(Deel)subsidieplafonds EFRO Operationeel Programma West-Nederland 2014-2020

 

Artikel 1  

UPDATE: Per november is een aanpassing voor art 3.2 en 7.2 doorgevoerd. Voor artikel 3.2 betreft dit de ondertekening van de recente offerte en projectplan en voor artikel 7.2 is de passage van 18 maanden uitvoering verwijderd omdat de einddatum van de vouchers binnen 18 maanden ligt; namelijk 30 juni 2023.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, handelend in hoedanigheid van Managementautoriteit van het Operationeel Programma West Nederland 2014-2020, gelet op de artikelen 4:25 en 4:26 van de Awb en de artikelen 5.2.2 , 5.2.5 en 5.2.7 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies, maakt binnen de totaal voor de uitvoering van het Operationeel Programma EFRO 2014 – 2020 West-Nederland voor projecten beschikbare EFRO-bijdrage van € 262.144.775 het volgende (deel)subsidieplafond bekend:

Prioritaire as 6 van het operationeel programma Kansen voor West II 2014-2020: Bevorderen van crisisherstel in de context van de COVID-19 pandemie en het voorbereiden van een groen, digitaal en weerbaar herstel van de economie

  • 1.

    Voor prioritaire as 6 van het operationeel programma Kansen voor West II 2014-2020: Bevorderen van crisisherstel in de context van de COVID-19 pandemie en het voorbereiden van een groen, digitaal en weerbaar herstel van de economie wordt een bedrag van € 500.000,00 beschikbaar gesteld, bedoeld voor projecten passend binnen de doelstellingen van prioritaire as 6 en het vigerende regionale beleid van Zuid-Holland.

Dit deelplafond is een afgeleide van het komen tot een economisch evenwichtig programma. Voor aanvragen die worden ingediend onder het plafond, als bedoeld onder 1, gelden de volgende voorwaarden:

  • a.

    Aanvragen kunnen worden ingediend met ingang van donderdag 1 september 2022, vanaf 10.00 uur.

  • b.

    De beschikbaar gestelde middelen zijn uitsluitend bedoeld voor aanvragen die bijdragen aan de marktgerichte innovatiekracht van ondernemers ten aanzien van technologie met potentiële toepassing in de zorgsector, passend binnen het programma “ZorgTech: Versnellen van toepassing van technologie voor het versterken van bedrijven én het verbeteren van de gezondheidszorg in de provincie Zuid-Holland”, en die voldoen aan de voorwaarden gesteld in deze openstelling.

  • c.

    In afwijking van artikel 1.5, eerste lid van de Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland, versie 3 bedraagt de subsidie niet maximaal 40% van de totale subsidiabele kosten, maar maximaal 100% voor programmavouchers, en maximaal 100% voor adviesvouchers;

  • d.

    Subsidies worden verdeeld op volgorde van ontvangst van complete aanvragen en op basis van beoordeling van de aanvraag, met inachtneming van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies en in afwijking, dan wel aanvulling op de Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland, versie 3, de navolgende bepalingen omtrent de wijze van verdeling:

     

    • i.

      Eerst wordt beoordeeld of de binnengekomen aanvragen compleet zijn. Indien de aanvraag niet compleet is, dan wordt de aanvrager daarvan in kennis gesteld en wordt hem een termijn geboden om dit gebrek te herstellen. Met betrekking tot de verdeling geldt als datum van ontvangst van de aanvraag, de datum waarop de complete aanvraag binnenkomt. De onderlinge rangschikking van complete aanvragen die op één dag door de Managementautoriteit zijn ontvangen, wordt vastgesteld door middel van loting.

    • ii.

      Op volgorde van deze aldus vastgestelde rangschikking worden de aanvragen vervolgens beoordeeld. In afwijking van artikel 2.1 eerste lid, van Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland versie 3, vindt beoordeling niet plaats op basis van de aldaar genoemde beoordelingscriteria. Beoordeling vindt plaats op basis van de criteria genoemd in Annex 1 van de “Openstelling ZorgTech: Versnellen van toepassing van technologie voor het versterken van bedrijven én het verbeteren van de gezondheidszorg in de provincie Zuid-Holland”.

    • iii.

      In afwijking van artikel 2.1 lid 3, van Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland versie 3, wordt geen advies bij de deskundigencommissie ingewonnen, maar worden aanvragen door een apart samengestelde beoordelingsgroep op inhoud beoordeeld.

    • iv.

