Verkeersbesluit

Registratienummer: Z/22/079933 Gemeenteblad: 2022, nr. ????

Onderwerp: afsluiten wegen, instellen stopverboden vanwege evenement Emporium in Wijchen

 

Burgemeester en wethouders van Wijchen,

 

Gelet op:

- artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW);

- artikel 18 van de WVW;

- artikel 15 van de WVW 1994;

- artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW);

- artikel 24 onder a van het BABW dat in overeenstemming met dit artikel overleg is gevoerd met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid en dat op 9 mei 2022 positief is geadviseerd;

- dat er advisering en afstemming met de gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en Rijkswaterstaat heeft plaatsgevonden;

- het feit dat het evenement in Wijchen wordt gehouden en de betreffende wegen in eigendom, beheer en onderhoud is bij de gemeente Wijchen zijn.

 

Overwegende dat:

- het evenement Emporium een jaarlijks terugkerend evenement is (hierna te noemen ‘het festival’);

- het festival in de laatste weekend van mei gehouden wordt op het recreatiegebied de Berendonck;

- het festival dit jaar zal plaatsvinden op 28 mei 2022, tussen 12:00 en 00:00 uur;

- het festival wordt uitgevoerd door Matrixx Events BV;

- voor dit festival maximaal 35.000 kaarten worden verkocht;

- het festival inmiddels landelijke bekendheid heeft, waardoor er bezoekers uit het hele land zullen komen;

- het festival in de gemeente Wijchen plaats vindt en er ook maatregelen in gemeente Nijmegen nodig zijn (zoals het tijdelijk aanpassen van de verkeerslichten);

- dit allemaal vastgelegd ligt in een Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0), dat de organisatie heeft opgesteld,

- het Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0) gebaseerd is op 35.000 bezoekers waarin alle verkeersstromen uitgewerkt staan;

- De vloertekening, het medisch plan, het beveiligingsplan, het veiligheidsplan, het crowd management plan, het Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 en alle berekeningen zullen hierop gebaseerd zijn

- het Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0) de maatregelen beschrijft om de parkeeroverlast in de directe omgeving te vermijden;

- het Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0) daarom diverse verkeersmaatregelen Wijchen bevat;

- in de avonduren de Graafseweg en Van Rosenburgweg worden afgesloten, middels bebording C1 van het RVV, inclusief de aanwezigheid van verkeersregelaars;

- de Graafseweg in eigendom van de provincie Gelderland is en de Van Rosenburgweg in eigendom en beheer van de gemeente Nijmegen;

- zij akkoord zijn en toestemming hebben gegeven voor deze afsluiting;

- ook Rijkswaterstaat akkoord is met het gebruik van hun terrein zodat taxi’s kunnen opstellen op de Oude Smallesteeg;

- het treinstation in Nijmegen Dukenburg gebruikt wordt om vanuit daar met pendelbussen te rijden naar het festivalterrein;

- de route van deze pendelbussen is vastgelegd in het Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0);

- om de overlast in de omgeving van het festivalterrein te beperken zullen verkeersregelaars van Traffic Support komen te staan (o.a. bij de Woondrome en het tankstation en bij de Panhuisweg) om daar de (parkeer)overlast te voorkomen. Voor meer informatie zie het Verkeers- & Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0).

- het plan met diverse partners is opgesteld, besproken en goedgekeurd;

- hierdoor voor auto’s, taxi’s, hulpdiensten en pendelbussen (gedurende het hele festival) een goede en veilige verkeersafwikkeling gewaarborgd is;

- in een veiligheidsplan staat welke maatregelen de organisator heeft genomen om de openbare orde, gezondheid en veiligheid tijdens het evenement/festival te waarborgen en hoe wanordelijkheden/ (voorzienbare) incidenten worden bestreden;

- in het Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0) de calamiteitenroutes zijn vastgelegd;

