Gemeentenieuws 13 oktober 2021

Onderzoek | Waar staat u op weg naar aardgasvrij? Wat heeft u nodig? Denk mee!

In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Ook uw huis of pand. Gemeenten stellen hiervoor een visie op. Daarin staat hoe we dat kunnen bereiken. Per dorp of wijk én samen met onze inwoners en ondernemers. Daarom vragen wij of u wilt meedenken. Want wat heeft u nodig om uw huis of pand aardgasvrij te kunnen maken? Vul de vragenlijst in op hethogeland.nl/ aardgasvrij. Dat kost u niet meer dan 5 minuten. Onder de mensen die meedoen, verloten we 10 houten serveerplanken met een Hogelandster kaasje! Dus denk mee en vul de lijst in! Dat kan tot en met 31 oktober 2021.

Hulp Coronatoegangsbewijs | Ga naar de bibliotheek

Sinds 25 september is een coronatoegangsbewijs vereist op veel plekken in ons land, waaronder de horeca, theaters en bioscopen en festivals. Coronacheck Met dit toegangsbewijs laat u zien dat u gevaccineerd of getest bent of hersteld bent van corona. Tot een coronatoegangs-bewijs behoort een: • Vaccinatiebewijs: Volledige coronavaccinatie met een Europees goedgekeurd vaccin, of een • Herstelbewijs: Bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona, of een • Testbewijs: Een negatieve testuitslag minder dan 24 uur oud. Het toegangsbewijs is een QR-code. Deze kunt u downloaden en laten zien in de speciale CoronaCheck-app op uw telefoon als daarom wordt gevraagd. U kunt de QR-code ook op papier afdrukken. U vindt uw persoonlijk toegangsbewijs op coronacheck.nl. Let op: u heeft hiervoor DigiD nodig! Heeft u hulp nodig? Heeft u hulp nodig om uw toegangsbewijs op uw telefoon te installeren? Of weet u niet hoe u het bewijs op papier kunt afdrukken? Ga dan naar een van de bibliotheken in de gemeente. Daar helpen ze u graag verder. De openingstijden staan op de website van de bibliotheken.

COVID-19 | Musea: geen coronatoegangsbewijs nodig

Vorige week las u hier dat er voor musea een coronatoegangsbewijs nodig is. Dat is niet juist: in musea kunt u zonder zo’n bewijs terecht. Voor onder meer de horeca, theaters, bioscopen en festivals moet u wel een corona-toegangsbewijs kunnen laten zien.

Afval | Steekproeven

Tussen 12 oktober en 22 oktober worden er steekproeven van de inhoud van de grijze containers genomen. Dat doen we om te kijken wat de samenstelling is van huishoudelijk afval in onze gemeente. We doen dit door sommige containers apart te legen, op verschillende plekken en dagen. Dat gebeurt soms op andere tijdstippen dan u gewend bent. Kijk deze periode dus niet vreemd op, wanneer uw grijze container op een ander tijdstip wordt geleegd. De inhoud van de geleegde containers sorteren en analyseren we. We houden niet bij uit welk huishouden het afval komt. Met de gegevens uit de steekproeven bekijken we hoe we de inzameling nog beter kunnen maken.

Ondernemers | Kerstpakket van Hogelandster ondernemers

Graag betrekken wij lokale ondernemers bij het verstrekken van kerstpakketten aan medewerkers van Het Hogeland. Heeft u leuke ideeën voor een lokaal kerstpakket? Juist in deze periode is het belangrijk dat we aandacht hebben voor elkaar. We nodigen u daarom nadrukkelijk uit om de onderlinge samenwerking met andere ondernemers op te zoeken. Op hethogeland.nl/kerstpakket vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw idee aan te dragen.

Van het college | Gemeente pakt verpauperde panden aan

Het college wil verpauperde panden in de gemeente aanpakken. De opdracht daarvoor gaat naar het bureau Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan (RWLP). RWLP is een samenwerkingsverband tussen de provincie Groningen, Oost-Groningse gemeenten, woningcorporaties en zorgpartijen. Het bureau kent geen winstoogmerk. Het project heeft tot doel maximaal tien bij de gemeente bekende verpauperde panden op aan te pakken door verbetering, verduurzaming of sloop. Dat gebeurt samen met de eigenaren. Het project loopt vier jaar. “Particuliere woningen die in slechte staat verkeren hebben vaak een negatieve invloed op de buurt. Daarom is het van waarde dat we deze panden, samen met de eigenaren, kunnen aanpakken”, zegt wethouder Mariëtte de Visser. Het project wordt ontwikkeld in samenhang met de aanpak van panden in het kader van het Volkshuisvestingsfonds. In Het Hogeland kunnen met een bijdrage uit dit fonds ruim 300 particuliere woningen worden aangepakt. Het Rijk heeft hier onlangs subsidie voor beschikbaar gesteld. Verspreid over de gemeente Het Hogeland staan panden waar sprake is van zorgelijk onderhoud of verpaupering. Die hebben een negatieve invloed op het aanzien, de leefbaarheid en de sociale veiligheid. De slechte staat van de panden heeft ook een negatieve invloed op de waardeontwikkeling van het pand en vastgoed in de omgeving. Verder hebben deze panden ook invloed op de aantrekkelijkheid van de gemeente als vestigingsplaats voor bedrijven en als woonplek voor huishoudens van buiten de gemeente.

