Gedoogbesluit ''Tijdelijke Crisisnoodopvang''

Aanleiding

 

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel loopt over. Vanwege de enorme toeloop van asielzoekers regelen daarom alle veiligheidsregio’s in Nederland crisisnoodopvang voor 150 asielzoekers. De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) heeft de gemeenten in haar regio gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen voor de tijdelijke opvang voor crisisnoodopvang.

 

Op humanitaire gronden en vanuit maatschappelijk oogpunt is de gemeente Geldrop-Mierlo bereid om een bijdrage te leveren aan de tijdelijke crisisnoodopvang van asielzoekers. Het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo heeft de bereidheid daartoe uitgesproken.

 

Tijdelijke noodopvang

 

Na afweging van betrokken belangen is besloten om tijdelijke crisisnoodopvang te realiseren in Sporthal de Weijer aan de Heer van Scherpenzeelweg 22 te Mierlo (hierna te noemen: “de Opvanglocatie”). Ten behoeve van de crisisopvang zullen 150 bedden geplaatst worden in de sporthal en zullen alle bijbehorende ruimten in gebruik worden genomen. Buiten de sporthal zullen op het aangrenzende terrein tijdelijke bouwwerken worden geplaatst met daarin sanitaire voorzieningen (zie bijlage 1).

 

Er is geen sprake van permanente opvang, maar van een tijdelijk verblijf. In de periode van 5 oktober tot en met 26 oktober 2022 zullen maximaal 150 asielzoekers in de Opvanglocatie verblijven, in afwachting van doorstroming naar een andere opvanglocatie.

 

Planologisch kader

 

Voor de Opvanglocatie geldt op grond van het ter plaatse geldende bestemmingsplan Mierlo (vastgesteld op 10-11-2008) de bestemming “Maatschappelijke doeleinden”. Het gebruik van de Opvanglocatie als tijdelijke crisisnoodopvanglocatie en het oprichten van bouwwerken en overige voorzieningen in dat kader, zijn in strijd met deze bestemming.

 

Het vigerende bestemmingsplan kent voor de tijdelijke crisisnoodopvang geen binnenplanse afwijkingsmogelijkheden, zodat een buitenplanse afwijkingsprocedure gevolgd zal moeten worden om het gebruik van de Opvanglocatie als tijdelijke crisisnoodopvanglocatie en het oprichten van bouwwerken en overige voorzieningen toe te staan.

 

Gelet hierop is voor het toestaan van het gebruik van de Opvanglocatie als tijdelijke crisisnoodopvanglocatie en het oprichten van bouwwerken en overige voorzieningen in dat kader, een omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) vereist. Daarvoor dient een procedure te worden doorlopen die in beginsel 8 weken in beslag zal nemen.

 

Beginselplicht tot handhaving

 

Het is vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat het bevoegd gezag, in dit geval het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo, bij de overtreding van wettelijke voorschriften in beginsel verplicht is om handhavend daartegen op te treden.

 

Onder bijzondere omstandigheden kan worden afgezien van handhavend optreden en kan de strijdigheid met wet- en regelgeving tijdelijk worden gedoogd. Volgens relevante rechtspraak is gedogen aanvaardbaar indien:

 

  • 1.

    het gedogen beperkt is in omvang en/of tijd.

  • 2.

    het gedogen expliciet bij een besluit gebeurt.

  • 3.

    sprake is van een zorgvuldige en kenbare belangenafweging.

  • 4.

    duidelijke voorwaarden aan het gedogen worden gesteld.

  • 5.

    regelmatig wordt bezien of de situatie zodanig is dat gedogen nog gerechtvaardigd is en of aan de voorwaarden die aan het gedogen zijn gesteld wordt voldaan.

Voorts dient het gedogen beperkt te blijven tot drie uitzonderingssituaties, te weten overmachtssituaties, overgangssituaties en situaties waarin handhavend optreden onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen.