      Indien de beoordeling van een aanvraag leidt tot een subsidieafwijzing, wordt de eerstvolgende subsidieaanvraag in behandeling genomen.

    • v.

      De subsidieaanvraag, waarvoor geldt dat integrale inwilliging daarvan zou leiden tot overschrijding van het desbetreffende plafond, kan gedeeltelijk worden ingewilligd en wel tot het bedrag dat onder het desbetreffende subsidieplafond nog maximaal beschikbaar is, tenzij van de Managementautoriteit in redelijkheid niet gevergd kan worden dat daartoe wordt overgegaan. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als het resterende bedrag zo beperkt is dat niet verwacht kan worden dat de aanvrager zijn project met die middelen kan uitvoeren. De Managementautoriteit treedt daarover in overleg met de subsidieaanvrager. Indien de subsidieaanvraag wordt ingewilligd, wordt de subsidie verleend onder de opschortende voorwaarde dat de desbetreffende subsidieaanvrager genoegzaam aantoont dat de activiteit ook met de lager verleende subsidie kan worden verricht. Daartoe zal de Managementautoriteit pas overgaan op het moment dat in redelijkheid kan worden verwacht dat de subsidieaanvrager daartoe in staat zal zijn.

    • vi.

      Volgend de mogelijkheid van artikel 5.2.5 lid 3 van Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies worden projecten niet afgewezen op grond van het criterium van een minimaal bedrag van € 200.000 aan totaal subsidiabele kosten voor zover het aanvragen van het MKB betreft.

       

  • e.

    Aanvullende bepalingen verbonden voor het betreffende deelplafond zijn opgenomen in Annex 1.

Toelichting:

Op 29 januari 2021 is het totale EFRO-subsidieplafond (inclusief REACT-EU) voor de uitvoering van projecten in het kader van het Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland ad. € 262.144.775 bekend gemaakt. Daarbij is aangegeven dat deelplafonds gefaseerd vastgesteld, opengesteld en bekend gemaakt worden. Het onderhavige besluit heeft betrekking op een dergelijk deelplafond.

Bijzondere eisen per subsidieplafond

In Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland is bepaald dat de Managementautoriteit gelijktijdig met het vaststellen en bekend maken van een subsidieplafond kan bepalen dat, van hetgeen in de Beleidsregel is opgenomen, wordt afgeweken en/of dat er voor aanvragen die worden ingediend onder het desbetreffende subsidieplafond aanvullende eisen gelden. Dat is in het onderhavige besluit gebeurd, en in de annex verder uitgewerkt.

 

Annex 1: aanvullende bepalingen openstelling “ZorgTech: Versnellen van toepassing van technologie voor het versterken van bedrijven én het verbeteren van de gezondheidszorg in de provincie Zuid-Holland”

Met de volgende punten in overweging genomen, is voor het bedrijfsleven dit deelplafond geopend, waarmee mkb-ondernemers die actief zijn in innovatieve technologie met (potentiële) toepassing in de zorgsector ondersteuning kunnen inschakelen in hun marktgerichte innovatiekracht, door deelname aan relevante gezamenlijke programma’s en/of door individueel advies.

  • -

    De doelstelling is ondernemerskracht en innovatievermogen van het mkb te stimuleren, die leidt tot toegepaste technologische vernieuwing in de zorgsector.

  • -

    De provincie Zuid-Holland heeft de ambitie zich te ontwikkelen tot een veerkrachtige, innovatieve en klimaatbestendige regio en om een leidende positie op dit onderwerp in te nemen. Ter versnelling van innovatie in de zorg ondersteunt de provincie daarom ook het programma “ZorgTech” om daarmee sneller nieuwe technologische oplossingen te realiseren in de zorgpraktijk.

  • -

    Het ZorgTech-programma staat onder leiderschap van InnovationQuarter waarin verschillende publieke en private partners bij zijn aangesloten. Naast IQ bestaat het samenwerkingsverband bestaat uit de provincie Zuid-Holland, MRDH, Medical Delta en TNO.

  • -

    Het ZorgTech-programma stimuleert de ontwikkeling en toepassing van technologische oplossingen voor de gezondheidszorg, om bij te dragen aan de bedrijfseconomische groei van de provincie Zuid-Holland en opgaven in de gezondheidszorg te beantwoorden.

