Gemeente Breda - Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit Tijdelijke wet verkiezingen covid-19

Bekendmaking

Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat zij op 23 februari 2021 het Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 hebben vastgesteld.

 

Inwerkingtreding

Het mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 wordt van kracht met ingang van de eerste dag na die van deze bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

 

Rechtsmiddelen

Het is voor belanghebbenden mogelijk om tegen dit besluit op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift in te dienen. Dit moet binnen zes weken na deze bekendmaking schriftelijk ingediend worden en gericht zijn aan burgemeester en wethouders van de gemeente Breda, t.a.v. Adviescommissie bezwaarschriften, Postbus 90156, 4800 RH te Breda. In het ondertekende bezwaarschrift moet het volgende zijn opgenomen:

  • naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres;

  • de datum waarop het bezwaarschrift wordt ingediend;

  • een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt (nummer Gemeenteblad);

  • de redenen waarom bezwaar wordt gemaakt.

Als het bezwaarschrift door iemand anders dan de belanghebbende wordt ingediend, moet een volmacht worden meegestuurd.

Het bezwaarschrift kan ook per elektronisch formulier worden verzonden. Dit formulier is te vinden op www.breda.nl. Daar is ook meer informatie over bezwaarschriften te lezen.

 

 

Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit Tijdelijke wet verkiezingen covid-19

 

 

Per 30 januari 2021 is de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 in werking getreden. Uit het oogpunt van effectiviteit en integraal management is het wenselijk de uitoefening van de bevoegdheden uit deze wet te beleggen bij de functionarissen die deze taken uitvoeren.

 

Om deze reden besluit het college van burgemeester en wethouders van Breda,

respectievelijk de burgemeester, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft en gelet op het bepaalde in de Kieswet, de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 en afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht,

 

  • 1.

    Mandaat-, volmacht- en machtiging te verlenen aan de functionarissen zoals genoemd in de bij dit besluit horende mandaatregister voor de uitoefening van bevoegdheden opgenomen in de betreffende wet- en regelgeving.

  • 2.

    Het onder 1 bedoelde mandaat, volmacht en machtigingsbesluit eindigt van rechtswege met ingang van de datum dat de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 eindigt.

  • 3.

    Dit besluit treedt in werking één dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2021.

  • 4.

    Dit besluit kan worden aangehaald als “Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit Tijdelijke wet verkiezingen covid-19”.

De besluiten zijn genomen in de collegevergadering van 23 februari 2021.c.q. door de burgemeester op 23 februari 2021

Burgemeester en wethouders van Breda, De burgemeester van Breda

De burgemeester,

Dr. P.F.G. Depla

De gemeentesecretaris,

L.E.M. Hendrix

Mandaatregister Tijdelijk wet verkiezingen covid-19

Bedrijfsvoering en dienstverlening, afdeling Publiekszaken

 

Team Balie

 

1 = Leidinggevende F (Afdelingshoofd Publiekszaken)

2 = Leidinggevende E (Teamleider Publiekszaken)

3 = ( Beleids ) Adviseur C (Beleidsadviseur)

3 = ( Beleids ) Adviseur B (Senior medewerker privacy en juridische zaken)

3 = ( Beleids ) Adviseur A (Specialist kwaliteit BRP)

3 = Medewerker Dienstverlening D (Senior medewerker dienstverlening)

4 = Informatiebeheerder E (Specialist balie en back office)

4 = Medewerker Regelgeving, Toezicht en Handhaving B (Medewerker adresonderzoek)

5 = Medewerker Dienstverlening B (Allround medewerker AO en balie)

5 = Medewerker Dienstverlening A (Allround baliemedewerker)

6 = Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS)

 

Bevoegdheid / grondslag

Mandans

Mandataris

Specifieke bepaling

Tijdelijke wet verkiezingen covid-19

Het aanwijzen van stembureaus die, in afwijking van artikel J 1, eerste lid, van de Kieswet, al op de eerste of de tweede dag voorafgaand aan de dag van de stemming zitting houden (artikel 2g, lid 1).

