Kennisgeving voorbereiding en bekendmaking ter inzage legging voorontwerp Chw-bestemmingsplan ‘Baronie van Cranendonck’

Burgemeester en wethouders van Cranendonck maken overeenkomstig artikel 1.3.1 van het besluit ruimtelijke ordening bekend dat zij een bestemmingsplan voorbereiden op basis van de mogelijkheden die de Crisis- en herstelwet (Chw) biedt voor de gemeente Cranendonck. Het gaat over het Chw-bestemmingsplan ‘Baronie van Cranendonck’.

Daarnaast maken burgemeester en wethouders van Cranendonck op grond van artikel 3.8, eerste lid, Wet ruimtelijke ordening bekend dat het voorontwerp Chw-bestemmingsplan ‘Baronie van Cranendonck’ (met identificatienummer: NL.IMRO.1706.BPBG3092-VO01) vanaf donderdag 10 november 2022 tot en met donderdag 22 december 2022 voor eenieder ter inzage ligt.

Gebiedsontwikkeling Baronie van Cranendonck

De Baronie van Cranendonck is een gebiedsontwikkeling aan de rand van Soerendonk. Het plangebied betreft het gehucht en de omgeving van het gehucht Cranendonck. Het totale plangebied is circa 77,5 hectare groot. De exacte plangrens is terug te vinden op de verbeelding van het voorontwerp Chw-bestemmingsplan.

De gemeente Cranendonck wil een permanente invulling van het gebied mogelijk maken die de kwaliteiten versterkt: de economische kracht, ruimtelijke- en landschappelijke kwaliteit en een goed, gezond woon- en leefklimaat in het gebied. Het wordt een dynamisch gebied waar verschillende functies een plek krijgen en de kans om zich te ontwikkelen, in verbinding met de natuurlijke omgeving.

Om de kwaliteiten te borgen is de kwaliteitsrichtlijn ‘Baronie van Cranendonck’ opgesteld en op 4 februari 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. De kwaliteitsrichtlijn is juridisch-planologisch vertaald in dit Chw-bestemmingsplan en is een inspiratiekader voor de ruimtelijke uitwerking. In de kwaliteitsrichtlijn is de verbinding gelegd tussen initiatieven en de ruimtelijke kwaliteiten en wordt beoogd om het gebied als één ecosysteem te laten functioneren, in evenwicht met de natuur. Er kan afgeweken worden van de richtlijnen, wanneer hier een goede reden voor is, zorgvuldig onderbouwd en met respect naar de gestelde randvoorwaarden.

Deze gebiedsontwikkeling is in gang gezet door een nauwe samenwerking tussen de gemeente, omwonenden, initiatiefnemers en andere belanghebbenden. Samen hebben we de kaders vormgegeven. Het voorontwerp is de eerste stap in het kader van de Chw-bestemmingsplanprocedure.

Voorontwerp bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Baronie van Cranendonck

- Crisis- en herstel wet

Voor dit plangebied wordt vanwege het bijzondere gebiedsproces en de bijzondere inhoud, een 'bestemmingsplan met verbrede reikwijdte' opgesteld. De Baronie van Cranendonck is aangewezen als voorbeeldproject voor de nieuwe Omgevingswet. Dit maakt dat we hier op een andere manier werken dan gebruikelijk is in onze gemeente. Waar een ‘gewoon’ bestemmingsplan alleen regels over de ruimtelijke ordening mag bevatten, mag een 'bestemmingsplan met verbrede reikwijdte' regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving bevatten. Daarnaast mag een dergelijk plan ook andere typen instrumenten gebruiken dan een ‘gewoon’ bestemmingsplan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ‘meldingsplicht’ of een ‘omgevingsvergunning voor een bestemmingsplanactiviteit’. Het plan is nog niet een omgevingsplan conform de omgevingswet, maar een plan vooruitlopend daarop. Om vooruit te kunnen lopen op de Omgevingswet heeft het plan een pilot-status onder de Crisis‐ en herstelwet.

