Nadere regels budgetsubsidies Sport gemeente Vijfheerenlanden 2022

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van gemeente Vijfheerenlanden in de vergadering van 22 november 2022.

 

Op grond van de Algemene Subsidie Verordening gemeente Vijfheerenlanden 2020 stelt het college de volgende Nadere regels vast,

 

Nadere regels budgetsubsidies sport 2022

ARTIKEL 1 DEFINITIES

  • 1.

    budgetsubsidie: een subsidie aan een maatschappelijke organisatie die de verantwoordelijkheid voor beheer, onderhoud en/of exploitatie van een maatschappelijke sportvoorziening op zich neemt.

  • 2.

    maatschappelijke organisatie: een stichting of vereniging zonder winstoogmerk gevestigd in de gemeente Vijfheerenlanden en genoemd in de bijlage behorende bij deze nadere regels.

  • 3.

    Maatschappelijke sportvoorziening: een door de gemeente erkende binnen- of buitensportaccommodatie in de gemeente Vijfheerenlanden gericht op het bevorderen van breedtesport door leden van sportverenigingen of maatschappelijke organisaties.

  • 4.

    Breedtesport: sporten en bewegen in de vrije tijd al dan niet bij een amateur sportclub niet zijnde topsport.

  • 5.

    subsidieplafond: het bedrag dat gedurende een tijdvak ten hoogste beschikbaar is voor de verstrekking van subsidies voor bepaalde activiteiten (artikel 4:22 Awb).

  • 6.

    ASV: Algemene Subsidieverordening gemeente Vijfheerenlanden.

ARTIKEL 2 REIKWIJDTE

  • 1.

    Deze Nadere regels zijn van toepassing op aanvragen voor een budgetsubsidie waarvan de activiteiten en daarmee de resultaten bijdragen aan de beleidsdoelstellingen op het gebied van sport en bewegen van de gemeente Vijfheerenlanden.

  • 2.

    Deze nadere regels zijn – in verband met de geplande doorontwikkeling voor de jaren 2023 en verder - alleen geldig voor kalenderjaar 2022.

ARTIKEL 3 AANVRAGEN VAN EEN BUDGETSUBSIDIE

In afwijking van Artikel 10 lid 1 van de ASV moet een aanvraag voor een budgetsubsidie op grond van deze nadere regels uiterlijk 31 december 2022 zijn ingediend.

ARTIKEL 4 SUBSIDIABELE ACTIVITEITEN

Activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie zijn:

  • a.

    Beheren sportvoorziening;

  • b.

    Onderhouden sportvoorziening;

  • c.

    Parkbeheer;

  • d.

    Verbreden maatschappelijke functie van de sportvoorziening;

  • e.

    Inzetten van vrijwilligers;

  • f.

    Inzetten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;

  • g.

    Inzetten mensen met een beperking;

ARTIKEL 5 SUBSIDIEPLAFOND EN VERDEELREGELS

De te verlenen budgetsubsidies staan in het overzicht van bijlage 1. De hoogte van de maximaal te verlenen subsidies zijn gebaseerd op de in 2021 verstrekte bedragen plus indexering. Het subsidieplafond is het totaal van deze subsidies afgerond naar boven in verband met de vaststelling van de budgetsubsidies.

ARTIKEL 6 OVERGANGSJAAR

Het subsidiejaar 2022 is een overgangsjaar. In 2023 zullen nieuwe Nadere regels budgetsubsidie sport worden vastgesteld na vaststelling van het sportbeleid en sportaccommodatiebeleid Heel Vijfheerenlanden Beweegt en op basis van de daarin geformuleerde uitgangspunten.

ARTIKEL 7 BEVOORSCHOTTING EN INDEXERING

  • 1.

    Bevoorschotting vindt plaats conform onderstaande verdeling:

    • a.

      bedragen onder de € 50.000 in 1 termijn

    • b.

      bedragen tot € 100.000 in 2 termijnen

    • c.

      bedragen boven de € 100.000 in 4 termijnen.

  • 2.

    Indexering van de subsidiebedragen vindt op basis van de CPI (Consumentenprijsindex).

ARTIKEL 8 VOORTGANG EN VERANTWOORDING

  • 1.

    De voortgang wordt minimaal 1 x per kalenderjaar besproken.

  • 2.

    In het verzoek tot vaststelling wordt door aanvrager ingegaan op de uitgevoerde werkzaamheden en de daarmee samenhangende kosten.

  • 3.

    Het verzoek tot vaststelling leidt tot een vaststellingsbeschikking.

ARTIKEL 9 SLOTBEPALINGEN

  • 1.

    Deze Nadere regels treden één dag na de bekendmaking in werking en hebben een terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2022.

  • 2.

    Deze Nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels budgetsubsidies Sport gemeente Vijfheerenlanden 2022.