B&W

1,2,3

Onder het bepaalde als genoemd in lid 1, lid 2 en lid 3 van artikel 2g.

Het vaststellen en bekend maken van tijdstip en plaats van de stemopneming van de stembureaus, bedoeld in het eerste lid, op de dag van de stemming (artikel 2g, lid 4).

B&W

1,2,3

Het ter openbare kennis brengen van de aanwijzingen, de dagen en de zittingstijden waarop de stemming plaatsvindt alsmede de plaatsen, dagen en het tijdstip waarop de stemopneming aanvangt ten minste veertien dagen voor de dag van de stemming (artikel 2g, lid 5).

Burgemeester

1,2,3

Het aanwijzen van bijzondere stembureaus als bedoeld in artikel J1, lid 3 van de Kieswet, en daarvan de toegang beperken tot kiezers die wonen of verblijven op de locaties waar deze stembureaus zitting houden (artikel 3, lid 1).

B&W

1,2,3

Het aanwijzen van bijzondere stembureaus als bedoeld in artikel J 1, derde lid, van de Kieswet dan wel artikel 3 die, in afwijking van artikel J 1, eerste lid, van de Kieswet, al op de eerste of de tweede dag voorafgaand aan de dag van de stemming zitting houden (artikel 3a, lid 1).

B&W

1,2,3

Het aanwijzen van mobiele stembureaus als bedoeld in artikel J 4a van de Kieswet en daarvan de toegang beperken tot kiezers die wonen of verblijven op de locaties waar deze stembureaus zitting houden (Artikel 4, lid 1).

B&W

1,2,3

Het aanwijzen van mobiele stembureaus als bedoeld in artikel J 4a van de Kieswet dan wel artikel 4 die, in afwijking van artikel J 1, eerste lid, van de Kieswet, al op de eerste of de tweede dag voorafgaand aan de dag van de stemming zitting houden (artikel 4a, lid 1).

B&W

1,2,3

Het kunnen aanwijzen van een andere dan een eerder aangewezen locatie voor de zitting van een stembureau, alsook een stembureau in de zin van de artikelen 3 en 4, tot een dag voor de dag van de stemming, indien de omstandigheden in verband met het coronavirus daartoe nopen (artikel 5, lid 1).

B&W

1,2,3

Onder het bepaalde als genoemd in lid 2 van artikel 5

Het aanwijzen van een stemlokaal voor een stembureau , niet zijnde een stembureau als bedoeld in de artikelen 3 of 4 dan wel de artikelen J 1, derde lid of J 4a, eerste lid van de Kieswet, dat uitsluitend geschikt is voor het houden van een zitting voor zover het de stemming betreft. In dat geval wijzen zij daarnaast de locatie aan waar de stemopneming plaatsvindt, (artikel 6).

B&W

1,2,3

Beide locaties maken deel uit van de kennisgeving, bedoeld in artikel J 4, eerste lid, derde volzin, van de Kieswet.

Het zorgdragen dat in afwijking op artikel J7 van de Kieswet eenieder die bevoegd is om aan de stemming deel te nemen en die op de dag van de stemming de leeftijd van zeventig jaar heeft bereikt en op de dag van de kandidaatstelling als kiezer is geregistreerd in gemeente Breda ontvangt:

a. een briefstembiljet;

b. een geadresseerde retourenveloppe;

c. een stempluspas;

d. een enveloppe voor het stembiljet; en

e. een handleiding voor de kiezer.

(artikel 7b, lid 1).

Burgemeester

1,2,3,4,5

Onder het bepaalde als genoemd in lid 2, lid 3 en lid 4.

Het opnieuw uitreiken of toezenden van de in artikel 7b, eerste lid, onderdelen a,b, d en e genoemde stukken op verzoek aan degene die tot deelneming aan de stemming is bevoegd en die op de dag van de stemming de leeftijd van zeventig jaar heeft bereikt (artikel 7d).

