Ontwerpbesluit aangepaste tijdelijke verkeersregeling 1e Kanaalbrug

 

(tijdelijk gesloten voor voertuigen en samenstellen van voertuigen, waarvan de totaalmassa hoger is dan 3,5 ton)

Zaak 1173304

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;

Krachtens artikel 2 lid 1 en 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) kunnen de daarin vastgestelde regels dienen om de verkeersveiligheid op de weg te verzekeren, weggebruikers en passagiers te beschermen, de weg in stand te houden, de bruikbaarheid daarvan te waarborgen en door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade, dan wel aantasting van karakter of functie van objecten of gebieden te voorkomen of te beperken.

Krachtens artikel 15 lid 1 en 2 van de WVW 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, en/of een voorziening/maatregel het aantal categorieën van weggebruikers van de weg beperkt of uitbreidt.

Krachtens artikelen 34 en 35 van het BABW kan de wegbeheerder in geval van dreigend gevaar of een andere dringende omstandigheid van voorbijgaande aard zonder verkeersbesluit borden plaatsen dan wel maatregelen treffen op en aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg indien de maatregelen leiden tot het beperken (of uitbreiden) van de categorieën weggebruikers dat van de weg gebruik kan maken. Indien de dreiging of andere dringende omstandigheid langer duurt dan 4 maanden zal in principe alsnog een verkeersbesluit moeten worden genomen. (BABW art. 37.)

Er is behoefte aan een aangepaste tijdelijke verkeersmaatregel voor de 1e Kanaalbrug over het Hilversums Kanaal.

De 1e Kanaalbrug overspant het Hilversums Kanaal en vormt de verkeersverbinding in twee richtingen tussen het Zuidereinde in de gemeente Wijdemeren en de Vreelandseweg, dat is de provinciale weg N201.

Uit onderzoek en inspectieopnames werd eerder vastgesteld dat de brug groot onderhoud behoeft.

Daarom werd met hun besluit van 8 december 2017 (Gemeenteblad III 2017 nr. 76 zaak 411897) het wegvak gesloten verklaard voor voertuigen met een totaalmassa van meer dan 35 ton.

Inmiddels heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat de massabeperking verder omlaag moet. De noodzakelijke herstelwerkzaamheden konden om verschillende redenen nog niet worden ingepland en uitgevoerd.

Gelet op het zo goed en veilig mogelijk in stand houden van de vrije doorgang en het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg wordt het thans noodzakelijk gevonden een verdere massabeperking voor voertuigen –of samenstellen daarvan- in te stellen voor het passeren van de 1e Kanaalbrug. Dat tot de tijd van het realiseren van groot onderhoud daarom tijdelijk een naar beneden bijgestelde massabeperking ter grootte van 3,5 ton moet worden aangehouden.

In principe staat de brug daarmee nog open voor bijvoorbeeld de meeste personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s (totale massa max. 3500kg).

(vooruitlopend hierop werden al borden toegepast waarmee het vrachtauto’s en autobussen verboden werd de brug te passeren)

De verwachting is dat de onderhoud- en herstelwerkzaamheden aan de brug begin 2023 starten, dat alsdan aanvullende verkeersmaatregelen worden uitgevoerd zoals het geheel gesloten verklaren van de brug en toeleidende wegvakken.

De gemeente Wijdemeren en de provincie Noord-Holland zijn betrokken. In overleg zijn maatregelen getroffen het betreffende verkeer om te leiden.

De betreffende verkeersmaatregelen zijn dringend noodzakelijk ter verbetering en waarborgen van de verkeersveiligheid voor verkeersdeelnemers. De vrijheid en bereikbaarheid blijven voor de meeste bestuurders in stand. Zwaardere voertuigen wordt een al langer aangegeven omleiding geboden.

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gevoerd met de korpschef politie.

De weg/wegvak 1e Kanaalbrug is bij de gemeente onder beheer en in onderhoud.

Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het college bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de provincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer.

Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het BABW met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten;

  • 1.

    In te trekken hun besluit van 8 december 2017 (Gemeenteblad III 2017 nr. 76 zaak 411897) waarmee het wegvak gesloten werd verklaard voor voertuigen met een totaalmassa van meer dan 35 ton.

  • 2.

    Door het plaatsen van borden C21 van bijlage 1 van het RVV 1990 (hierna de bijlage) de 1e Kanaalbrug gesloten te verklaren voor alle voertuigen met een totale massa meer dan 3500kg, op het bord aangeduid met ‘3,5t’.

  • 3.

    Door het plaatsen van borden C1 en C16 van de bijlage de 1e Kanaalbrug in ieder geval gedurende de in 2023 voorziene herstel- en onderhoudswerkzaamheden gesloten te kunnen verklaren voor alle weggebruikers, daarvan het herstel- en onderhoudsverkeer uit te zonderen.

  • 4.

    Dit besluit vervalt zodra de wegbeheerder, door het verwijderen van de geplaatste hiervoor genoemde borden, de weg/brugdek vrijgeeft.

Hilversum, 29 juli 2022

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

B. Heller

Dit ontwerpbesluit met eventuele bijlagen wordt op 3 augustus 2022, overeenkomstig de Verordening op de elektronische publicatie Hilversum 2014, bekend gemaakt op de website www.officielebekendmakingen.nl en is daar in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking.

Belanghebbenden kunnen, binnen 6 weken na de bekendmaking, mondeling of schriftelijk gemotiveerde zienswijzen tegen dit ontwerpbesluit inbrengen bij het College van burgemeester en wethouders, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum. Ingediende zienswijzen zijn mede van belang voor de inhoudelijke omvang van een later beroep omdat de bezwaarschriftenprocedure bij ontwerpbesluiten niet bestaat.

Zaak 1173304

 

Naar boven