Bijlage 1 OVERZICHTSSTAAT BUDGETSUBSIDIES SPORT GEMEENTE VIJFHEERENLANDEN 2022

Het betreft de volgende organisaties:

 

Sportstichting Lexmond

Stichting Beheer Glaspark Leerdam

Beheerstichting De Copper

Voetbalvereniging Leerdam Sport 55

Voetbalvereniging Ameide

Voetbalvereniging SC Meerkerk

Voetbalvereniging H.S.S.C.’61

 

Overzichtsstaat budgetsubsidies Sport 2022

dienend als subsidieplafond 2022 en behorende bij de Nadere regels budgetsubsidies Sport gemeente Vijfheerenlanden 2022

organisatie

omschrijving

Subsidie 2022

Sportstichting Lexmond

De stichting beheert, onderhoudt en exploiteert het sportcomplex Het Bosch in Lexmond bestaande uit een sportzaal en e.o. sportvelden voor de voetbal, de korfbal, tennisbanen, ijsbaan, paardenbakken en midgetgolf. De opstallen zijn eigendom van de stichting en staan op grond van de gemeente die aan de stichting verhuurd wordt. De sportverenigingen zijn zelfstandige verenigingen die gezamenlijk het algemeen bestuur vormen van de stichting. De stichting krijgt sinds de oprichting subsidie voor het beheren, onderhouden en exploiteren van het sportcomplex. De stichting is ook verantwoordelijk voor het dorpshuis, maar hier is een aparte werkgroep voor in het leven geroepen. Met de subsidie wordt de stichting in staat gesteld om haar werkzaamheden naar behoren uit te voeren. De stichting ontvangt ook bijdragen van de sportclubs in de kosten van onderhoud.

128.848,30

Stichting Beheer Glaspark Leerdam

De stichting beheert, onderhoudt en exploiteert het buitensportcomplex Glaspark in Leerdam. De voetbalvereniging LRC en de Hockey Club Leerdam zijn de vaste gebruikers. De gemeente heeft de stichting gevraagd van Glaspark een sportcomplex met een brede maatschappelijke functie te maken. De stichting gaat actief op zoek naar mede gebruikers, zoals o.a. de buitenschoolse opvang. Het gehele sportcomplex is eigendom van de gemeente, die het aan de stichting verhuurd heeft. De stichting ontvangt een subsidie om haar werkzaamheden naar behoren uit te voeren. Daarnaast ontvang stichting huur van de gebruikers voor het gebruik van de velden en kleedkamers.

148.822,31

Beheerstichting De Copper

De stichting beheert, onderhoudt en exploiteert de gymzaal De Copper in Hei- en Boeicop. De gymzaal is eigendom van de gemeente, die het verhuurt heeft aan de stichting. De stichting verhuurt de gymzaal aan het onderwijs en de sportverenigingen. De stichting ontvangt een subsidie om haar werkzaamheden naar behoren uit te voeren.

28.242,50

Voetbalvereniging Leerdam Sport

Voetbalvereniging Leerdam Sport beheert, onderhoudt en exploiteert sportpark Leerdam Sport. Het is in zijn geheel eigendom van de gemeente, die het aan Leerdam Sport verhuurt. De gemeente heeft Leerdam Sport gevraagd om het park een brede maatschappelijke functie te geven. Leerdam Sport verhuurt de velden en kleedkamers aan maatschappelijke organisaties, zoals o.a. het onderwijs en de buitenschoolse opvang. Daarnaast ontvangt Leerdam Sport een bijdrage van de gemeente om haar werkzaamheden naar behoren uit te voeren.

14.000,00

Voetbalvereniging Ameide

Voetbalvereniging onderhoudt het sportpark in Ameide / Tienhoven. Velden en parkinfrastructuur zijn eigendom van de gemeente, die de club van de gemeente huurt. De kantine en kleedkamers zijn eigendom van de voetbalclub. Vv Ameide ontvangt een bijdrage van de gemeente voor het onderhouden van natuurgrasvelden en parkinfrastructuur. Een deel van het onderhoud wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door een aannemer. (kunstgrasveld)

16.935,10

Voetbalvereniging SC Meerkerk

Voetbalvereniging onderhoudt het sportpark De Burcht in Meerkerk. Velden en parkinfrastructuur zijn eigendom van de gemeente, die de club van de gemeente huurt. De kantine en kleedkamers zijn eigendom van de voetbalclub. SC Meerkerk ontvangt een bijdrage van de gemeente voor het onderhouden van het natuurgrasveld en parkinfrastructuur. Een deel van het onderhoud wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door een aannemer. (kunstgrasvelden)

10.087,03

Voetbalvereniging HSSC61

Voetbalvereniging onderhoudt het sportpark ’t Plein in Hei- en Boeicop. Velden en parkinfrastructuur zijn eigendom van de gemeente, die de club van de gemeente huurt. De kantine en kleedkamers zijn eigendom van de gemeente, maar beheer en onderhoud is overgedragen aan de voetbalclub. HSSC61 ontvangt een bijdrage van de gemeente voor het onderhouden van velden en parkinfrastructuur. Een deel van het onderhoud (kunstgrasveld) wordt in opdracht van de club uitgevoerd door een aannemer.

31.172,30

Totaal subsidies

378.107,54

Subsidieplafond

afgerond

380.000,00

 

Naar boven