Gemeente Wijk bij Duurstede - beleid planologische afwijkingen 2021 vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft op 2 februari 2021 het ‘Beleid planologische afwijkingen 2021’ vastgesteld onder gelijktijdige intrekking van het ‘Beleid planologische afwijkingen 2020’.

Als een omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor het ‘bouwen van een bouwwerk’ of voor het ‘strijdig gebruik van gronden of bouwwerken’, dan wordt deze aanvraag getoetst aan het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan zijn bouwregels en gebruiksregels opgenomen voor gronden en bouwwerken.

Als een aanvraag niet past binnen de regels van het bestemmingsplan, wordt er gekeken of er binnen het plan van de regels kan worden afgeweken. Als binnen het plan niet kan worden afgeweken van de bouwregels en gebruiksregels, kan er worden gekeken of er buiten het bestemmingsplan kan worden afgeweken. Dit kan alleen in bepaalde gevallen. Dit is geregeld in het Besluit omgevingsrecht (Bor). De regels in het Besluit omgevingsrecht bieden een ruime beleidsvrijheid om per geval een afweging te maken.

In het ‘Beleid planologische afwijkingen 2021’ wordt de beleidsvrijheid van het college ingekaderd. Hiermee wordt duidelijk aangegeven in welke situaties de gemeente wel wenst mee te werken aan een afwijking en in welke situaties niet. Het nieuwe beleid is een bijgewerkte versie van het‘ Beleid planologische afwijkingen 2020’.

Op 12 februari 2021 treedt het nieuwe beleid in werking. Het nieuwe beleid is vanaf 11 februari 2021 te raadplegen via het elektronische gemeenteblad. Dat is te raadplegen via www.wijkbijduurstede.nl en www.overheid.nl.

Kenmerk gemeente WbD: 2021-068

 

Naar boven