  • -

    Het ZorgTech-programma biedt capaciteit en kennis over ondernemerschap via verschillende test-locaties voor onderzoek en experimenten in de zorgpraktijk, en een platform en netwerk voor dialoog en kennisuitwisseling die ten dienste staan aan de (door)ontwikkeling en opschaling van technologische zorginnovaties in Zuid-Holland. Het doel van de deze openstelling is de (door)ontwikkeling van verschillende bedrijven ten dienste van versnelde realisatie van zorgtechnologische innovatieprojecten naar toepassing.

     

  • 1.

    1 Definities en afkortingen

  • 1.1

    InnovationQuarter (IQ), gevestigd en kantoorhoudende te Prinses Margriet­plantsoen 41, 2595 AM Den Haag, Nederland.

  • 1.2

    Stichting Medical Delta (MD): gevestigd en kantoorhoudende te Huismansingel 4, 2629 JH Delft, Nederland.

  • 1.3

    ZorgTech programma: het innovatieprogramma dat wordt geleid door InnovationQuarter. Het programma biedt de faciliteiten, expertise en een relevant netwerk voor ondernemers, kennisinstellingen, lokale overheden en zorgorganisaties die zich bezighouden met technologische vernieuwing in de zorgsector. Er kan gebruik worden gemaakt van de verschillende proeftuinen en de expertise van TNO, van Medical Delta en haar (samenwerkings-) partners.

  • 1.4

    Zorgtechnologie: producten en systemen (hardware en/of software) die worden gebruikt voor diagnose, preventie, bewaking, behandeling of verlichting van ziekten of aan ondersteuning van functiebehoud en die technologische oplossing bieden voor uitdagingen in de gezondheidszorg. Het gaat vooral om de inzet van vernieuwende technologieën zoals Internet of Things (IoT), Big data, Artificial Intelligence (AI), Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Wearables, Blockchain, health robotics, 3D-printing etc.

  • 1.5

    Onderneming: iedere eenheid, ongeacht haar rechtsvorm of wijze van financiering, die een economische activiteit uitoefent.

  • 1.6

    Mkb-onderneming: een onderneming die voldoet aan de definitie van midden- of kleinbedrijf (mkb) zoals opgenomen in aanbeveling van de Europese Commissie 2003/361/EG.

  • 1.7

    Erkende dienstverleners: partijen die door het programmateam ZorgTech deskundig en capabel worden geacht in relevante diensten in het domein van het ZorgTech programma. Erkenning van dienstverleners staat vermeld op de programmasite of kan per casus – in een aanvraag – worden gevraagd door aan te tonen dat de dienstverlener relevante ervaring heeft, bijvoorbeeld met referentie(s) op het gebied van inhoud (welzijns- en zorgsector), aard (technologische oplossingen) en doelgroep (innovatief mkb).

     

2 Doelgroep en doel

2.1  Een voucher wordt slechts verstrekt indien de aanvrager aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • a.

    De aanvrager is een mkb-onderneming die gevestigd is in een lidstaat van de Europese Unie.

  • b.

    De projectactiviteiten van de aanvrager dragen bij aan de realisatie van programma “ZorgTech” in de Provincie Zuid-Holland.

2.2  Een programmavoucher wordt door de aanvrager gebruikt als financiële ondersteuning voor de deelname aan een samenhangend programma van een erkende dienstverlener tot verhoging van de investor readiness van de onderneming.

2.3  Een adviesvoucher wordt door de aanvrager gebruikt als financiële ondersteuning voor de inzet van expertise van erkende dienstverleners tot maatwerkadvies op één of meerdere onderwerpen onder investor readiness binnen de context van marktintroductie van een zorgtechnologische innovatie, bijvoorbeeld ten aanzien van:

  • versterking van het inzicht in de maatschappelijke business case, zoals social return on investment;

  • inpassing van business cases in de financieringsstructuren van de zorgsector;

  • juridische aspecten, zoals certificering van technologie.

2.4  Vouchers kunnen slechts gebruikt worden door ondernemingen die voldoen aan de voorwaarden van de de-minimisverordening.

2.5 Een onderneming kan gedurende de looptijd van de openstelling maximaal eenmaal in aanmerking komen voor ieder type voucher.

 

3 Aanvraagprocedure

3.1  Aanvragen kunnen met ingang van donderdag 1 september 2022, digitaal worden ingediend via https://www.efro-webportal.nl/

3.2  Bij elke aanvraag worden de volgende documenten ingediend:

  • a.

    Een recente door de dienstverlener ondertekende offerte en een projectplan (volgens standaard format).

3.3  Aanvragen mogen worden ingediend door een intermediair mits deze door de onderneming is gemachtigd. Bij de aanvraag wordt een machtigingsformulier bijgevoegd.