 

Belangenafweging

 

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft te weinig opvanglocaties. De asielzoekerscentra zitten vol en het aanmeldcentrum Ter Apel heeft niet genoeg plaats voor alle nieuwe asielzoekers. Ondertussen blijft de stroom van asielzoekers toenemen. Gelet hierop is er sprake van een acute, dringende en noodzakelijke behoefte aan een tijdelijke crisisnoodopvanglocatie waar asielzoekers kunnen worden opgevangen. Dit heeft tot gevolg dat het doorlopen van een wettelijke procedure voor het tijdelijk afwijken van het met het bestemmingsplan niet afgewacht kan worden.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo is van mening dat sprake is van een zwaarwegend en acuut humanitair belang dat noopt tot het afzien van handhavend optreden tegen de overtredingen van het bestemmingsplan. Dit specifieke belang weegt volgens het college in dit geval zwaarder dan het algemeen belang dat is gediend met handhaving van de toepasselijke regels van het ter plaatse geldende bestemmingsplan Mierlo, temeer niet omdat het een in tijd afgebakende periode betreft waarin de overtreding van de bestemmingsplanregels bestaat.

 

Veiligheid van de Opvanglocatie

 

Ter borging van de gezondheid, brandveiligheid en overige veiligheidsaspecten van de Opvanglocatie is een Veiligheidsplan opgesteld. Er vind continu toezicht plaats op de naleving van de eisen uit het Veiligheidsplan.

 

Verkeersveiligheid

 

Het gebruik van de Opvanglocatie als tijdelijke crisisnoodopvanglocatie zal, vergeleken met de huidige functie van sporthal van de Opvanglocatie en de bestemming “Maatschappelijk doeleinden”, niet leiden tot een wezenlijke toename van het aantal verkeersbewegingen, dan wel anderszins tot verkeersonveilige situaties leiden.

 

Sport- en recreatiedoeleinden

 

Als gevolg van de crisisnoodopvang kan de Opvanglocatie tijdelijk niet worden gebruikt voor sport- en recreatiedoeleinden, waardoor bestaande gebruikers (sportverenigingen) in hun belang worden geschaad. Het college acht dit belang ondergeschikt aan het humanitaire belang voor tijdelijke crisis noodopvang voor asielzoekers.

 

Toezicht en beheer

 

In het belang van het borgen van een goed woon- en leefklimaat, in het bijzonder de inwoners die woonachtig zijn in de directe omgeving van de Opvanglocatie, wordt voorzien in 24-uurs bewaking in en rondom de Opvanglocatie. Tevens is 24 uur per dag in de Opvanglocatie een contactpersoon aanwezig die fungeert als aanspreekpunt voor de asielzoekers zelf, omwonenden en eventuele derden, zoals COA, vrijwilligers en hulpverleners, waarvan het noodzakelijk is dat deze in de Opvanglocatie aanwezig zijn. De contactpersoon is ook 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.

 

Gezien het tijdelijke gebruik van de Opvanglocatie als crisis noodopvanglocatie, waarbij maximaal 150 asielzoekers in de Opvanglocatie verblijven, zijn er geen omstandigheden die leiden tot een onaanvaardbare verslechtering van het woon- en leefklimaat in de directe omgeving van de Opvanglocatie.

 

Communicatie

 

De gemeente hecht aan het belang van een zorgvuldige en volledige communicatie over het tijdelijke gebruik van de Opvanglocatie als crisis noodopvang locatie en ontwikkelingen dienaangaande. In dat kader heeft de gemeente de bewoners geïnformeerd over het besluit om de locatie als tijdelijke crisisnoodopvang in gebruik te nemen

 

Verdere berichtgeving en informatieverstrekking vinden doorlopend plaats op de website van de gemeente Geldrop-Mierlo via www.geldrop-mierlo.nl/noodopvang en inwoners kunnen telefonisch contact opnemen via 040-2893 893 of hun vragen per e-mail stellen aan: noodopvangdeweijer@geldrop-mierlo.nl.

 

Besluit

Gelet op voorgaande overwegingen, waaruit blijkt dat de behoefte aan tijdelijke crisisnoodopvang dermate dringend en acuut is, besluit het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo om te gedogen dat, in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingplan Mierlo, de Opvanglocatie, zijnde sporthal de Weijer met aangrenzende gronden aan de Heer van Scherpenzeelweg 22 te Mierlo, kadastraal bekend gemeente Mierlo, sectie F, nummers 7370 en 7371 (zie bijlage 1). tijdelijk als crisisnoodopvanglocatie wordt gebruikt en in dat kader bouwwerken en voorzieningen worden opgericht.

