Gewijzigde vaststelling bestemmingsplannen ‘Herziening Ouderkerk aan de Amstel’ en ‘Herziening Duivendrecht’ gemeente Ouder-Amstel

Burgemeester en wethouders van Ouder-Amstel maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 25 mei 2022 de twee bestemmingsplannen ‘Herziening Ouderkerk aan de Amstel’ en ‘Herziening Duivendrecht’ gewijzigd heeft vastgesteld. De wijzigingen zijn opgenomen in de nota van wijzigingen.

Voor de ‘Herziening Ouderkerk aan de Amstel’ zijn twee amendementen aangenomen die tot aanvullende wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan hebben geleid. Voor de ‘Herziening Duivendrecht’ is één amendement aangenomen die tot een aanvullende wijziging heeft geleid.

Beschrijving

De twee herzieningen hebben betrekking op de twee kernen Ouderkerk aan de Amstel en Duivendrecht. De aanleiding voor het opstellen van beide herzieningen was de uitspraak van de Raad van State over het in 2016 vastgestelde bestemmingsplan ‘Reparatieplan Duivendrecht’. De uitspraak heeft geleid tot een aanpassing van de bouwmogelijkheden op verkocht snippergroen in achtererfgebieden, die een bestemming ‘tuin-1’en ‘tuin-2’ hebben.

Het opstellen van de herzieningen is aanleiding geweest om beide bestemmingsplannen ook op andere punten te actualiseren. De herzieningen zijn gericht op:

  • het gelijk trekken van bebouwingsmogelijkheden in delen van achtertuinen, binnen de bestemmingen ‘tuin-1’ en ‘tuin-2’;

  • het bestemmen van verkocht snippergroen als ‘tuin-1’ op een aantal kavels;

  • het door middel van een binnenplanse afwijking mogelijk maken van woningsplitsing, kamergewijze verhuur, wonen met zorg en een Bed&Breakfast. Deze gebruiksmogelijkheden zijn momenteel algemeen toegestaan. Het is van belang dat de gemeente, uit oogpunt van een goed woon- een leefklimaat, meer regie krijgt op de gebruiksmogelijkheden van een woning.

  • het inperken van de bouwmogelijkheden van steigers grenzend aan openbaar gebied in Ouderkerk aan de Amstel;

  • het bestemmen van de 150 kV hoogspanningsverbinding in Ouderkerk aan de Amstel;

  • het corrigeren van enkele geconstateerde omissies.

Ter inzagelegging

De beide vastgestelde bestemmingsplannen met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 23 juni 2022 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Ouder-Amstel, Vondelstraat 1 in Ouderkerk a/d Amstel. Inzien van de stukken kan alleen op afspraak. Een afspraak maken kan online via www.ouder-amstel.nl of telefonisch via (020) 496 21 21. De bestemmingsplannen met de daarop betrekking hebbende stukken zijn tevens digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0437. BPHerOuderkerk-VA01 en NL.IMRO.0437. BPHerDuivendrecht-VA01).

Beroepstermijn en voorlopige voorziening

Belanghebbenden kunnen gedurende de terinzagelegging van zes weken beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van de beide bestemmingsplannen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Degene die beroep heeft ingesteld, kan de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Aan zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Het beroep of het verzoek om voorlopige voorziening dient gericht te worden aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Tevens bestaat de mogelijkheid om deze digitaal in te dienen via: digitaalloket.raadvanstate.nl.

Voor informatie over de beroepsprocedure kan contact worden opgenomen met onze juridische medewerkers: (020) 496 21 21 of gemeente@ouder-amstel.nl.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van de beide bestemmingsplannen treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Ouder-Amstel, 22 juni 2022

Namens het college van burgemeester en wethouders

Gemeentesecretaris Burgemeester

Naar boven