Inspraakbesluit concept-warmtevisie Noordenveld

We hebben onze Warmtevisie in concept klaar. De gemeenteraad stelt uiteindelijk de Warmtevisie vast. Voordat de raad een besluit neemt over deze Warmtevisie, geven wij u, inwoners en andere betrokkenen, de mogelijkheid om op de visie te reageren.

De gemeente Noordenveld heeft de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Om dit doel te bereiken is het onder meer nodig om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Ook betekent dit het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Woningen, bedrijven en andere gebouwen worden meer en meer op een duurzame manier verwarmd. Ook douchen en koken gebeurt zonder aardgas.

Met het terugdraaien van de aardgaswinning en het Klimaatakkoord is de overgang naar duurzame energie in een stroomversnelling gekomen. Gebouw- en woningeigenaren zijn aan de slag gegaan met het aardgasvrij maken van hun panden. Het Rijk verwacht dat iedere gemeente uiterlijk eind 2021 een Transitievisie Warmte (hierna: Warmtevisie) vaststelt. Gemeenten hebben bovendien een regierol in het proces naar aardgasvrije woonwijken. Met het project Energieke buurten hebben we al een eerste stap gezet.

Warmtevisie Noordenveld

Gemeente Noordenveld heeft een Warmtevisie opgesteld die beschrijft hoe er geleidelijk van het aardgas kan worden afgestapt. Hierin staat welke stappen nodig zijn om huizen in Noordenveld aardgasvrij te maken. Dit plan kijkt vooral tot het jaar 2030, omdat er daarna ook nieuwe technieken en mogelijkheden kunnen ontstaan.

In sommige wijken denken inwoners met de gemeente al na over een duurzaam alternatief, dit zijn de Energieke Buurten. In de Warmtevisie staat welke huizen en wijken op dit moment het meest kansrijk zijn om vóór 2030 van het aardgas af te halen. We noemen daarbij wat mogelijke andere, meer duurzame warmtebronnen zijn voor die woningen. Ook zijn de kosten in beeld gebracht.

In de Warmtevisie is in kaart gebracht of er kansrijke hernieuwbare warmtebronnen zijn om de woningen in Noordenveld te verwarmen. Wat blijkt? Die warmtebronnen zijn beperkt aanwezig (restwarmte en warmte uit oppervlaktewater) of nog onzeker (biomassa en geothermie). Uit het onderzoek blijkt dat het aanpakken van individuele woningen (isoleren en aan de slag met (hybride)warmtepompen) in de meeste gevallen de beste en goedkoopste oplossing is.

Inspraak

Het beleidsvoornemen waarop inspraak wordt verleend betreft de concept Warmtevisie Noordenveld.

De gemeenteraad verleent inspraak aan ingezetenen en aan natuurlijke en rechtspersonen die in de gemeente Noordenveld een belang hebben.

 

Zienswijze

De concept Warmtevisie ligt vanaf 29 maart 2021 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis in Roden. Door de coronamaatregelen is het nodig om een afspraak te maken met de afdeling Publiekszaken om de visie op het gemeentehuis in te zien. U kunt een afspraak maken via het telefoonnummer 050 – 50 27 310. Daarnaast komt de Warmtevisie op de website van de gemeente Noordenveld.

In de hiervoor genoemde periode van zes weken bestaat de mogelijkheid om schriftelijk uw zienswijze op de Warmtevisie kenbaar te maken. Uw zienswijze kunt u richten aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld, Postbus 109, 9300 AC Roden. U kunt dat ook doen door in genoemde periode een e-mail te sturen naar het e-mailadres van de gemeente: postbus@noordenveld.nl.

Van gedachte wisselen

Er bestaat de gelegenheid om in dezelfde periode met een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur van gedachten te wisselen over de concept Warmtevisie. U kunt hierbij uw zienswijze kenbaar maken. Hiervan wordt een schriftelijk verslag gemaakt.

In verband met de coronamaatregelen zal het horen via een digitale meeting of telefonisch plaatsvinden. Indien u hier gebruik van wilt maken kunt u zich aanmelden bij het bestuurssecretariaat. Zij zijn te bereiken via 050 – 50 27 222 of bestuurssecretariaat@noordenveld.nl. Er wordt dan een afspraak met u ingepland.

In de ‘Inspraakverordening gemeente Noordenveld 2012’ staat dat het college zorgt voor de uitvoering van de inspraak.

Rapportage

Het college stelt als afronding van de inspraakprocedure een eindverslag vast. Dit verslag bevat een weergave van de zienswijzen die tijdens de inspraakperiode schriftelijk en mondeling zijn binnengekomen. In het verslag staat een reactie op deze zienswijzen. In die reactie staat op welke punten de gemeenteraad de warmtevisie zou kunnen aanpassen. De gemeenteraad betrekt het eindverslag van het college bij de besluitvorming over de concept Warmtevisie. Het eindverslag maakt na dit raadsbesluit deel uit van de Warmtevisie.

Degenen die een zienswijze hebben ingediend, krijgen bericht wat de gemeente met hun zienswijze heeft gedaan. Dat bericht volgt rond aanstaande zomer, voorafgaand aan besluitvorming door de gemeenteraad.

 

Naar boven