Burgemeester

1,2,3,4,5

Het aanwijzen welke leden van het stembureau, en desgewenst gedurende welk tijdvak, de taken uitoefenen als bedoeld in de artikelen J 24, eerste lid, onder a, J 25, J 26, derde lid, J 27, J 29, K 11, eerste lid, L 15, tweede lid, L 17, eerste lid, van de Kieswet, alsmede de taken op grond van artikel 9 (artikel 8, lid 3, sub a en sub b).

B&W

1,2,3

Onder de voorwaarden dat:

a. de taken, bedoeld in artikel J 25 van de Kieswet door twee stembureauleden worden uitgeoefend;

b. de taken, bedoeld in artikel J 26, derde lid, van de Kieswet en artikel 9, zesde lid, door één stembureaulid worden uitgeoefend.

Het er voor zorg dragen dat, in afwijking van artikel J 17, eerste lid, van de Kieswet het stembureau het uittreksel van ongeldige stempassen in tweevoud ontvangt (artikel 8, lid 4).

Burgemeester

1,2,3,4,5

Beide uittreksels liggen op de tafel van het stembureau.

Het afnemen een gezondheidscheck bij de leden van een stembureau en de waarnemers, bedoeld in artikel 13 voorafgaand aan de zitting van een stembureau (artikel 9, lid 3).

B&W

1,2,3,4,5

Indien een lid van het stembureau of een waarnemer niet aan de gezondheidscheck voldoet, kan het lid of de waarnemer zijn functie niet vervullen. De gezondheidscheck kan gedurende de tijd dat een stembureau zitting houdt worden herhaald.

Het aanwijzen van een of meer briefstembureaus onverminderd de artikelen M 9, eerste lid en M 13, vijfde lid, van de Kieswet (artikel 11a, lid 1).

B&W

1,2,3

Deze stembureau zijn uitsluitend bestemd voor per brief uit te brengen stemmen.

De artikelen J 11 en J 16 van de Kieswet zijn niet van toepassing

Het kunnen bepalen dat briefstembureaus, in afwijking van artikel J 1 van de Kieswet ten behoeve van het verrichten van de handelingen, bedoeld in de artikelen 11g en 11h, tevens zitting houden vanaf het moment dat het in artikel J 7a, eerste lid, tweede volzin, van de Kieswet bedoelde uittreksel is vastgesteld op door burgemeester en wethouders te bepalen dagen en tijden (artikel 11b, lid1).

B&W

1,2,3

de burgemeester draagt er in afwijking van artikel 11f, tweede lid, zorg voor dat de binnengekomen retourenveloppen op deze dagen worden overhandigd aan de voorzitter van het briefstembureau.

Onder het bepaalde als genoemd in lid 2 en lid 3 van dit artikel

Het zorgdragen dat de retourenveloppen veilig worden opgeslagen alsook tijdig wordt overgedragen aan een briefstembureau (artikel 11c lid 6).

Burgemeester

1,2,3,4,5

Het aanwijzen van een of meer plaatsen binnen de gemeente waar retourenveloppen als bedoeld in artikel 11c, vijfde lid, in persoon kunnen worden afgegeven ten behoeve van het in die gemeente gevestigde briefstembureau (artikel 11d, lid 1).

B&W

1,2,3

Het besluiten tot een weekenddag (artikel 11d, lid 2, sub b).

B&W

1,2,3

Het ter openbare kennis brengen van de aanwijzing van de plaatsen, dagen en tijdstippen ten minste veertien dagen voor de dag van de stemming (artikel 11d, lid 4).

Burgemeester

1,2,3

Het zorgdragen dat de tijdig binnengekomen retourenveloppen op de dag van de stemming onverwijld na eenentwintig uur ongeopend overhandigd worden aan de voorzitters van de briefstembureaus, bedoeld in artikel 11a (artikel 11f, lid 2).

