Gemeente Schagen- Verkeersbesluit aanleg 2-tal voetgangersoversteekplaatsen op de Nieuwstraat, Schagen.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen heeft de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub D, van de wegenverkeerswet 1994 verkeersbesluiten te nemen;

Krachtens de “Mandaatregeling gemeente Schagen 2021”, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 2 februari 2021.

Motivering

  • Op dit moment steken vele voetgangers over op de Nieuwstraat. Op deze locaties zijn geen voetgangersoversteekplaatsen aanwezig, hetgeen door een deel van de voetgangers als onveilig wordt ervaren,

  • In de oude situatie voor de reconstructie van de Nieuwstraat was er wel een voetgangers-oversteekplaats aanwezig ter hoogte van de in- en uitgang van winkelcentrum Makado,

  • Door het aanbrengen van twee voetgangersoversteekplaatsen met bijbehorende bebording ter hoogte van de twee in- en uitgangen van het winkelcentrum (bestaand en nieuw) worden de locaties waar de voetgangers vaak oversteken duidelijker aangegeven, waardoor veilige voetgangersoversteken worden gecreëerd.

Overwegende ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Overeenkomstig artikel 21 van het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

Overwegende dat het verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Overwegende dat het voorgestelde gebied binnen de bebouwde kom van de gemeente Schagen is gelegen en daarom ook bij de gemeente Schagen in beheer is.

Overwegende dat de gemeenteraad in haar raadsvergadering van 5 juli 2022 middels een aangenomen motie de wens kenbaar heeft gemaakt dat het college dit besluit neemt.

Overleg politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is, namens de korpschef van de politie-eenheid Noord-Holland, overleg gepleegd met de Verkeersadviseur van genoemde Eenheid. Deze heeft zich d.d. 14 september 2022 tijdens een verkeersoverleg vanuit verkeersoptiek positief geadviseerd over de maatregel.

Besluit

De aanleg van de voetgangersoversteekplaatsen op de Nieuwstraat, Schagen wordt uitdrukking gegeven door;

  • 1.

    Het plaatsen van de verkeersborden L2 (voetgangersoversteekplaats) met de daarbij behorende markering op de Nieuwstraat, Schagen;

  • 2.

    Vanwege de zichtlijnen en het plaatsen van de verkeersborden en de daarbij behorende markering worden de parkeerstroken met blauwe belijning aan weerszijden ingekort of opgeheven;

  • 3.

    Het verkeersbord E5 ‘taxistandplaats’ met onderborden ‘vr t/m za 21:00 – 6:00h’en OB501r worden verplaatst richting het noorden,

  • 4.

    De bebording en belijning aan te brengen zoals aangegeven op de bijgevoegde situatietekening.

Situatie

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij ons college.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. Deze termijn vangt aan op de dag na de dag waarop dit besluit is gepubliceerd.

• Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en dient in ieder geval te bevatten:

• de naam en het adres van de indiener;

• de dagtekening;

• een aanduiding/omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;

• de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen, Postbus 8, 1740 AA, Schagen.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het gericht is. Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kan aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen, indien "onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist". Het vragen van een voorlopige voorziening aan de voorzieningenrechter van de rechtbank is mogelijk indien ook een bezwaarschrift wordt ingediend.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet gericht worden aan:

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

Namens burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen

De heer F.J.J. Watertor

Beleidsmedewerker Verkeer, Vervoer en Wegen

afdeling Openbare Ruimte Beleid en Beheer

Datum 14 september 2022

Naar boven