 

4 Steunintensiteit

4.1  Dit deelplafond bedraagt € 500.000,00 (zegge: vijfhonderdduizend euro en nul eurocent), dat in de vorm van subsidies, aan de in dit deelplafond beschreven doelgroep, kan worden verstrekt in overeenstemming met deze openstelling.

4.2  Een programmavoucher bedraagt ten hoogste 100% van de door de dienstverlener geoffreerde kosten, exclusief BTW, met een maximumbedrag van € 25.000 (zegge: vijfentwintigduizend euro).

4.3  Een adviesvoucher bedraagt ten hoogste 100% van de door de dienstverlener gefactureerde kosten voor de inzet van experts, exclusief BTW, met een maximumbedrag van € 10.000 (zegge: tienduizend euro).

 

5 Subsidiabele kosten en uitbetaling

5.1  Voor de vouchers komen slechts kosten voor subsidie in aanmerking, waarvoor een factuur met betaalbewijs wordt overlegd.

5.2 Op basis van de verleningsbeschikking aan de onderneming verstrekt de Managementautoriteit een voorschot van 50% van de Kansen voor West-bijdrage.

5.3 Bij het verzoek om vaststelling wordt in een rapportage toegelicht welke activiteiten met de voucher zijn gefinancierd en wat de resultaten zijn. Deze voucher wordt door de aanvrager conform een beschikbaar, verplicht format “Rapportage Voucher ZorgTech”, aangeleverd en ondertekend door aanvrager en door de dienstverlener.

5.4  Kosten die worden gemaakt ten behoeve van het indienen van de aanvraag en het indienen van het verzoek tot vaststelling zijn niet subsidiabel.

 

6 Beoordelingsprocedure en toewijzing

6.1  In afwijking van artikel 2.1, eerste lid, van Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland, versie 3 worden aanvragen niet getoetst aan deze beoordelingscriteria. Beoordeling vindt plaats op basis van de criteria vormgegeven in deze openstelling onder 6.4.

6.2  In afwijking van artikel 2.1, derde lid van Beleidsregel Operationeel Programma EFRO 2014-2020 West-Nederland, versie 3 wordt geen advies bij de Deskundigencommissie ingewonnen, maar worden aanvragen door een apart samengestelde beoordelingsgroep op de inhoud beoordeeld.

6.3  Overeenkomstig artikel 5.2.5, derde lid, aanhef en onderdeel a van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies worden projecten, aangevraagd door een onderneming uit het MKB niet afgewezen indien de totale subsidiabele kosten van het project minder bedragen dan € 200.000.

6.4  De Managementautoriteit beoordeelt elke ingediende aanvraag op compleetheid. Complete aanvragen worden ter advisering aan de beoordelingsgroep voorgelegd. Op vaste beoordelingsmomenten beoordelen zij of de aanvragen passen binnen de inhoudelijke kaders van deze openstelling op basis van de volgende beoordelingscriteria:

  • -

    De doelstellingen van het programma ZorgTech, door de mate waarin de beoogde uitrol en toepassing van de zorgtechnologische innovatie bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen van de zorgsector;

  • -

    De helderheid en relevantie van de ondernemersbehoefte;

  • -

    De geloofwaardigheid van de impact van de beoogde activiteiten op de investor readiness van de mkb-er.

     

6.5  De Managementautoriteit verdeelt het beschikbare bedrag op volgorde van ontvangst van de aanvragen, overeenkomstig artikel 5.2.7 van de Regeling Europese EZK- en LNV-subsidies.

 

7 Aanvang- en realisatietermijn

7.1  De uiterste datum voor de aanvraag van een voucher is 30 juni 2023.

7.2 Het project, waarvoor de voucher is verstrekt, is uiterlijk 30 november 2023 uitgevoerd en betaald.

7.3 Verzoek tot vaststelling wordt ontvangen uiterlijk 31 januari 2024.

 

8 Overige bepalingen

8.1  Deze openstelling sluit op 1 juli 2023 of zoveel eerder als het (deel) subsidieplafond is bereikt met dien verstande dat vanaf die datum geen aanvragen meer kunnen worden ingediend.

 

Rotterdam, 8 november 2022

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam, in de hoedanigheid van Managementautoriteit van het Operationeel Programma Kansen voor West II,

Namens deze,

 

R.A.C.J. Simons

Wethouder Haven, Economie, Horeca en Bestuur (wijken en kleine kernen)

 

 

Naar boven