- de doelstellingen van dit verkeersbesluit zijn het verbeteren van de bruikbaarheid van de weg, en het vergroten van de verkeersveiligheid. Op basis van art. 2, lid 1 van de WVW liggen de belangen van vrijheid van het verkeer, de bruikbaarheid van deze wegen en een veilige inrichting van de weg ten grondslag aan het verkeersbesluit. Deze belangen zijn in de voorgaande overwegingen tegen elkaar afgewogen;

 

 

 

 

nemen, gelet op het voorgaande, de volgende

 

B E S L U I T E N:

I. Het instellen van het stopverbod gebeurt door de plaatsing van verkeersborden E2 (Verbod stil te staan) conform bijlage 1 uit het RVV 1990, conform Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0), op de volgende wegen:

o Nieuweweg, tussen Buijs Ballotstraat en Graafseweg

o Oude Teersdijk

o noordelijke parallelweg Van Rosenburgweg

II. tot het plaatsen van de bebording conform Verkeers- en Vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0)

o vooraankondigingsborden i.r.t. de afsluiting van de Graafseweg, zodat weggebruikers geïnformeerd zijn;

o bewegwijzering op 28 mei 2022 om sturing te geven aan de aanrijroutes naar de parkeerplaatsen, K&R-routes, evenementenbussen, pendelbusroute en wandelroute van/naar de parkeerplaatsen;

III. Afsluiten van de openbare wegen die direct gelegen zijn aan de Graafseweg/ Van Rosenburgweg tussen Havenweg en Van Schuylenburgweg, conform Verkeers- en vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0) in aanvulling op / in overeenstemming met het besluit van de provincie Gelderland en gemeente Nijmegen. De afsluiting geschiedt door middels bebording C1 conform bijlage 1 uit het RVV 1990, conform de richtlijnen in publicatie 96b van het CROW (kenniscentrum voor verkeer en vervoer), en inclusief de aanwezigheid van verkeersregelaars volgens Verkeers- en vervoersplan Emporium 2022 (versie 2.0).

IV. Instellen van verbod voor gemotoriseerd verkeer door middel van hekwerken en verkeersregelaars op de volgende wegen:

o Panhuisweg

o Weg door de Berendonck,

conform afspraken gemaakt tijdens het veiligheids- en verkeersoverleg. Dit betekent tijdens de in- en uitstroomperiode het in- en uitrijden van (bestemmings)verkeer helemaal niet is toegestaan.

Voor bezoekers/personeel van o.a. Thermen is een alternatieve tijdelijke uitrijroute ingesteld.

 

 

De maatregelen sluiten aan bij het (verkeers)besluit van de gemeente Nijmegen & provincie Gelderland, omwille van dit festival.

 

 

 

Met in achtneming van de volgende voorschriften :

- de festivalorganisatie dient zorg te dragen voor een goede afstemming tussen de aankomsttijden van de pendelbussen en de laatste vertrekkende trein, zoals ook in verkeers- en vervoerplan Emporium 2022 (versie 2.0) is opgenomen.

- De borden ter aankondiging van de afsluiting van de Graafseweg / Van Rosenburgweg (op 28 mei 2022 tussen 21:00 uur en 00:00 uur) mogen op gemeentelijke (beheers)wegen geplaatst worden vanaf 20 mei 2022 en dient minimaal 3 dagen voor het evenement geplaatst te zijn.

Indien andere wegbeheerders andere dagen/tijden hebben aangehouden dient vergunninghouder met alle voorwaarden rekening te houden; afhankelijk van eigenaar/wegbeheerder van de betreffende weg(gedeelte).

- De borden voor de stopverboden en ander verplichtende verkeersborden mogen op gemeentelijke (beheers)wegen maximaal 3 dagen voor het evenement geplaatst worden en dienen afgedraaid te zijn. Deze borden mogen alleen op de dag van het evenement actief ingesteld, dan wel zichtbaar worden.

Dit kan afwijken van de vergunningen van andere wegbeheerders maar vergunninghouder dient met alle specifieke voorwaarden rekening te houden; afhankelijk van eigenaar/wegbeheerder van de betreffende weg(gedeelte).

