Kennisgeving zakelijke weergave ‘Anterieure overeenkomst over grondexploitatie als bedoeld in artikel 6.24 Wet ruimtelijke ordening inzake de (her)ontwikkeling van de centrumlocatie aan de Dorpsstraat te Nieuw-Roden ten behoeve van grondgebonden woningbouw

Partijen, plan, locatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld en Alleen Bouwzaken B.V., hebben op 15 september 2021 een anterieure overeenkomst gesloten. In deze anterieure overeenkomst zijn afspraken gemaakt over het wettelijk verplichte verhaal van kosten en de vrijwaring voor planschade, voor de locatie in het centrum van Nieuw Roden aan de Dorpsstraat en de Beukenlaan.

Hoofdlijnen overeenkomst

In de overeenkomst zijn onder meer de volgende afspraken vastgelegd:

• De gemeente spant zich in de herontwikkeling van de voormalige dorpskern ten behoeve van maximaal 22 grondgebonden woningen planologisch mogelijk te maken. Zij bevordert de procedurele afwikkeling van het bestemmingsplan.

• Alleen Bouwzaken B.V. is verplicht in verband met de door de gemeente gemaakte kosten een exploitatiebijdrage voor dit project te betalen, alsmede de kosten voor de aanleg van de voorzieningen van openbaar nut.

• Alleen Bouwzaken B.V. is verplicht de uit het bestemmingsplan voortkomende planschade te vergoeden. Met het oog daarop wordt de gemeente voor deze kosten gevrijwaard.

• Naast het verhaal van kosten en de planschade heeft de overeenkomst tot doel om de randvoorwaarden en de rechten en plichten van partijen ter zake van de herontwikkeling vast te leggen. Daartoe behoort onder andere de uitruil van gronden over en weer.

• Alleen Bouwzaken B.V. ontwikkelt en realiseert de herontwikkeling voor eigen rekening en risico binnen de overeengekomen randvoorwaarden.

• De gemeente behoudt volledig haar publiekrechtelijk verantwoordelijkheid en bevoegdheden ten aanzien van het ruimtelijk ordeningsproces.

• De gemeente is niet aansprakelijk voor schade uit welken hoofde en in welke omvang dan ook.

Algemene informatie

Een anterieure overeenkomst betreft een overeenkomst over de grondexploitatie die de gemeente met één of meerder particuliere grondeigenaren sluit voorafgaand aan het vaststellen van een bestemmingsplan. Het vaststellen van een exploitatieplan is hierdoor niet meer noodzakelijk.

Met het sluiten van de overeenkomst wordt voldaan aan de verplichting dat het kostenverhaal anderszins is verzekerd (artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening).

Tegen de gesloten anterieure overeenkomst en de zakelijke beschrijving van de inhoud daarvan kunnen geen zienswijzen of bezwaren worden ingediend. Verder kunnen aan deze zakelijke weergave geen rechten worden ontleend.

 

Naar boven