Gemeente Maashorst – Notitie Reikwijdte Detailniveau

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het collegebesluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet milieubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Waar gaat de Notitie Reikwijdte Detailniveau (NRD) over?

In de Wet milieubeheer is vastgelegd dat kaderstellende plannen voor (mogelijk) m.e.r.-plichtige activiteiten de procedure van de milieueffectrapportage (m.e.r.) doorlopen moet worden. Het doel van de m.e.r. is het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming mee te nemen. De omgevingsvisie is kaderstellend voor m.e.r.-plichtige activiteiten, in het bijzonder stedelijke ontwikkelingsprojecten. Er is daarom sprake van een plan m.e.r.-plicht voor de omgevingsvisie. Voor de Omgevingsvisie Maashorst wordt gekozen voor het opstellen van een omgevingseffectrapport (OER, een ruimere invulling van het milieueffectrapport om aan de m.e.r.-plicht te voldoen.

De NRD beschrijft op hoofdlijnen wat er in het OER-traject wordt onderzocht (reikwijdte) en op welke wijze dit onderzoek uitgevoerd wordt (detailniveau). Dit wordt samen aangeduid als de reikwijdte en het detailniveau van de onderzoeken die worden gedaan in het kader van de m.e.r. De reikwijdte van de m.e.r. kan gezien worden als de afbakening van het onderzoek. Welke thema’s/onderwerpen worden meegenomen in de m.e.r.? De m.e.r. sluit hierbij aan bij de omgevingsvisie. De thema’s die in de omgevingsvisie opgenomen worden, krijgen ook een plaats in de m.e.r. Het detailniveau zegt iets over de wijze waarop het onderzoek uitgevoerd wordt. Ook hiervoor geldt dat de m.e.r. aansluit bij het detailniveau van de omgevingsvisie.

Reageren op de Notitie Reikwijdte Detailniveau

De NRD ligt gedurende een periode van vier weken ter inzage. Gedurende deze periode kan een ieder zijn reactie geven op de voorgenomen reikwijdte en detailniveau van het OER. Ook wordt op basis van de NRD advies gevraagd aan de vooroverlegpartners van de gemeente, zoals buurgemeenten en het waterschap.

De documenten zijn digitaal raadpleegbaar via de website van de gemeente Maashorst, via www.gemeentemaashorst.nl, onder ‘bestuur en organisatie’ > Bekendmakingen, beleid en regelgeving’ > ‘Verordeningen en beleid’.

Vervolg

De reacties en adviezen worden gebruikt bij het opstellen van het OER.

Uden, 12 oktober 2022

Burgemeester en wethouders van Maashorst

Naar boven