Ontwerp Paraplubestemmingsplan parkeren, kamerbewoning en woningsplitsing 2021

Burgemeester en wethouders van Eindhoven maken bekend dat vanaf donderdag 20 januari 2022 het ontwerp ‘Paraplubestemmingsplan parkeren, kamerbewoning en woningsplitsing 2021’ ter inzage ligt.

Als er aanleiding is om bepaalde beleidsregels voor de hele stad van toepassing te verklaren, dan kan dat via een zogenaamd paraplubestemmingsplan. Een paraplubestemmingsplan is een bijzonder bestemmingsplan waarbij in één keer alle bestemmingsplannen op een bepaald thema worden aangepast of aangevuld. Voor het overige blijven de desbetreffende bestemmingsplannen van kracht.

Op 12 juni 2018 is het nu nog geldende 'Paraplubestemmingsplan parkeren, kamerverhuur en woningsplitsing' vastgesteld. Voor een aantal onderdelen was actualisatie van de daarin opgenomen regels gewenst. Het voorliggende paraplubestemmingsplan voorziet hierin en vervangt daarmee het voorgaande paraplubestemmingsplan.

Dit paraplubestemmingsplan voorziet dus in de actualisatie van het parkeerbeleid zoals verwerkt in het voorgaande paraplubestemmingsplan.

Verder voorziet dit paraplubestemmingsplan in het actualiseren van het ruimtelijk reguleren van kamerbewoning en woningsplitsing, zoals opgenomen in het nu nog geldende paraplubestemmingsplan.

De gemeenteraad heeft de "Huisvestingsverordening gemeente Eindhoven 2020" vastgesteld waarin onder andere is geregeld dat kamerbewoning en woningsplitsing niet zonder meer toegestaan zijn, aangezien het vormen van extra woningen door middel van kamerbewoning en het splitsen van woningen de leefomgeving kan aantasten.

Er is een binnenplanse afwijkingsbevoegdheid toegevoegd op basis waarvan het college bevoegd is bij omgevingsvergunning af te wijken van het verbod op kamerbewoning en woningsplitsing indien de verkamering of splitsing niet leidt tot een onaanvaardbare inbreuk op het woon- en leefklimaat ter plaatse van en in de omgeving van het betreffende gebouw.

Tot slot zijn de begripsbepalingen in overeenstemming gebracht met de meest recente standaardregels en zijn de overzichten van bestemmingsplannen waar het paraplubestemmingsplan aanvullend voor geldt, bijgewerkt.

Inzage

Het ontwerp van het ‘Paraplubestemmingsplan parkeren, kamerbewoning en woningsplitsing 2021’ ligt met ingang van donderdag 20 januari 2022 tot en met woensdag 2 maart 2022 ter inzage. U kunt de stukken inzien bij het Inwonersplein (Stadhuis), Stadhuisplein 1, Eindhoven. De openingstijden van het Inwonersplein zijn op maandag van 8.30 uur tot 19.00 uur, op dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Daarnaast kunt u het ontwerp van het bestemmingsplan bekijken op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl via de directe link: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0772.80401-0201 

De bronbestanden kunt u vinden via: https://digitaleplannen.nl/0772/manifest.html

Zienswijzen

Tijdens de genoemde termijn is het voor iedereen mogelijk om een zienswijze in te dienen. Dit kan digitaal, schriftelijk of mondeling.

Het digitaal indienen van een zienswijze kan uitsluitend met het formulier dat hiervoor beschikbaar is op de gemeentelijke website via de directe link www.eindhoven.nl/zienswijze. Zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend.

Een schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar:

De gemeenteraad van Eindhoven, t.a.v. het hoofd van de afdeling Ruimtelijke Ordening, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.

Een schriftelijke zienswijze moet zijn voorzien van een datum, naam, adres en handtekening. In de zienswijze moet duidelijk worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan deze betrekking heeft.

Wilt u liever mondeling een zienswijze indienen dan dient u vóór 23 februari 2022 een afspraak te maken met Deirdre van Hoof via telefoonnummer 14 040, dan wel via e-mailadres deirdre.van.hoof@eindhoven.nl.

 

Eindhoven 19 januari 2022

Naar boven