Gemeente Borger-Odoorn, Bestemmingsplan ‘Buinen, Klijndijk, 2e Exloërmond en Valthe (vierdorpenplan)’, ontwerp en ontwerp ‘PlanMER’

Burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Buinen, Klijndijk, 2e Exloërmond en Valthe” en het ontwerp “PlanMER” voor de dorpen Buinen, Klijndijk en 2e Exloërmond van donderdag 11 november 2021 tot en met woensdag 22 december 2021 ter inzage liggen.

Waarom een nieuw bestemmingsplanDe bestemmingsplannen van de kernen Buinen, Klijndijk, 2e Exloërmond en Valthe zijn verouderd. De gemeente Borger-Odoorn actualiseert daarom de bestemmingsplannen van de vier dorpen in één nieuw bestemmingsplan. In het ontwerpbestemmingsplan zijn eveneens de noodzakelijke vergunde situaties opgenomen als ook nieuw vastgesteld beleid.

PlanMER voor Buinen, Klijndijk en 2e ExloërmondIn de Wet milieubeheer is in hoofdstuk 7 geregeld dat van plan- en besluitvorming met mogelijk grote milieugevolgen, de effecten op het milieu in beeld gebracht moeten worden. In het Besluit milieueffectrapportage (m.e.r.) is aangegeven welke activiteiten in het kader van de ruimtelijke procedure plan m.e.r.-plichtig, project m.e.r.-plichtig of m.e.r.-beoordelingsplichtig zijn.

In het geval van dit ontwerpbestemmingsplan is ten aanzien van de kernen Buinen, Klijndijk en 2e Exloërmond een planMER opgesteld. Deze planMER is al in procedure gebracht gedurende het bestemmingsplan “Buitengebied”. Voor zover deze planMER betrekking heeft op gebieden die vallen binnen de grenzen van het vierdorpenplan moet de planMER nog wel worden gepubliceerd.

Voor Valthe geldt een uitzondering, omdat hier sprake is van een beheerplan. Een planMER is voor Valthe dan ook niet noodzakelijk. Uit de verrichte milieuonderzoeken blijkt dat het plan ten aanzien van Valthe geen significante effecten op de omgeving heeft.

Inzien ontwerpbestemmingsplan en planMERHet ontwerpbestemmingsplan en de planMER zijn beide in te zien via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.1681.15BP0002-OW01 of in ons Klantcontactcentrum.

Zienswijze indienen  Gedurende de termijn van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en/of planMER (voor zover gelegen binnen de grenzen van de drie dorpen) kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen. Deze kunt u richten aan de gemeenteraad van Borger-Odoorn, Postbus 3, 7875 ZG Exloo.

 

Naar boven