Op basis van de wijziging en aanvulling van de Regeling uitvoering Crisis- en herstelwet (Regeling uitvoering Crisis- en herstelwet (vijfde tranche)) is de gemeente Cranendonck toegevoegd aan het experiment als bedoeld in artikel 7g van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Zo kunnen we al gebruik maken van de in de toekomstige Omgevingswet gepresenteerde reeks maatregelen om de flexibiliteit te vergroten. Dit levert onder andere de gewenste verkorte procedures op voor het gebiedsproces. Het Chw-bestemmingsplan biedt ruimte voor ontwikkeling en dient daarvoor als integraal toetsingskader. Op grond hiervan kan de gemeente Cranendonck tot 1 januari 2024 een 'bestemming met verbrede reikwijdte' vaststellen mits het ontwerp ter inzage is gelegd voor inwerkingtreding van de Omgevingswet (artikel 7g lid 5 Bu Chw).

Het doel van het Chw-bestemmingsplan is het tot stand brengen van een actueel planologische regeling die voorwaarden schept voor de gewenste ruimtelijke (her)ontwikkeling van het plangebied. Het Chw-bestemmingsplan is het toetsingskader voor omgevingsvergunningaanvragen.

- Meerwaardeplan

Het meerwaardeplan is een handvat om eenduidig te bepalen welke meerwaarde een initiatiefnemer kan en moet leveren en hoe de meerwaarde van dat initiatief gewaardeerd wordt. Dit plan is als concept toegevoegd in de bijlagen bij de toelichting van het Chw-bestemmingsplan.

Stukken inzien

Wij adviseren u het voorontwerp Chw-bestemmingsplan digitaal in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl (via identificatienummer NL.IMRO.1706.BPBG3092-VO01) of via www.cranendonck.nl/BPprocedures. Deze versie is juridisch bindend. Tevens is een exemplaar op afspraak in te zien bij de publieksbalie van het gemeentehuis, Capucijnerplein 1 te Budel. U kunt een afspraak maken via 14-0495.

Kunt u de informatie niet vinden? Bel ons dan voor telefonische ondersteuning. Mocht u geen gelegenheid zien om het plan online te bekijken, dan kunt u een afspraak maken via 14-0495 om de stukken in de periode van terinzagelegging op het gemeentehuis, Capucijnerplein 1, 6021 CA te Budel in te zien.

Gelijktijdig worden de provincie Noord-Brabant, Rijksdienst voor het cultureel erfgoed en het waterschap De Dommel geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over het voorontwerp Chw-bestemmingsplan in het kader van het verplichte vooroverleg.

Indienen inspraakreactie

Het voorontwerp Chw-bestemmingsplan Baronie van Cranendonck en de hierbij behorende stukken liggen voor eenieder met ingang van 10 november 2022 zes weken ter inzage. Op het voorontwerp Chw-bestemmingsplan kan eenieder gedurende bovengenoemde termijn zowel schriftelijk als mondeling een reactie geven.

Heeft u ideeën of tips? Of zijn er nog onjuistheden in het Chw-bestemmingsplan? Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om binnen de hierboven vermelde termijn zijn of haar inspraakreactie op het voorontwerp Chw-bestemmingsplan kenbaar te maken aan burgemeester en wethouders van Cranendonck. Hoe u dat eenvoudig online regelt, leest u op onze website: www.cranendonck.nl/BPprocedures.

Een schriftelijke inspraakreactie richt u aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 2090, 6020 AB Budel. Voor een mondelinge inspraakreactie kunt u een afspraak maken via 14-0495.

Het betreft een voorontwerp Chw-bestemmingsplan. Er is derhalve alleen gelegenheid om een inspraakreactie in te dienen, en géén zienswijze. Zowel een mondelinge als een schriftelijke zienswijze kan eenieder indienen wanneer het ontwerp bestemmingsplan ter inzage komt te liggen.

Naar boven