Gemeente Bergen op Zoom - Wij houden van schoon ; zwerfafval en de Bergse Heide

 

Medewerkers van het cluster Beheer & Onderhoud van de gemeente Bergen op Zoom geven in deze rubriek informatie over werken in de Openbare Ruimte. Dit keer gaat het over zwerfafval en de Bergse Heide, door onze trainee Lars.

Schoon op onze natuur

Op mooie dagen gaan we graag naar het bos, recreatieparken, strand of zee. Ook het prachtige natuur- en recreatiegebied De Bergse Heide in Bergen op Zoom is deze zomer massaal bezocht. De Bergse Heide heeft het allemaal: bossen, een strandje, water, horeca voor een hapje en een drankje. Helaas hebben de dieren en de natuur nogal wat te leiden gehad van ons wegwerpgedrag. We hebben als gemeente geprobeerd om dat gedrag met handhaving te veranderen. Dat blijkt niet afdoende te werken. Wat kunnen we als gemeente nog meer doen? We hebben Lars gevraagd om dat te onderzoeken.

Boodschap van de herhaling“Als trainee heb ik me verdiept in de verschillende mogelijkheden. Wat mij het meeste aanspreekt, is de boodschap van de herhaling. Volgens gedragswetenschappers onthouden we namelijk beelden die we heel vaak zien. Bij dat beeld hoort een boodschap. Ons geheugen is erin getraind om die combinatie te maken.”, aldus Lars. “Bijvoorbeeld het filmpje waarin een klein olifantje wordt gepest (nè nè d’nè nè). Als volwassen olifant slaat hij de pester rond z’n oren. De boodschap: een olifant vergeet niet. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gelijk aan die snoepjes moet denken”, zegt Lars lachend. “Zie je een olifantje, dan is de kans groot dat jouw geheugen het olifantje in dat filmpje ‘ziet’. Zo werken beelden die we vaak zien”.

Beeld en boodschap

Bij het beeld van iemand die iets in de afvalbak gooit en naar jou lacht, hoort de boodschap: je bent welkom en samen houden we het hier schoon! Dit beeld staat op borden bij de in- en uitgangen van de Bergse Heide. Ook is dit beeld te zien op spandoeken die boven de toegangswegen naar de Bergse Heide hangen. “Vanwege het najaarsweer zijn ze even verwijderd, maar in het voorjaar hangen we de spandoeken weer terug. Bij het zien van het beeld op het spandoek of bord, hopen we dat een stemmetje in ons hoofd ons aan de boodschap herinnert. “O ja, even het lege chipszakje opruimen”. Met de hulp van onze inwoners willen we het komend voorjaar deze ‘Samen houden we het hier schoon!’ campagne weer toepassen. Samen zorgen voor een schone omgeving en een schone natuur.”

Vragen of wensen

Heb je ideeën of vragen over deze “Samen houden we het schoon!” campagne? Of wil je in een volgende editie iets lezen over een ander onderwerp dat te maken heeft met ons werk in de Openbare Ruimte? Stuur dan een mail naar BenOPublicatie@bergenopzoom.nl 

 

Naar boven