Basisregistratie en geheimhouding

 

 

Zo werkt de basisregistratie personen (BRP)

De gegevens die in de BRP zijn geregistreerd, worden gebruikt binnen de hele Nederlandse overheid. Elke gemeente verzamelt, registreert en onderhoudt de persoonsgegevens van zijn inwoners in de BRP. In de BRP staan gegevens zoals naam, adres, woonplaats en geboortedatum.

 

Niemand kan direct bij uw persoonsgegevens komen of daarin zoeken

Alleen de daarvoor geautoriseerde medewerkers van de gemeente. De overheid kan niet goed functioneren zonder goede en bijgewerkte gegevens over haar burgers. Zonder uw gegevens kan de gemeente geen paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan u afgeven. En weet de gemeente niet wie mag stemmen bij verkiezingen en kan ze geen uitkeringen geven. Maar de betekenis van de BRP gaat veel verder. Ook andere organisaties zoals de belastingdienst, de sociale verzekeringsbank en pensioenfondsen zijn afhankelijk van de gegevens in de basisregistratie.

 

De overheid gaat netjes met uw gegevens om

Uw gegevens worden alleen gebruikt als dat noodzakelijk is voor de uitvoering van de taken van de overheid. Het opslaan en verzending van uw gegevens is daarbij ook nog eens goed beveiligd.

 

U kunt ons vragen om uw gegevens niet aan sommige organisaties te geven

Dat noemen we geheimhouding. Geheimhouding kunt u alleen voor uzelf en voor uw kinderen onder de 18 aanvragen. In sommige gevallen kunnen uw persoonsgegevens niet geheim blijven, ook al heeft u dit gevraagd bij de gemeente. Vragen overheidsorganisaties of andere organisaties met een publiekrechtelijke taak om uw gegevens? Dan is de gemeente verplicht om uw gegevens te geven. Vraagt een advocaat bij de gemeente om uw gegevens? Bijvoorbeeld als er een gerechtelijke procedure wordt gestart waarbij u betrokken bent? In dat geval mag u eerst uw mening geven, voordat de gemeente uw gegevens geeft.

 

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met het team publiekszaken. U kunt bellen naar (0314) 377 377 of een mail sturen naar gemeente@doetinchem.nl.

 

Naar boven