Gemeente Kaag en Braassem - Voorgenomen uitgifte in erfpacht jachthaven ’t Venegat in Rijnsaterwoude

 

De gemeente Kaag en Braassem geeft hierbij kennis van haar voornemen om met Stichting Jachthaven ‘t Venegat een overeenkomst te sluiten tot uitgifte in erfpacht van jachthaven ’t Venegat aan de Meerbon in Rijnsaterwoude, met aangrenzende dijkgronden.

 

Toelichting

De gemeente is van mening dat Stichting Jachthaven ’t Venegat de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt om de jachthaven krachtens het recht van erfpacht te exploiteren. De stichting exploiteert de in het verleden, door de gemeente aangelegde jachthaven al sinds 1996 (via een exploitatieovereenkomst). De haven heeft 60 ligplaatsen en 10 passantenplaatsen, maar geen eigen parkeergelegenheid. Als gevolg hiervan heeft zij vooral een locale betekenis. Daarnaast is de haven gelegen in de nabijheid van een door de gemeente gerealiseerd openbaar zwemstrandje, dat in stand moet worden gehouden.

 

Het perceel, waarop het strandje gesitueerd is, wordt door de sichting van het hoogheemraadschap gehuurd.

 

De stichting heeft, in samenspraak met de inwoners van Rijnsaterwoude, een plan voor recreatieve voorzieningen in Rijnsaterwoude opgesteld, dat door de gemeente is goedgekeurd. Naast de jachthaven zullen ook de aangrenzende dijkgronden met het zwemstrandje in erfpacht worden uitgegeven. Uitgangspunt daarbij is dat de jachthaven met omliggende gronden een maatschappelijke functie voor de inwoners van Rijnsaterwoude en de gemeente Kaag en Braassem behoudt. Om dit doel te kunnen bereiken zal de rechtsvorm van de stichting worden gewijzigd in een vereniging, zodat inwoners van Rijnsaterwoude hierbij kunnen aansluiten. De inkomsten uit de exploitatie van de jachthaven zullen worden ingezet voor de doelstellingen van de vereniging. Voorts huurt de stichting al tot het exploitatiegebied behorende gronden van het hoogheemraadschap.

 

Gelet op al deze omstandigheden is de gemeente van mening dat de Stichting Jachthaven ’t Venegat de enige serieuze gegadigde is voor de gemeente om de jachthaven met bijbehorende gronden in erfpacht aan uit te geven.

 

Reageren

Belanghebbenden kunnen binnen 14 dagen na de datum van publicatie op dit voornemen reageren door het aanhangig maken van een kortgeding procedure bij de Rechtbank te ’s-Gravenhage.

 

Naar boven