- De borden voor omleidingsroutes mogen op gemeentelijke wegen op de dag voorafgaand aan het evenement (vrijdag 27 mei 2022) na 18:00 uur actief ingesteld, dan wel zichtbaar worden.

Dit kan afwijken van de vergunningen van andere wegbeheerders maar vergunninghouder dient met alle specifieke voorwaarden rekening te houden; afhankelijk van eigenaar/wegbeheerder van de betreffende weg(gedeelte).

- Het afzettingsmateriaal op gemeentelijke (beheers)wegen mag niet eerder dan 20 mei 2022 geplaatst zijn en mag geen gevaar voor verkeersdeelnemers opleveren (bijv. vastzetten).

Dit kan afwijken van de vergunningen van andere wegbeheerders maar vergunninghouder dient met alle specifieke voorwaarden rekening te houden; afhankelijk van eigenaar/wegbeheerder van de betreffende weg(gedeelte).

- Maximaal 12 uur na het verstrijken van het evenement dienen de tegenstrijdige borden (zoals stopverboden) verwijderd dan wel onzichtbaar te zijn voor weggebruikers.

- Alle borden en afzettingsmaterialen (o.a. hekwerken) die gerelateerd zijn aan dit evenement, dienen uiterlijk woensdag 1 juni 2022 om 11.00 uur verwijderd te zijn.

Dit kan afwijken van de vergunningen van andere wegbeheerders maar vergunninghouder dient met alle specifieke voorwaarden rekening te houden; afhankelijk van eigenaar/wegbeheerder van de betreffende weg(gedeelte).

- De afzettingen dienen aan de richtlijnen van het CROW (kenniscentrum voor verkeer en vervoer) te voldoen, die zijn beschreven in publicatie 96b.

- Bij schade aan de openbare weg en, groenstroken en plantsoenen dient dit doorvergunninghouder te worden hersteld, of zal dit van gemeentewege en op kosten van vergunninghouder worden hersteld.

 

 

Ondertekening:

Namens burgemeester en wethouders

Gemeente Wijchen

 

 

Colette Bitter

beleidsadviseur Fysieke Leefomgeving, team gebiedsinrichting

 

 

Datum: 9 mei 2022

 

Bijlage 1: Advies politie-eenheid Oost-Nederland

Bijlage 2: bezwaarschriftbijsluiter

 

Bezwaar

Binnen zes weken na de dag dat dit besluit is bekendgemaakt kan een belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij ons college. De termijn van zes weken begint te lopen op de dag na de publicatie van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste bevatten:

- naam en adres van de indiener,

- datum van het bezwaarschrift,

- omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht,

- de gronden van het bezwaar.

 

Heeft u er veel belang bij dat dit besluit niet in werking treedt, dan kunt u een voorlopige voorziening vragen. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet u richten aan de Voorzieningenrechter, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Indien u zo’n verzoek indient, moet u bij ons ook een bezwaarschrift indienen. Een kopie van dit bezwaarschrift moet u bij het verzoek om een voorlopige voorziening overleggen.

Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

Dit besluit ligt gedurende de termijn van zes weken na de dag van openbare kennisgeving ter inzage in het gemeentehuis bij de balie van de Afdeling Bouwen en Leefomgeving, gevestigd aan de Kasteellaan 27 te Wijchen. U kunt dit besluit inzien gedurende de openingstijden.

 

Een afschrift van dit verkeersbesluit wordt verzonden aan:

• Politie-eenheid Oost-Nederland, team verkeer; de heer M. van Mourik, Postbus 9109, 6500 HL Nijmegen;

• Team Tweestromenland, Teamchef A. Buco;

• Werkorganisatie Druten Wijchen, domein Publiekszaken, Balie Bouwen en Leefomgeving (ter inzagelegging);

• Werkorganisatie Druten Wijchen, domein fysieke leefomgeving, team ruimtelijk beheer.

 

Naar boven