Gebiedsvisie Rivierzone Vlaardingen

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen maken het volgende bekend. Op 15 februari 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de Gebiedsvisie Rivierzone Vlaardingen en deze vrijgegeven voor de tervisielegging.

De Gebiedsvisie Rivierzone Vlaardingen betreft de gronden van drie gebieden: de Maaswijk, het westelijk deel van de Koningin Wilhelminahaven en het oostelijk deel van de Vettenoordse Polder, tussen de Stationsstraat en de Westhavenkade. Dat deelgebied heet de zuidelijke binnenstad. Het doel van de visie is het bieden van een ruimtelijke visie hoe het gebied zich binnen 5 tot 10 jaar kan ontwikkelen. Er worden enerzijds de kaders aangegeven waarbinnen ontwikkelingen en projecten kunnen plaatsvinden, anderzijds worden de ambities van de gemeente op een integrale wijze weergegeven. Dus naast wonen en werken worden ook de benodigde en/of gewenste voorzieningen voor onderwijs, zorg, sport, infrastructuur, groen, water en dergelijke in samenhang in beeld gebracht. De visie schetst een ruimtelijk gewenste structuur en programmering van het gebied. Dit geeft een beeld van de ambitie. De visie vormt het kader voor een geleidelijke transformatie van industriegebied naar een gebied waar een mix van wonen en werken centraal staat.

Koppeling met het MER

De gebiedsvisie Rivierzone is eind 2020 al in concept vrijgegeven voor consultatie. In de consultatiereactie hebben verschillende partijen aangegeven dat zij een milieueffectrapport (het MER) van groot belang vonden. Het college heeft hier positief op gereageerd en in de vergadering van 15 februari heeft het college ook ingestemd met het inmiddels opgestelde MER. Het MER is noodzakelijk, omdat het maximale programma van de gebiedsontwikkeling – zoals beschreven in de gebiedsvisie - meer dan 2.000 woningen en bijbehorend commercieel en maatschappelijk programma bedraagt. Het MER geeft het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming en is voorwaardelijk voor de juridische houdbaarheid van de gebiedsvisie en de bijbehorende bestemmingsplannen. Het MER onderbouwt zowel de gebiedsvisie als de bestemmingsplannen en is om die reden bij beide instrumenten als bijlage gevoegd. Het MER wordt hiermee gelijktijdig met de gebiedsvisie ter visie gelegd. Op de gebiedsvisie en het MER kunnen zienswijzen worden ingediend.

Relatie met de (ontwerp)bestemmingsplannen

In de vergadering heeft het college ook ingestemd met de ontwerpbestemmingsplannen: Eiland van Speyk, Maaswijk-West (voormalig Unileverterrein / District U), Maasboulevard-Westhavenkade (locatie Pietersen) en het ontwerpbestemmingsplan Parapluherziening dezonering industrieterrein VKV. De eerstgenoemde drie ontwerpbestemmingsplannen gelden als een nadere, juridisch-planologische uitwerking van de gebiedsvisie. Ze vormen de eerste basis voor de realisatie van de gebiedsontwikkeling. Genoemde ontwerpbestemmingsplannen worden gelijktijdig met, maar separaat van de gebiedsvisie ter visie gelegd. Op de ontwerpbestemmingsplannen kunnen – net als op de gebiedsvisie en het MER – zienswijzen worden ingediend.

Ter inzage

De gebiedsvisie en het MER met bijbehorende besluiten en bijlagen liggen met ingang van 24 februari 2022 gedurende een termijn van 6 weken digitaal ter inzage. De digitale gebiedsvisie met genoemde bijlagen is raadpleegbaar en beschikbaar gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl, met de planidentificatie: NL.IMRO.0622.0313svRZone2021-0020

Indien u de stukken fysiek wenst in te zien willen wij u verzoeken dit uiterlijk 30 maart 2022 aan ons kenbaar te maken. Dit kunt u doen per e-mail naar ro@vlaardingen.nl. Wij zullen hierop in contact met u treden om met u op zoek te gaan naar een pragmatisch oplossing waarbij u alsnog de mogelijkheid wordt geboden het fysieke bestemmingsplan in te zien.

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging van donderdag 24 februari 2022 t/m woensdag 6 april 2022 kan een ieder schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen tegen de genoemde (ontwerp)besluiten kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen dienen te zijn gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen, ter attentie van het hoofd Stedelijke Ontwikkeling, postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u binnen de genoemde termijn een afspraak maken met het team Economie, Milieu, Ruimte en Wonen, via het algemene nummer (010) 248 4000 of via de mail ro@vlaardingen.nl.

Vlaardingen, 23 februari 2022

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen

Naar boven