal parkeerplaatsen die tegen het perceel van Rijsakkers 11 aanliggen. Dat de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van het onttrekken (en dus verwijderen) van deze parkeerplaatsen. Dat uit dit onderzoek naar voren is gekomen dat er geen bezwaren tegen de verkoop van deze parkeerplaatsen. Hierbij zijn de volgende overwegingen in acht genomen:

  • Uit parkeeronderzoek blijkt dat deze parkeervakken niet tot nauwelijks gebruikt worden. De parkeerdruk in een straal van 100 meter rond deze parkeervakken ligt momenteel op 38%. Na het verwijderen van deze parkeervakken stijgt de parkeerdruk naar 43%. Bij een parkeerdruk van boven de 85% is er pas sprake van een parkeerprobleem.

  • De huidige parkeervakken voldoen niet aan de richtlijnen. De parkeervakken zijn 2,30 meter breed en daarmee erg krap. Het heeft de voorkeur parkeervakken aan te leggen van minimaal 2,50 meter breed. In de parkeernormennota van de gemeente is tevens opgenomen dat 2,50 meter breedte voor haaksparkeervakken de minimale maatvoering is.

  • De parkeervakken liggen deels ingeklemd in het perceel van Rijsakkers 11. Dit perceel wordt afgeschermd van de openbare weg door middel vaneen schutting. De ligging van de parkeervakken in combinatie met de beperkte afmeting van de parkeervakken maakt het lastig om fatsoenlijk in en uit een geparkeerde auto te kunnen stappen. De beperkte afmeting van de parkeervakken maakt het daarnaast zo goed als onmogelijk om alle parkeervakken tegelijkertijd te gebruiken.

  • Er zijn extra parkeerplaatsen aangelegd in de directe omgeving van de Diesfeldtlaan, namelijk in de Kerkakkers en de Wethouder Nasslaan. Er is dan ook geen sprake van verlies aan parkeercapaciteit.

Het voorliggende besluit voorziet in het onttrekken aan de openbaarheid van de drie parkeerplaatsen gelegen aan de Diesfeldtlaan ter hoogte van Rijsakkers 11 in Groessen in de gemeente Duiven.

 

Overwegende dat:

  • omwonenden van aangrenzende percelen en/of eigenaren van de grondpercelen voor het nemen van dit onttrekkingsbesluit geïnformeerd zijn over het opheffen van de genoemde parkeerplaatsen.

  • er met het opheffen van deze 3 parkeerplaatsen geen parkeerprobleem ontstaat en de bereikbaarheid van omwonenden gewaarborgd blijft.

  • gelet hierop er voldoende gewichtige redenen zijn voor dit besluit in algemeen belang van de openbare veiligheid ter plaatse.

Besluit

 

  • 1.

    De 3 parkeerplaatsen gelegen aan de Diesfeldtlaan ter hoogte van Rijsakkers 11 in Groessen te onttrekken aan de openbaarheid.

     

    Situatieschets

  • Figuur 1: Omgeving Rijsakkers 11

Melding GS

Dit besluit wordt conform artikel 9 lid 2 van de Wegenwet medegedeeld aan de Gedeputeerde Staten.

Vaststelling

Aldus vastgesteld te Duiven, op 15 februari 2022

De raad van de gemeente Duiven,

de griffier

drs. W.R. (Wouter) Bosch

de voorzitter

mr. H.B. (Huub) Hieltjes

 

Ter inzage

Dit onttrekkingsbesluit ligt voor een ieder ter inzage in het Gemeenteblad, welke is in te zien op www.officiëlebekendmakingen.nl

 

Rechtsmiddelen

Indien u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u hiertegen binnen zes weken, ingaande de dag na de datum van verzending van deze brief, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 6, 6920 AA Duiven. Het bezwaarschrift dient uw naam en adres te vermelden en voorzien te zijn van uw handtekening; tevens moet u aangeven tegen welk besluit u bezwaar maakt en de redenen van uw bezwaar. Bent u van mening dat er sprake is van een spoedeisend belang dan kunt u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening richten aan de Voorzieningenrechter, rechtbank Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Voor een dergelijk verzoek is griffiegeld verschuldigd.

 

Naar boven