 

Voorwaarden

 

Aan dit gedoogbesluit verbindt het college de hierna volgende voorwaarden:

 

  • a.

    Dit gedoogbesluit heeft betrekking op sporthal de Weijer met aangrenzende gronden aan de Heer van Scherpenzeelweg 22 te Mierlo, kadastraal bekend gemeente Mierlo, sectie F, nummers 7370 en 7371, een en ander zoals weergegeven in bijlage 1.

  • b.

    De Opvanglocatie wordt gebruikt als doorstroomlocatie. Dat betekent dat gedurende de duur van dit gedoogbesluit maximaal 150 asielzoekers in de Opvanglocatie zullen verblijven, in afwachting van doorstroming naar een andere opvanglocatie.

  • c.

    Voor de Opvanglocatie worden bouwwerken en voorzieningen opgericht. Deze mogen enkel aanwezig zijn gedurende de looptijd van dit gedoogbesluit. Ten behoeve van de opbouw en afbouw van de opvanglocatie zullen in de week voor en na het gebruik van de Opvanglocatie werkzaamheden plaatsvinden.

  • d.

    Dit gedoogbesluit geldt, in de periode van 5 oktober 2022 tot en met 26 oktober 2022, en vervalt na het verstrijken van deze termijn van rechtswege.

  • e.

    Na het verstrijken van de termijn van dit gedoogbesluit, wordt het strijdige gebruik van de Opvanglocatie met onmiddellijke ingang permanent gestaakt en de bouwwerken en overige voorzieningen die daar zijn aangebracht ten behoeve van de opvang, indien nodig, direct en permanent verwijderd.

  • f.

    De Opvanglocatie en daarop aanwezige bouwwerken en overige voorzieningen dienen uiterlijk ten tijde van de feitelijke ingebruikname ten behoeve van de opvang van asielzoekers te voldoen aan alle eisen uit het Veiligheidsplan, met name op het gebied van gezondheid, brandveiligheid en overige veiligheidsaspecten.

  • g.

    Alle risico’s, van welke aard en in welke omvang dan ook, van het gebruik en de inrichting van de Opvanglocatie als tijdelijke crisisnoodopvanglocatie, liggen bij de gemeente Geldrop-Mierlo. Het college van burgemeester en wethouders behoudt zich alle rechten voor om dit gedoogbesluit op enig moment, indien de omstandigheden naar zijn oordeel hierom vragen, in te trekken.

Bekendmaking en inwerkingtreding gedoogbesluit

De bekendmaking van het gedoogbesluit zal gebeuren door plaatsing van het gedoogbesluit in het elektronisch gemeenteblad van de gemeente Geldrop-Mierlo op www.officielebekendmakingen.nl.

 

In de eerstvolgende uitgave van het huis-aan-huisblad Middenstandsbelangen zal op de gemeentepagina, onder Bekendmakingen, een (informerende)verwijzing naar deze bekendmaking worden opgenomen.

 

Het voorliggende gedoogbesluit treedt aldus per direct in werking.

 

Rechtsmiddelen

 

Op grond van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 24 april 2019 (ECLI:NL:RVS:2019:1356) kunnen tegen een gedoogbesluit geen rechtsmiddelen, zoals bezwaar, worden aangewend. Desgewenst kan een verzoek om handhaving worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Tegen het besluit dat het college daarop zal nemen staan wel rechtsmiddelen open.

 

Vragen en informatie

 

Voor vragen en informatie kan contact worden opgenomen met het algemene telefoonnummer van de gemeente Geldrop-Mierlo, 040-2893 893. Informatieverstrekking vindt daarnaast doorlopend plaats via de website van de gemeente Geldrop-Mierlo via www.geldrop-mierlo.nl/noodopvang.

 

Ondertekening

Geldrop, 4 oktober 2022

Het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo,

N.J.H. Scheltens

secretaris

J.C.J. van Bree

burgemeester

Bijlage 1: Situatietekening Opvanglocatie

 

Naar boven