Stimuleringsregeling Warmte Systeem Westland

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland,

 

gelet op artikel 3, derde en vierde lid en artikel 4 van de ASV Westland 2016;

 

besluit vast te stellen de volgende regeling:

 

Stimuleringsregeling Warmte Systeem Westland

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

 

  • Asv: Algemeen verbindend voorschrift van de gemeenteraad van de gemeente Westland houdende subsidies ASV Westland 2016;

  • het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland;

  • businesscase: de meerjarige financiële doorrekening van het project, waaruit onder andere de onrendabele top blijkt;

  • onrendabele top: het in de businesscase aantoonbare bedrag dat nodig is om de netto contante waarde van de investering over de betrokken levensduur van de investering nul te doen zijn;

  • warmtecluster: lokale warmtevoorziening met een duurzame warmtebron en de daarbij behorende directe afnemers;

  • warmtetracé: nieuw aan te leggen koppelleiding tussen warmteclusters van het WSW;

  • WSW (Warmte Systeem Westland): het warmtenetwerk in de regio Westland bestaande uit onderling verbonden warmteclusters.

Artikel 2 - Toepasselijkheid ASV Westland 2016

De ASV Westland 2016 is van toepassing, tenzij daarvan in deze subsidieregeling uitdrukkelijk wordt afgeweken.

Artikel 3 - Doel van de regeling

Het doel van de regeling is het verkleinen van de onrendabele top bij de koppeling van warmteclusters van het WSW.

Artikel 4 Subsidiabele activiteiten

  • 1.

    Het college kan subsidie verstrekken voor investeringen met betrekking tot een warmtetracé.

  • 2.

    De subsidie als bedoeld in het eerste lid wordt verstrekt in de vorm van een eenmalige financiële bijdrage, in het geval van een aantoonbare onrendabele top.

Artikel 5 Subsidieontvanger

Subsidie als bedoeld in artikel 4 wordt uitsluitend verstrekt aan een rechtspersoon.

Artikel 6 Weigeringsgronden

In aanvulling op artikel 16 en in afwijking van artikel 12, eerste lid, onder b, van de Asv kan subsidie geheel of gedeeltelijk worden geweigerd indien:

 

  • a.

    er reeds door de gemeente Westland subsidie is verstrekt aan de aanvrager of voor de activiteiten;

  • b.

    de activiteiten reeds zijn aangevangen;

  • c.

    de activiteiten financieel niet haalbaar of uitvoerbaar zijn;

  • d.

    naar het oordeel van het college er geen sprake is van een onrendabele top;

  • e.

    de aanvraag niet kan voldoen aan de subsidieverplichtingen zoals beschreven in artikel 14 van deze subsidieregeling;

  • f.

    de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd onder ongeoorloofde staatssteun vallen.

Artikel 7 Subsidievereisten

Om voor subsidie in aanmerking te komen, wordt voldaan aan de volgende vereisten:

 

  • 1.

    Het warmtetracé moet onderdeel uitmaken van het WSW.

  • 2.

    De initiatiefnemer ondertekent of heeft een convenant, zoals bedoeld in het Handboek Kabels & Leidingen van de gemeente Westland d.d. 27 november 2019, ondertekend.

  • 3.

    De start van de activiteiten dient binnen één jaar na de datum van bekendmaking van de beschikking tot subsidieverlening plaats te vinden.

  • 4.

    De activiteiten moeten binnen vier jaar, na de datum van bekendmaking van de beschikking tot subsidieverlening, worden uitgevoerd.

Artikel 8 Aanvraagvereisten

In afwijking van artikel 14, tweede tot en met het zesde lid, van de Asv dient bij de aanvraag te worden overlegd:

 

  • a.

    een kopie van de businesscase voor het treffen van de activiteiten;

  • b.

    een financieringsverklaring waar de aanvrager aangeeft hoe de overige financiering is geregeld;

  • c.

    een bewijs dat degene die de aanvraag indient namens de aanvrager(s), bevoegd is namens deze(n) te handelen;

  • d.

    het ondertekende convenant, zoals bedoeld in artikel7, lid 2;

  • e.

    een adequate locatieaanduiding van de ligging van het warmtetracé middels (situatie) tekeningen en/of andere geschikte middelen.

Artikel 9 Aanvullen onvolledige aanvraag

Indien een aanvraag om subsidie onvolledig is, wordt de aanvrager een termijn van tien werkdagen verleend om de aanvraag aan te vullen. Deze termijn gaat in op de eerste werkdag na verzending van het verzoek om aanvulling.

Artikel 10 Subsidiabele kosten

Voor zover noodzakelijk en adequaat in relatie tot het doel van de subsidie komen voor subsidie in aanmerking: de investeringskosten die plaatsvinden binnen het grondgebied van de gemeente Westland.

Artikel 11 Subsidie hoogte

  • 1.

    De hoogte van de subsidie bedraagt:

     

    • a.

      maximaal € 350.000 per aanvraag;

    • b.

      nooit meer dan de onrendabele top van de activiteiten.

Artikel 12 Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor de activiteiten zoals bedoeld in artikel 4, van deze subsidieregeling, bedraagt € 950.000,00 gedurende de looptijd van deze subsidieregeling.

Artikel 13 Rangschikking

  • 1.

    Het bedrag dat beschikbaar is voor de te verstrekken subsidies, wordt over de aanvragen verdeeld op volgorde van binnenkomst daarvan.

  • 2.

    Als een subsidieaanvraag niet volledig is, geldt als datum van binnenkomst de dag waarop de subsidieaanvraag is aangevuld en gecompleteerd als bedoeld in artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 14 Subsidieverplichtingen

  • 1.

