Ontwerp Partiële herziening beheersverordening windturbines agrarische bedrijven, inclusief Welstandsontwikkelingscriteria, gemeente De Fryske Marren, ter inzage

(bekendmaking op grond van artikel 3.38 Wro)

 

Met ingang van 14 januari 2022 ligt gedurende 6 weken de ‘Ontwerp Partiële herziening beheersverordening windturbines agrarische bedrijven‘ inclusief Welstandsontwikkelingscriteria, voor iedereen ter inzage in het kader van de vaststellingsprocedure .

 

Plangebied

De ontwerp partiële herziening van de beheersverordening is van toepassing op alle gronden binnen de geldende beheersverordeningen waar agrarische bouwpercelen aanwezig zijn of gebieden die direct grenzen aan agrarische bouwpercelen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om de beheersverordeningen die voor het buitengebied gelden. Dit betreft de beheersverordening Zuid West 2017, vastgesteld op 26 september 2017. Daarnaast zijn twee andere beheersverordeningen in de onderhavige herziening meegenomen omdat daar agrarische gronden aanwezig zijn die grenzen aan agrarische bouwpercelen. Op een groot deel van het gemeentelijk grondgebied zijn bestemmingsplannen van kracht. Voor die gebieden is de onderhavige regeling niet van toepassing , hiervoor is gelijktijdig een aparte regeling opgesteld in de vorm van een ontwerp paraplubestemmingsplan die apart ter inzage is gelegd.

 

Doel

De partiële herziening is een aanvullende regeling voor het onderwerp windturbines bij agrarische bouwpercelen en herziet de bestaande beheersverordeningen op dit onderdeel.

De partiële herziening van de beheersverordening voorziet in een regeling om onder voorwaarden max. 3 windturbines met een max. ashoogte van 15 m. op of direct grenzend aan het bouwperceel van een bestaand agrarisch bedrijf mogelijk te maken . Het op te stellen vermogen moet gericht zijn op de energiebehoefte van het agrarisch bedrijf en vooraf moeten de mogelijkheden om te voorzien in de eigen energiebehoefte door middel van zonnepanelen op de gebouwen zijn verkend.

De turbines moeten zorgvuldig worden ingepast in de landschappelijke – en cultuurhistorische kernkwaliteiten. Hiervoor zijn criteria opgenomen in de bijbehorende notitie “Welstand ontwikkelingscriteria : windturbines bij agrarische bedrijven.’

Waar ter inzage

De ontwerp partiële herziening met bijbehorende stukken kunt u inzien bij:

• de centrale balie van het gemeentehuis Herema State 1 te Joure

• het servicepunt te Balk (Dubbelstraat 1)

• het servicepunt te Lemmer (Vissersburen 88).

 

Daarnaast is informatie over de ontwerp partiële herziening te raadplegen via de gemeentelijke website www.defryskemarren.nl . De ontwerp partiële herziening is digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl , het planidentificatienummer is NL.IMRO.1940.BVDFM20WINDTURBINE-ON01 .

 

Reageren

In de periode waarin de partiële herziening ter inzage ligt, kunt u uw zienswijze over het ontwerpplan met welstandsontwikkelingscriteria indienen bij de gemeenteraad van De Fryske Marren, Dat kan schriftelijk of mondeling. Het is niet de bedoeling om een zienswijze per e-mail in te dienen.

• Schriftelijk. Schrijf een brief aan de gemeenteraad van De Fryske Marren, postbus 101, 8500 AC Joure. Vermeld in uw brief:

– ontwerp Partiële herziening beheersverordening windturbines agrarische bedrijven;

– waarom u een zienswijze indient

– de datum

– uw naam en adres

– uw handtekening

• Mondeling. U kunt daarvoor een afspraak maken met een medewerker van het team ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14. Wij adviseren u om praktische redenen uiterlijk veertien dagen voor het einde van de termijn van ter inzageligging te bellen voor een afspraak, zodat u het risico op termijnoverschrijding voorkomt. Van mondelinge inspraakreacties wordt een verslag gemaakt.

 

De gemeenteraad neemt op voorstel van burgemeester en wethouders een besluit omtrent de vaststelling van de partiële herziening van de beheersverordening.

 

Joure, 13 januari 2022

Burgemeester en wethouders van De Fryske Marren.

 

Naar boven