Uitgifte onroerende zaken (gronden en/of opstallen)

 

Voornemen tot het aangaan van een ruilovereenkomst en een koopovereenkomst ten behoeve van het uitbreiden van een reeds aanwezig onderstation aan de Wencopperweg 46 in Barneveld.

 

De gemeente Barneveld is voornemens een ruilovereenkomst te sluiten met een besloten vennootschap en een koopovereenkomst met Liander Infra Oost N.V. (“Liander”), teneinde de uitbreiding van een onderstation door Liander N.V. mogelijk te maken.

 

Objectinformatie

Adres: Wencopperweg, Hanzeweg-Zuid en Koningsbergenweg te Barneveld

Kadastraal perce(e)l(en): Gemeente Garderen, sectie H, nummers 4217, 4684 en 4686 (besloten vennootschap) en

Gemeente Garderen, sectie H, nummer 4700 (Liander)

Groot ca.: 10.863 m2 (besloten vennootschap) en

11.476 m2 (Liander)

 

Criteria voor aangaan overeenkomsten

De beschikbare netwerkcapaciteit in de regio is al geruime tijd een groot probleem. Het is dan ook van groot belang dat het bestaande onderstation van Liander aan de Wencopperweg 46 in Barneveld wordt uitgebreid met extra capaciteit.. Om de netwerkcapaciteit uit te breiden, dient dit onderstation te worden vergroot, waarvoor Liander grond nodig heeft. Het enige perceel dat grenst aan het onderstation, is eigendom van een besloten vennootschap. De besloten vennootschap is bereid dit perceel te verkopen, op voorwaarde dat hij een perceel van ongeveer gelijke omvang terug krijgt. Aangezien Liander deze vervangende grond niet kan leveren, maar de gemeente wel, is de gemeente bij de transactie betrokken geraakt.

 

Naar het oordeel van de gemeente Barneveld is Liander op grond van de navolgende criteria de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor deze voorgenomen verkoop.

Hierbij zijn de volgende criteria in overweging genomen:

 

  • 1.

    Het realiseren van een onderstation is op grond van wet- en regelgeving voorbehouden aan de netbeheerder. Andere partijen komen daarom niet in aanmerking voor deze verkoop;

  • 2.

    Met deze voorgenomen verkoop treft de gemeente voorzieningen in het algemeen belang, namelijk de instandhouding van voldoende netwerkcapaciteit;

  • 3.

    Het te verkopen perceel krijgt bij de herziening van het vigerende bestemmingsplan de bestemming ‘nutsvoorzieningen’ of een vergelijkbare bestemming;

  • 4.

    De gemeente ontvangt een marktconforme prijs voor de verkoop van de kavel.

 

Naar het oordeel van de gemeente Barneveld is de besloten vennootschap op grond van de navolgende criteria de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor de voorgenomen ruiling.

Hierbij zijn de volgende criteria in overweging genomen:

 

  • 1.

    Liander heeft ten behoeve van de vereiste uitbreiding van haar onderstation de aan dat perceel grenzende grond benodigd;

  • 2.

    Het perceel van de besloten vennootschap is het enige perceel dat aan dat vereiste voldoet, omdat het grenst aan het reeds bestaande onderstation van Liander en de voldoende oppervlakte heeft;

  • 3.

    Met deze voorgenomen verkoop treft de gemeente voorzieningen in (het algemeen) belang, nl. de instandhouding van voldoende netwerkcapaciteit;

  • 4.

    De ruiling is derhalve onlosmakelijk verbonden met de verkoop aan Liander;

  • 5.

    De ruiling geschiedt tegen marktconforme voorwaarden

 

De gemeente Barneveld meent derhalve dat op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het sluiten van een koopovereenkomst en de daaruit voortvloeiende juridische levering van bovenvermelde kavel en er daarnaast slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het sluiten van een ruilovereenkomst, en de effectuering daarvan. Bij de beoordeling van de criteria komt de gemeente een zekere beleidsvrijheid toe.

Vervaltermijn

Bent u het niet eens met de deze voorgenomen verkoop en ruiling, omdat u van mening bent dat u ook in aanmerking dient te komen voor aankoop én voldoet aan de gestelde criteria, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Gelderland. Indien u een kort geding aanspant, verzoeken wij u ons dit binnen voornoemde termijn van 20 kalenderdagen schriftelijk mede te delen, bij voorkeur door het per e-mail opsturen van de conceptdagvaarding naar info@barneveld.nl o.v.v. deze casus.

 

Deze termijn is een vervaltermijn. Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht u tegen het aangaan en uitvoeren van de koopovereenkomst en de ruilovereenkomst te verzetten en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente, Liander en de besloten vennootschap zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn(en) alsnog tegen het voornemen resp. het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente Barneveld uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778 (Didam-arrest).

Naar boven