Vaststelling addendum corona-meerkosten Jeugdhulp H-10

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

 

overwegende dat:

 

  • -

    de VNG en het Rijk afspraken hebben gemaakt over het compenseren van directe kosten die zorgaanbieders in 2020 en 2021 hebben gemaakt als gevolg van de RIVM richtlijnen voor de uitvoering van taken op het gebied van Wmo en Jeugdhulp;

  • -

    het Rijk middelen beschikbaar stelt aan de gemeente om deze afspraken uit te voeren;

  • -

    het college op 15 december 2020 het protocol voor de Wmo heeft vastgesteld;

  • -

    de gemeenschappelijke regeling Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden een vrijwel gelijk protocol heeft ontwikkeld;

 

besluit:

  • I.

    het addendum corona-meerkosten jeugdhulp H-10 2020 vast te stellen;

 

  • II.

    de communicatie en uitvoering van de meerkostenregeling neer te leggen bij het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden.

 

Den Haag, 5 januari 2021

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Ilma Merx

 

de locoburgemeester,

Kavita Parbhudayal

 

Toelichting op collegebesluit

 

Aanleiding

Op 25 maart 2020 hebben het Rijk en de VNG afspraken gemaakt die de financiële gevolgen van zorgaanbieders voor Wmo en Jeugdhulp moeten beperken. Een van die afspraken was dat directe meerkosten in de coronacrisis die lokaal optreden als gevolg van de RIVM richtlijnen worden gecompenseerd. Zorgaanbieders hebben hier immers niet op kunnen anticiperen. Op 15 december jl. heeft het college de Haagse uitwerking hiervan vastgesteld voor de Wmo. Met dit besluit ligt de regionale implementatie voor jeugdhulp voor aan het college.

 

Budget van het Rijk

Het Rijk stelt middelen beschikbaar voor alle meerkosten corona Wmo en Jeugdhulp door RIVM richtlijnen. Het voorschot van het rijk is reeds aan programma 8 toegekend. Deels worden deze middelen in de decembercirculaire ontvangen (en mogelijk ook volgend jaar). Aanbieders moeten uiterlijk 1 februari 2021 een aanvraag bij het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden indienen. Er wordt gewerkt met een budgetplafond.

 

Vrijwel identiek aan Wmo protocol

Het addendum, corona-meerkosten Jeugdhulp H-10 (hierna addendum) is vrijwel identiek aan dat van de Wmo. Het kent een budgetplafond en kent dezelfde uitsluitings- en toekenninggronden. Ook de uiterste indieningstermijn is identiek. Het addendum wijkt op één punt af van het Wmo protocol. Voor het jeugdhulp protocol is géén sprake van een drempelbedrag. In het Wmo protocol is de drempel € 1.000 euro. Het jeugdlandschap ziet er namelijk anders uit dan bij de Wmo. Bij jeugdzorg is veel meer sprake van kleine bedrijven en zelfstandigen die Jeugdzorg verlenen. Bij de Wmo is de zorg veel meer geconcentreerd. Door een drempel op te nemen zouden deze niet of nauwelijks in aanmerking komen voor compensatie. Daarom is er in dit addendum in regionaal verband afgesproken geen drempelbedrag te hanteren.

 

Naar boven