    In aanvulling op de artikelen van hoofdstuk 3 van de Asv worden aan de subsidieontvanger de volgende verplichtingen opgelegd:

     

    • a.

      met de activiteiten wordt gestart binnen één jaar na de datum van bekendmaking van de beschikking tot subsidieverlening;

    • b.

      de activiteiten zijn binnen vier jaar na de datum van bekendmaking van de beschikking tot subsidieverlening gerealiseerd;

    • c.

      de activiteiten worden uitgevoerd conform de aanvraag;

    • d.

      de aangelegde koppelleiding wordt voor een periode van vijf jaar na het besluit tot subsidievaststelling in stand gehouden;

    • e.

      de subsidieontvanger overlegt jaarlijks een rapportage, indien de periode van uitvoering van de activiteiten waarvoor de subsidie wordt verstrekt meer dan twaalf maanden bedraagt.

  • 2.

    De subsidieontvanger informeert onverwijld het college indien niet kan worden voldaan aan de verplichtingen zoals omschreven in lid 1 van dit artikel.

  • 3.

    Het college kan van de bepalingen in dit artikel afwijken indien toepassing van de bepalingen zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard.

Artikel 15 Bevoorschotting

  • 1.

    Het voorschot bedraagt 80% van het verleende bedrag.

  • 2.

    Op verzoek van de subsidieontvanger kan in bijzondere gevallen een voorschot worden verleend van maximaal 100% van het verleende bedrag.

Artikel 16 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van het gemeentelijk blad waarin deze regeling wordt geplaatst.

Artikel 17 Werkingsduur en overgangsrecht

Deze regeling vervalt op 1 januari 2023, met dien verstande dat de regeling van toepassing blijft op subsidies die voor die datum zijn aangevraagd.

Artikel 18 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Stimuleringsregeling Warmte Systeem Westland.

Toelichting

Algemeen

 

De gemeente zet nadrukkelijk in op een transitie naar een duurzame energievoorziening. Warmtenetten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Op dit moment hebben glastuinbouwcoöperaties al warmtenetten liggen om hun kassen te verwarmen met aardwarmte (geothermie). Door deze netten en toekomstige netten aan elkaar koppelen ontstaat een warmtenet door heel Westland: het Warmte Systeem Westland (WSW). Hier kunnen huizen en bedrijven op aansluiten. De geothermiebronnen kunnen later worden aangevuld met andere duurzame warmtebronnen.

 

De aanleg van de benodigde koppelleidingen op zich is niet rendabel, maar wel noodzakelijk voor de realisatie van het WSW. Vanuit haar rol als stimulator en facilitator wil de gemeente daarom met deze subsidieregeling de zogenaamde onrendabele top van de aanleg van koppelleidingen te verkleinen. Op deze wijze wordt de aanleg van koppelleidingen en daarmee van het WSW gestimuleerd.

 

Artikel 2

 

Met uitzondering van de in de regeling genoemde afwijkingen is de ASV Westland 2016 van toepassing. Dat betekent onder andere dat de subsidie op basis van de Asv vastgesteld moet worden.

 

Artikel 6

 

Onderdeel a

 

Subsidie kan worden geweigerd als gemeente Westland al eerder subsidie heeft verstrekt aan de aanvrager of voor de activiteiten. Er zijn in het Westland meerdere initiatiefnemers en de gemeente wil initiatiefnemers gelijke kansen geven.

 

Onderdeel b

 

Subsidie kan geheel of gedeeltelijk worden geweigerd indien de subsidieaanvrager reeds begonnen is met de uitvoering van de subsidiabele activiteiten. Vaak maken de subsidiabele activiteiten onderdeel uit van een groter project. Het is geen probleem als er al een start is gemaakt met het project als geheel. Dit onderdeel beperkt zich tot die activiteiten van het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

 

Onderdeel c

 

Subsidie kan geheel of gedeeltelijk worden geweigerd indien de activiteiten financieel niet haalbaar of uitvoerbaar zijn. De aanvrager moet een gedegen businesscase overleggen. De financiën en de planning van de activiteiten moeten realistisch zijn.

 

Artikel 7

 

Lid 2

 

De initiatiefnemer moet het convenant, zoals bedoeld in het Handboek Kabels & Leidingen van de gemeente Westland d.d. 27 november 2019, hebben ondertekend. Het handboek kan digitaal worden opgevraagd via info@gemeentewestland.nl.

 

Artikel 8

 

Onderdeel b

 

De aanvrager moet verklaren op welke wijze de overige financiering binnen de businesscase is geregeld. De subsidie is namelijk een aanvullende financiering en is alleen bestemd voor (een gedeelte van) de onrendabele top.

 

Artikel 10

 

Warmtetracés die geheel buiten het grondgebied van de gemeente Westland worden gerealiseerd, kunnen niet gesubsidieerd worden. Voor een warmtetracé dat deels op het grondgebied van de gemeente Westland wordt gerealiseerd, kan voor dat specifieke gedeelte wel subsidie worden aangevraagd. Hoe dan ook zijn alleen de investeringskosten subsidiabel.

 

Artikel 14

 

Lid 1 onderdeel a

 

Om te zorgen dat subsidie effectief wordt ingezet, is het noodzakelijk dat subsidie met name wordt verstrekt aan projecten die binnen een redelijke termijn kunnen starten met de uitvoering. Middels dit onderdeel in dit artikel is de redelijke termijn gezet op drie maanden na subsidieverlening.

 

Lid 2 en 3

 

Indien niet kan worden voldaan aan de verplichtingen zoals beschreven in lid 1 van dit artikel, dient de subsidieontvanger het college hierover te informeren. Vervolgens zoekt het college samen met de subsidieontvanger naar mogelijke oplossingen.

Naar boven