Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 49 – 2022

 

 

Energiebespaarboxen om de winter door te komen

De prijzen voor zowel gas als elektriciteit zijn het afgelopen jaar hard gestegen. Sommige inwoners hebben hierdoor meer moeite om de energierekening te betalen. Ook zijn er steeds meer mensen die voorheen prima konden rondkomen, maar die het met de hogere energieprijzen moeilijk hebben. Zeker bij woningen met een laag energielabel (energielabel C en lager) kunnen de energiekosten extra hoog zijn. Met de winter voor de deur kan dit tot problemen leiden. Gemeente Bladel wil deze gezinnen graag helpen.

Daarom ontvingen ongeveer 750 huishoudens in de gemeente Bladel afgelopen week een energiebespaarbox. In deze box zitten elf energiebesparende producten die mensen kunnen installeren in hun huis. Het gaat dan bijvoorbeeld om tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen. Ook zit er in de box een voucher voor een gratis binnenklimaatscan van Kempenenergie. Tijdens zo’n scan leren inwoners van een vrijwilliger van Kempenenergie, hoe ze hun huis nog meer kunnen verduurzamen. Met al deze producten kan een huishouden tot wel € 650,- per jaar besparen op de energierekening.

Wie krijgt de energiebespaarbox ?

Mensen die in slecht geïsoleerde huurwoningen van een woningcoöperatie wonen, kunnen hun woning niet zelf verduurzamen, omdat ze geen grote wijzigingen mogen aanbrengen in hun huurhuis. Daarom krijgen zij een energiebespaarbox. Daarnaast krijgen ook inwoners met een laag inkomen die een slecht geïsoleerde koopwoning hebben, een energiebox van de gemeente.

In verband met privacy van inwoners zijn de boxen verdeeld op buurtniveau en niet op het niveau van individuele huishoudens. De gemeente gebruikt hiervoor cijfers van het CBS, omdat we zelf geen inkomensgegevens van inwoners hebben. Het kan dus zo zijn dat je geen energiebespaarbox hebt ontvangen, terwijl je er wel recht op hebt. Geldt dat voor jou? Of heb je nog vragen over de box? Stuur dan een e-mail naar duurzaamheid@bladel.nl.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of er eventueel extra geld komt van de Rijksoverheid. Als hierover meer bekend is, kijken we of het mogelijk is om meer huishoudens in de gemeente een box aan te bieden.

Hulp nodig?

Heb je de energiebespaarbox niet ontvangen, maar heb je wel moeite om rond te komen? Of heb je hem wel ontvangen, maar heb je toch nog extra hulp nodig? Maatschappelijke Dienstverlening kan je misschien helpen. Kijk op www.kempengemeenten.nl/geldzaken om te zien wat ze voor jou kunnen betekenen.

 

Onderzoek inwonerspanel over supermarkten

Het digitaal inwonerspanel van de gemeente Bladel wordt ingezet om inwoners vanaf 16 jaar makkelijk en snel hun mening te laten geven over allerlei onderwerpen. Veel inwoners doen hier al aan mee. Vanaf 9 december kun je weer meedoen aan een nieuw onderzoek.

De gemeente Bladel is bezig met het opstellen van een supermarktvisie. We zijn daarom erg benieuwd wat de inwoner van het huidige supermarktaanbod vindt.

Heb je je nog niet aangemeld voor het inwonerspanel en wil je graag meedoen aan dit onderzoek (en toekomstige onderzoeken)? Ga dan naar www.panelinwoners.nl/bladel en klik op ‘Aanmelden’. Je wordt dan gevraagd om enkele gegevens in te vullen, zodat je de juiste vragenlijsten toegestuurd krijgt. Er wordt zeer zorgvuldig en vertrouwelijk omgegaan met je gegevens en deze worden anoniem verwerkt.

De gemeente werkt samen met Research 2Evolve, een gespecialiseerd onderzoeksbureau. Deze onafhankelijke partij beheert het inwonerspanel en voert de onderzoeken uit namens de gemeente.

 

Herhaalprik

Wil je een herhaalprik tegen corona? In onze gemeente is er tijdelijke priklocatie van de GGD. Dit kan zonder afspraak en scheelt reistijd.

Locatie is Den Herd aan het Emmaplein 4 in Bladel. Je kunt hier nog terecht op 12 december, van 09.00 tot 16.30 uur. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

 

Echtpaar Pijs 60 jaar getrouwd

Dinsdag 29 november was het echtpaar Pijs 60 jaar getrouwd! Ze vierden dit met een mooie receptie in het Hart van Hapert. Ook burgemeester Remco Bosma heeft hen gefeliciteerd met dit diamanten jubileum.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

Werk: Klimaatregeling fase 2 Hoogeloon

Periode: week 10-2022 t/m week 06-2023

Uitvoering: Aannemingsbedrijf J. van Uijthoven & Zn. B.V. (Eersel)

 

Werk: Realisatie Dorpsakker Groene Long, Zwartakkers, Beemdstraat en Postelweg Bladel

Periode: week 18-2022 t/m week 51-2022

Uitvoering: Aannemingsbedrijf Van der Zanden B.V. (Moergestel)

 

Werk: Vervangen bomen Kranenberg Casteren/ De Hoeve Netersel

Periode: week 48-49-50 2022

Uitvoering: Idverde Realisatie (Veldhoven)

 

Werk: werkzaamheden kabels en leidingen i.o.v. Brabant Water en Enexis

Periode: week 47-2022 t/m week 52-2022

Uitvoering: Hurkmans Groep BV (Someren)

Naar boven