Gemeente Eijsden-Margraten – aanwijzing ex artikel 5 Wet voorkeursrecht gemeenten

 

Aanwijzing

Burgemeester en wethouders van Eijsden-Margraten maken ingevolge artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat de gemeenteraad van de gemeente Eijsden-Margraten bij besluit van 15 februari 2022 diverse percelen in Eijsden-Margraten op grond van het bepaalde in artikel 5 van de Wvg voorlopig hebben aangewezen als percelen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van toepassing zijn. De aangewezen percelen worden weergegeven in de bij dit besluit gevoegde kadastrale lijst en kaart.

 

Het besluit van het de gemeenteraad treedt in werking één dag na dagtekening van dit besluit en geldt in beginsel voor drie jaar na dagtekening van het besluit van de gemeenteraad.

 

Ter inzage

Het raadsbesluit ligt, tezamen met de kadastrale kaart en de lijst met kadastrale gegevens (waaronder de lijst van eigenaren, beperkt gerechtigden en de perceelsgrootte) van de aangewezen percelen met ingang van 1 maart 2022 voor eenieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis van Eijsden-Margraten (Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten). De publieksbalie (gemeentehuis Margraten) is op maandag, woensdag en vrijdag geopend van 09:00 tot 12:00 uur en op dinsdag van 13:30 tot 19:00 uur. Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus is de publieksbalie alleen nog op afspraak te bezoeken.

 

U kunt ook telefonisch een afspraak maken via de heer Groot, bereikbaar op 043 - 458 84 88.

 

In verband met de maatregelen omtrent het coronavirus kunnen de stukken op verzoek ook digitaal worden verstrekt. Een verzoek hiertoe kan worden gericht aan de heer Groot via telefoonnummer 043 - 458 84 88 of e-mailadres georgegroot@eijsden-margraten.nl

 

Huidig gebruik en toegedachte bestemming

Vier percelen zijn opgenomen in het bestemmingsplan ‘Buitengebied Margraten’, één perceel in het bestemmingsplan ‘Mheer 2014’ en 8 percelen in het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ en hebben de bestemming ‘Agrarisch’. Het gebruik wijkt af van de toegedachte, niet-agrarische bestemming, zoals verwoord in de perceelslijst.

 

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat de eigenaren en/of beperkt gerechtigden de grond eerst aan de gemeente Eijsden-Margraten moeten aanbieden, als zij de grond willen verkopen. Daarnaast heeft het voorkeursrecht betekenis bij een voorgenomen onderhandse executoriale verkoop zoals bedoeld in artikel 3:268 lid 2 BW. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan. Het voorkeursrecht geldt voor een termijn van ten hoogste drie maanden, tenzij de gemeenteraad voor die tijd een besluit neemt tot aanwijzing van de gronden.

 

Bezwaar en voorlopige voorziening

Het raadsbesluit wordt aangemerkt als een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), zodat tegen dit besluit tot aanwijzing van gemelde percelen tot gebied waarop de Wvg van toepassing is, ingevolge de Awb bezwaar open staat. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de gemeenteraad van de gemeente Eijsden-Margraten, Postbus @10, 6269 ZG Margraten.

 

Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en moet ten minste bevatten:

  • 1.

    De naam en het adres van de indiener;

  • 2.

    De dagtekening;

  • 3.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het gericht is;

  • 4.

    De gronden van het bezwaar.

 

De indiening van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Belanghebbenden kunnen in het geval van dringende spoed de voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit is slechts mogelijk indien ook een bezwaarschrift is ingediend. Verzoeken voor een voorlopige voorziening kunnen worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, Afdeling bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond.

De gemeenteraad van de gemeente Eijsden-Margraten, 15 februari 2022

Naar boven