Parnassusweg 220, Amsterdam - verbouwen voormalig rechtbankgebouw

Ontwerpbestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening, ontwerp omgevingsvergunning bouw, afwijken bestemmingsplan, wijzigen monument en bomenkap, en ontwerp verkeersbesluit

De directeur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied maakt namens Burgemeester en wethouders van Amsterdam, ingevolge artikel 3.8 in samenhang met artikel 3.31 Wet ruimtelijke ordening, het volgende bekend.

Voor de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg 220 t.b.v. een museum voor hedendaagse kunst is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld dat voorziet in het juridisch planologisch kader voor een museum.

Tevens is een samenhangende aanvraag omgevingsvergunning ingediend (activiteiten bouw, afwijken bestemmingsplan, wijzigen monument en bomenkap). Voorts is een ontwerp verkeersbesluit opgesteld voor de aanleg van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en laad- en losplaatsen.

De voorbereiding en bekendmaking van het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerpbesluit op de aangevraagde omgevingsvergunning en het ontwerp verkeersbesluit vindt gecoördineerd plaats, overeenkomstig de procedure als bedoeld in paragraaf 3.6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). In dit kader worden ter inzage gelegd:

▪ het ontwerpbestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening;

▪ de ontwerp-omgevingsvergunning;

▪ het ontwerp verkeersbesluit voor de aanleg van drie algemene gehandicaptenparkeerplaatsen, drie laad en losplaatsen als afzetplekken voor taxidiensten en de aanleg van twee laad en losplaatsen voor touringcars, allen ten dienste van het nieuw te realiseren museum aan de Parnassusweg 220.

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 18 januari 2022 het ontwerpbestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening vrijgegeven voor terinzagelegging.

Ontwerpbestemmingsplan

Het plangebied betreft uitsluitend het gebied van het monumentale voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg 220 te Amsterdam. Het bestemmingsplan biedt een culturele bestemming voor het op de kavel gewenste museuminitiatief. Het totale programma dat het bestemmingsplan mogelijk maakt bedraagt maximaal 19.500 m2 bvo. Het bestemmingsplan voorziet in een maximaal programma, maximale bouwhoogtes en onder de hoofdbestemming Cultuur en ontspanning zijn meerdere (sub)functies vastgelegd:

a. museum, ateliers, horeca van categorie 6 (culturele horeca), Artist in Residence verblijven voor kunstenaars en personen verbonden aan het museum;

b. met de daarbij behorende ondersteunende detailhandel, ondersteunende educatieve functie, kantoorruimten, bibliotheek, terrassen, dakterrassen, daktuin, Gemeente Amsterdam Pagina 2 van 3 verkeersareaal, fietsparkeervoorzieningen, laad- en losplaatsen, berging- en opslagruimten, nutsvoorzieningen, tuinen.

Ontwerpomgevingsvergunning

De ontwerpomgevingsvergunning maakt de beoogde verbouw en uitbreiding van het voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg 220 mogelijk. Daarbij is het plan in het kader van de coördinatieprocedure onder meer getoetst aan het ontwerpbestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnasssusweg 220 partiële herziening. Ten behoeve van de voorgenomen vergunningverlening wordt toepassing gegeven aan twee in dit plan zelf opgenomen afwijkingsbevoegdheden. Omdat het gebouw als gemeentelijk monument is aangewezen, heeft ook een beoordeling plaatsgevonden van de monumentale aspecten van de verbouwing en uitbreiding. Ten behoeve van de uitvoering van het bouwplan is het verder noodzakelijk twee bomen te kappen. De ontwerpomgevingsvergunning voorziet in toestemming voor deze kap; hieraan is een verplichting tot herplant gekoppeld.

Crisis en herstelwet

Met ingang van 14 april 2011 is in de Crisis- en herstelwet het project Amsterdam Zuidas aangewezen in Bijlage II (onderdeel Aa, nummer 3). Dit plangebied maakt onderdeel uit van het aangewezen gebied. Als gevolg daarvan is Afdeling 2 van Hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit brengt onder meer met zich mee dat bij een eventueel beroep alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet worden aangevuld. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard indien binnen de beroepstermijn niet alle beroepsgronden zijn ingediend. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld. Deze procedure is nu nog niet aan de orde.

Terinzagelegging

De ontwerpbesluiten en bijbehorende stukken liggen met ingang van 3 februari 2022 gedurende zes weken ter inzage op loket.odnzk.nl onder bekendmakingen en bij:

- Stadsloket Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-zuid;

- het Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-centrum. In verband met het Corona-virus verzoeken wij u te bellen met 14020 voor het maken van een afspraak om de stukken in te zien.

Het ontwerpbestemmingsplan Zuidas-Parnas Parnassusweg 220 partiële herziening met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.K2104BPGST-OW0.

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerpomgevingsvergunning en het ontwerp verkeersbesluit naar voren brengen via digitale formulieren op de website loket.odnzkg.nl.

Een schriftelijke zienswijze kunt u binnen bovengenoemde termijn sturen aan Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Regiebureau, Ebbehout 31, 1507 EA Zaandam. Heeft u vragen over de procedure of wilt u binnen bovengenoemde termijn mondeling zienswijzen naar voren brengen, dan kunt u gebruik maken van het contactformulier op loket.odnzkg.nl; er wordt dan contact met u opgenomen.

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Dit reglement kunt u raadplegen op de website van de gemeente Amsterdam.

Alle stukken inzien?

Kijk op de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om alle gepubliceerde documenten in te zien. Klik hier voor de directe link naar de publicatie.

Naar boven