Gemeente Heerlen - Fietsplan Heerlen 2022 'Van autostad Heerlen naar fietsstad Heerlen'

 

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken bekend dat de gemeenteraad het fietsplan Heerlen 2022 op woensdag 23 februari 2022 heeft vastgesteld.

 

Het 'Fietsplan Heerlen 2022: Van autostad Heerlen naar fietsstad Heerlen' is een pragmatisch beleidsplan op hoofdlijnen en dient als kapstok voor toekomstige keuzes op het gebied van fiets. Het beschrijft op welke wijze de gemeente de gewenste toename van het aandeel fietsers binnen verplaatsingen tot 7,5 km wil gaan realiseren en concreet zal bijdragen aan de (langetermijn-)doelstellingen. Hiertoe zijn vier programmalijnen in het beleidsplan opgenomen waarbinnen verschillende ontwikkeloplossingen zijn geformuleerd:

 

  • 1.

    Fiets en OV hand in hand: dit is gericht op het versterken van de combinatie 'fiets-OV' die concurrerend is met de auto op de langere afstanden. Inwoners fietsen naar een OV-punt (station, bushalte) om vervolgens verder met het openbaar vervoer te reizen. Ook het beschikbaar stellen van deelfietsen maakt deel uit van deze programmalijn.

 

  • 2.

    Fietsinfrastructuur naar een hoger niveau: dit is specifiek gericht op de infrastructuur. Om inwoners te verleiden (vaker) te fietsen is het noodzakelijk dat de basis op orde is. Het verbeteren van de fietsinfrastructuur is hiervoor belangrijk. Deze programmalijn richt zich zowel op het kwalitatief verbeteren als op het uitbreiden van de fietsinfrastructuur.

 

  • 3.

    Fietsvoorzieningen beter faciliteren: Waar de vorige programmalijn zich toespitst op de fietsinfrastructuur, richt deze programmalijn zich op het verbeteren van fietsfaciliteiten, o.a. om diefstal van (elektrische) fiets tegen te gaan. Daarnaast wordt in deze o.a. andere rustplaatsen of oplaadpunten voor elektrische fietsen.

 

  • 4.

    Samen in Beweging: deze programmalijn richt zich op het mobiliteitsgedrag van inwoners. Naast het faciliteren van het aanbod voor de fietser is het ook belangrijk om de niet-fietser te stimuleren om te gaan fietsen. Daarom wordt binnen deze programmalijn ingezet op gedragsverandering en stimuleringscampagnes, zoals de campagne "Voor Heerlenaren, door Heerlenaren". Naar aanleiding van een inwonersonderzoek hebben menig inwoners reeds aangegeven graag 'fietsambassadeur' voor Heerlen te willen zijn. Op gemeentelijke sociale media en website (www.heerlen.nl/mobiliteit) worden artikelen gepubliceerd waarbij de ambassadeurs aan hun mede-Heerlenaren kunnen uitdragen waarom zij het fietsen belangrijk vinden.

 

Voor verdere vragen over het fietsbeleidsplan kunt u contact opnemen met de heer R. Wolfs van domein Ruimte-Beleid (tel.nr. 14045).

 

 

Heerlen, 9 juni 2022

Burgemeester en wethouders van Heerlen

 

Naar boven