Verkeersbesluit Verlengde Kerkweg Doornspijk

Verkeersbesluit aanwijzen parkeerplaats(en) ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen Verlengde Kerkweg te Doornspijk

 

Inleiding

Op 5 november 2021 hebben wij een verzoek ontvangen van de firma Allego voor het reserveren van een parkeerplaats ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen aan de Verlengde Kerkweg ter hoogte van de parkeerplaats tegenover huisnummer10/16, met bijbehorende laadpaal.

Het verzoek en de onderbouwing daarvan voldoet aan de relevante beleidsregels, zoals door ons vastgesteld op 9 december 2014. Zo is onder andere de parkeerplaats en laadpaal bedoeld voor algemeen gebruik, in die zin dat deze voor iedereen te gebruiken is voor het opladen van zijn/haar elektrische voertuig.

De oplaadpaal is geschikt voor het gelijktijdig opladen van twee voertuigen. Het voorliggende verkeersbesluit maakt het mogelijk de twee bij de locatie van de oplaadpaal gelegen parkeerplaatsen aan te wijzen voor het parkeren van een elektrisch voertuig dat aan het opladen is. De tweede parkeerplaats zal pas daadwerkelijk worden aangewezen wanneer in relatie tot de gebruikelijke oplaadtijd naar ons oordeel het aantal op te laden voertuigen in deze omgeving redelijkerwijs te groot wordt voor één parkeerplaats. Het plaatsen en het onderhoud van de oplaadpaal wordt uitgevoerd door Allego.

 

Het rijden met elektrische voertuigen draagt bij aan een schonere lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast en daarmee aan het voorkomen of beperken van hinder, overlast en schade door het verkeer, als bedoeld in artikel 2, lid 2a van de Wegenverkeerswet 1994.

De aanvrager heeft aangetoond dat er ter plaatse behoefte bestaat aan een oplaadpaal met één of twee parkeerplaats(en) voor het opladen van dit soort voertuigen. Ook zijn er in de nabije omgeving geen laadpalen in de openbare ruimte en kan de gebruiker niet op eigen terrein in oplaad- en parkeermogelijkheden voorzien. Tevens laat de parkeerdruk in de omgeving het toe één of twee parkeerplaatsen te reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen.

 

Daarom willen wij een oplaadpaal aan de Verlengde Kerkweg te Doornspijk laten plaatsen door Allego. De situering van de oplaadpaal leidt niet tot belemmeringen voor het overige verkeer of in het gebruik van straatmeubilair of openbaar groen. Voor het plaatsen van een oplaadpaal is geen vergunning nodig op grond van artikel 2:10a van de APV want er is geen strijd met de publieke functie van de weg.

 

De genoemde weg ligt binnen de bebouwde kom, is eigendom van en in beheer bij de gemeente Elburg en op grond van artikel 18, lid 1d van de Wegenverkeerswet 1994 is zij bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit.

 

Advies en inspraak

Het ontwerpbesluit is in het kader van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer voorgelegd aan de politie. De gemandateerde verkeersadviseur R. Heuvelink, van de politie Oost Nederland, Noord en Oost Gelderland heeft op 16 november 2021 positief geadviseerd.

 

Het ontwerpbesluit heeft van 24 november 2021 t/m 4 januari 2022 voor een ieder ter inzage gelegen. In dezelfde periode zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hierover zienswijzen in te dienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Besluit

Op grond van het voorgaande besluit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg:

  • a.

    twee parkeerplaatsen aan de Verlengde Kerkweg tegenover huisnummers 10/16 te Doornspijk aan te wijzen voor het opladen van elektrische voertuigen, waarvan de tweede plaats pas daadwerkelijk wordt gerealiseerd wanneer één plaats redelijkerwijs onvoldoende is gebleken voor het aantal op te laden voertuigen;

  • b.

    dit kenbaar te maken door het plaatsen van bord E4 (parkeergelegenheid) uit bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV), met een onderbord met daarop de tekst ‘opladen elektrische voertuigen’, alsmede op termijn een onderbord met schuin naar links en naar rechts wijzende pijl (ook wel bekend als OB501).

Dit besluit is genomen in overeenstemming met artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, met artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 1 april 2008 en het Bevoegdhedenbesluit Elburg van 9 februari 2021.

 

Elburg, 17 januari 2022

Namens het college van burgemeester en wethouders,

J.J. Ruster

Beleidsmedewerker verkeer en vervoer

Dit document is geautomatiseerd aangemaakt, u treft daarom geen handtekening aan.

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Dit besluit treedt in werking één dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem.

In dit beroepschrift moet vermeld staan:

uw naam en adres, de datum waarop het beroepschrift is geschreven, een omschrijving van het gemeentelijke besluit waartegen u in beroep gaat, de reden waarom u in beroep gaat en uw handtekening.

Door het indienen van het beroepschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een beroepschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

Naar boven