Burgemeester

1,2,3,4,5

Het ongeopend in een of meer te verzegelen pakken doen van de retourenveloppen die te laat zijn binnengekomen (artikel 11f, lid 3).

Burgemeester

1,2,3,4,5

Het bewaren van de pakken bedoeld in het derde lid, drie maanden nadat over de toelating van de gekozenen is beslist. Het onmiddellijk vernietigen van deze pakken na drie maanden waarbij van de vernietiging proces-verbaal wordt opgemaakt (artikel 11f, lid 4).

Burgemeester

1,2,3,45

Het voor elke verkiezing tijdig benoemen van een of meer personen die als waarnemer getuige zijn van het verloop van de zitting bij de stembureaus, indien een of meer stembureaus zijn aangewezen als bedoeld in artikel 3 of 4

(artikel 13, lid 1).

B&W

1,2,3

Onder het bepaalde als genoemd in lid 1lid 2

Het onverwijld zenden van het verslag tezamen met de in artikel N 12, eerste lid, van de Kieswet bedoelde documenten naar het hoofdstembureau (artikel 13, lid 6).

Burgemeester

1,2,3

Artikel N 12, tweede lid, van de Kieswet is van overeenkomstige toepassing.

Het zorgdragen dat het pak retourenveloppen veilig wordt getransporteerd, opgeslagen alsook tijdig wordt overgedragen aan een briefstembureau (artikel 17d, lid 3).

Burgemeester

1,2,3,4,5

Instemmen met het besluit van de voorzitter van het stembureau de stemopneming te schorsen indien blijkt dat een behoorlijke afronding van de stemopneming niet langer van de leden van het stembureau kan worden gevergd (artikel 17e, lid 1).

Burgemeester

1,2,3

Op algemeen toegankelijke wijze mededeling doen van een schorsing van de zitting van het stembureau (artikel 17e, lid 2).

Burgemeester

1,2,3

Het bepalen wanneer en waar de zitting wordt hervat en het op algemeen toegankelijke wijze bekendmaken hiervan (artikel 17e, lid 3).

Burgemeester

1,2,3

Het op een algemeen toegankelijke wijze elektronisch openbaar maken van het gegenereerde digitale bestand indien programmatuur is gebruikt ten behoeve van de vaststelling van de in artikel N 11 van de Kieswet bedoelde opgave (artikel 17g, lid 1).

Burgemeester

1,2,3

Onverminderd

artikel N 12, tweede lid, van de Kieswet ,

Het zorgdragen dat de bescheiden, bedoeld in artikel 21, tweede respectievelijk vierde lid, tijdig worden vervoerd naar de plaats waar de stemopneming zal plaatsvinden en dat de daarop aangebrachte zegels niet worden verbroken totdat het stembureau zijn zitting heeft hervat (artikel 22, lid 1 ).

Burgemeester

1,2,3,4,5

Het in afwijking van het tweede lid vaststellen van een ander aanvangstijdstip voor een stembureau als bedoeld in artikel 18, aanhef, onderdeel d, op de dag van de stemming, later dan zeven uur dertig (artikel 22, lid 3).

,

B&W

1,2,3

Aan het bepaalde in artikel N 9, eerste lid, eerste volzin, van de Kieswet wordt niet eerder toepassing gegeven dan na eenentwintig uur. Voorts is tot die tijd eenieder die ambtshalve kennis kan nemen van de vastgestelde aantallen stemmen, zolang verplicht tot geheimhouding daarvan.

Het vaststellen van het tijdstip op de dag van stemming voor het aanvangen van de stemopneming door het briefstembureau ten aanzien van de stembiljetten die zich op dat moment in de stembus, later dan zeven uur dertig (artikel 23e, lid 1).

B&W

1,2,3

Indien gebruik is gemaakt van de bevoegdheid, bedoeld in 11b, eerste lid.

 

 

Naar boven