Werk voor Het Hogeland

We hebben ruimte voor een: • Juridisch medewerker • (Gemeentelijk) projectleider havens • Werkgeversadviseur / accountmanager Kijk voor meer informatie op hethogeland.nl/vacatures

Ondernemers | Duurzaam op kop lopen! Het Koploperproject helpt ondernemers het verschil te maken met de kennis, de instrumenten en het netwerk om duurzaam te gaan ondernemen. Doet u mee? Ga voor meer informatie naar koploperproject-groningen.nl.

Wehe-den Hoorn | Nieuwe fase Wehe-den Hoorn

Gemeente en inwoners gaan op een nieuwe manier in gesprek met elkaar via het online platform www.stemvanonshogeland.nl. Het eerste gespreksonderwerp is de toekomst van Wehe-den Hoorn. Iedereen kon tot en met afgelopen zondag ideeën indienen voor drie locaties in het dorp. Deelnemers dienden ideeën in als een multifunctioneel centrum, een boomkroonpad, een jachthaven en nog veel meer! De werkgroep gaat nu alle ideeën bekijken. Welke zijn haalbaar? En kunnen inwoners zelf ook een rol spelen bij de uitvoering van de plannen? Iedereen krijgt een reactie. Op 14 januari worden de plannen voor Wehe-den Hoorn gepresenteerd.

Standplaatsen | Meedenken over regels voor standplaatsen

Om in de open lucht vanaf een standplaats producten te mogen verkopen, hebben ondernemers een vergunning nodig. De bekendste voorbeelden zijn de patat-, de oliebollenen de viskraam. In augustus heeft het college nieuwe regels voor standplaatsen voorgesteld. Zo komen er in meer dorpen en kernen standplaatsen. Dat is goed voor de leefbaarheid, maar het kan het woongenot ook aantasten. We willen de regels daarom goed afstemmen met u. Wilt u meedenken over de nieuwe regels? Kijk op hethogeland.nl/standplaatsen. Reageren kan tot uiterlijk 20 oktober via standplaatsen@hethogeland.nl.

Werk in uitvoering

Bedum

In de nieuwe straten Smient, Rietgans, Meerkoet, Poelsnip en Kuifeend werken we aan de inrichting. De werkzaamheden duren tot eind januari 2022. Op sommige momenten zijn de straten gestremd. De woningen blijven altijd bereikbaar voor de hulpdiensten. Aanwonenden hebben een brief met informatie gekregen.

Leens

De Wierde en Valge zijn afgesloten voor alle verkeer t/m 10 december 2021. Omleidingsborden geven aan waar u langs kunt. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de verbetering doorgaande wegen Wehe-den Hoorn, Leens en Ulrum. Meer over de wegwerkzaamheden: groningenbereikbaar.nl. Winkels en bedrijven zijn gewoon bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

Warffum

Aan de Oostervalge N363 bij afslag Dr. R. Rijkensstraat tot voorbij afslag Westerhornsterweg werken we aan kabels en leidingen. Dit duurt tot ongeveer eind januari 2022. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar.

Wehe-den Hoorn

Tot en met 10 december 2021 is doorgaande weg vanaf de kruising van de N361/ Borgweersterweg tot de kruising Mernaweg/ Aagtsweg gestremd. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de verbetering doorgaande wegen Wehe-den Hoorn, Leens en Ulrum. Omleidingsborden geven aan waar u langs kunt. Fietsers kunnen kiezen: de omleidingsroute volgen of afstappen en met de fiets aan de hand langs het werk achter de hekken lopen. Meer info: groningenbereikbaar.nl. Winkels en bedrijven zijn gewoon bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

Winsum

Tot en met 22 oktober 2021 is de Onderdendamsterweg tussen de Braaksterlaan en de rotonde bij De Brake-2 afgesloten voor doorgaand verkeer. De Brake-2 is bereikbaar via A.S. de Blécourtlaan. Tegelijk doet ook de provincie Groningen onderhoudswerk aan de Onderdendamsterweg. Van 18 oktober t/m 20 oktober is het wegvak tussen A.S. de Blécourtlaan en Braaksterlaan volledig afgesloten. U kunt omrijden via Baflo – De Vennenweg. Fietsers en voetgangers kunnen via de fietsbrug bij De Ploeg. Bezoekers van de kinderopvang kunnen de auto parkeren langs de Onderdendamsterweg tussen de Braaksterlaan en de Driek van Wissenhof en dan lopend naar de kinderopvang. Woont u aan de Driek van Wissenhof? Dan kunt u uw auto van 18 oktober t/m 20 oktober 2021 het beste ergens anders parkeren. Tussen de N361 en de Onderdendamsterweg maken we een nieuwe verbindingsweg. De afsluitingen zijn nodig om dit voor te bereiden.

Naar boven